<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az amerikai gazdasági növekedés erősebb lábakon áll, de a magas munkanélküliség miatt a Fed segítségére továbbra is szükség van - mondta Ben Bernanke az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága előtt.

Az amerikai jegybank, a Fed elnöke először beszélt egy kongresszusi bizottság előtt, amióta a Republikánus párt januárban többségbe került az amerikai alsóházban. A jegybankelnök az amerikai gazdaság helyzetét értékelve elmondta: a munkanélküliség az elmúlt két hónapban tapasztalt csökkenése, valamint a vállalati szektorból érkező kedvező hírek optimizmusra adnak okot a munkaerőpiac helyzetét illetően. Ennek ellenére még jó néhány év eltelik, mire a munkanélküliségi ráta visszatér a normális szintre - tette hozzá.

Az amerikai munkaügyi minisztérium korábbi bejelentése szerint a munkanélküliség januárban két éves mélypontra, 9 százalékra süllyedt az Egyesült Államokban. Bernanke - a Dow Jones tudósítása szerint - nem mutatott túl nagy aggodalmat az energia- és élelmiszerárak elmúlt időszakban tapasztalt növekedése miatt és elmondta: az infláció továbbra is meglehetősen alacsony és a hosszú távú inflációs kilátások stabilak.

A Fed elnöke a képviselők előtt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok jelentős költségvetési kihívások elé néz és a képviselőháznak hamarosan tervekkel kell előállnia a költségvetési hiány és az államadósság megfékezésére. Az Egyesült Államokban a költségvetési hiány a költségvetési év végére, szeptemberre a GDP 10 százalékát is elérheti. "Ha most állnak elő egy reális programmal a jövőbeli hiány csökkentésére, az nem csak a hosszú távú növekedést és stabilitást fokozná, de rövid távon is jelentős előnyökkel járna, amennyiben csökkennének a hosszú távú kamatok és nőne a fogyasztói és üzleti bizalom" - mondta Bernanke.

A képviselőház költségvetési irodájának előrejelzései szerint jelentősebb törvényhozási beavatkozás nélkül a közadósság 2020-ra a GDP 90 százalékára szökhet a tavalyi 60 százalékos szintről. Az iroda számításai azt mutatják, hogy az egészségügyre fordított szövetségi kiadások a következő 25 évben akár meg is duplázódhatnak.

A Fed-elnök megjegyezte továbbá, hogy a közeljövőben nyugdíjba vonuló úgynevezett "baby-boom" generáció jelentős terheket róhat a társadalombiztosításra, mivel a rendszerbe fizető munkavállalók száma lassabban növekszik, mint azoké, akik juttatásokban részesülnek. Húsz év múlva minden 65 évnél idősebb emberre három 20 és 64 év közötti ember jut majd, szemben a mostani öt az egyhez aránnyal - tette hozzá.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.