2011. február 9. 22:31

Az amerikai gazdasági növekedés erősebb lábakon áll, de a magas munkanélküliség miatt a Fed segítségére továbbra is szükség van - mondta Ben Bernanke az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága előtt.

Az amerikai jegybank, a Fed elnöke először beszélt egy kongresszusi bizottság előtt, amióta a Republikánus párt januárban többségbe került az amerikai alsóházban. A jegybankelnök az amerikai gazdaság helyzetét értékelve elmondta: a munkanélküliség az elmúlt két hónapban tapasztalt csökkenése, valamint a vállalati szektorból érkező kedvező hírek optimizmusra adnak okot a munkaerőpiac helyzetét illetően. Ennek ellenére még jó néhány év eltelik, mire a munkanélküliségi ráta visszatér a normális szintre - tette hozzá.

Az amerikai munkaügyi minisztérium korábbi bejelentése szerint a munkanélküliség januárban két éves mélypontra, 9 százalékra süllyedt az Egyesült Államokban. Bernanke - a Dow Jones tudósítása szerint - nem mutatott túl nagy aggodalmat az energia- és élelmiszerárak elmúlt időszakban tapasztalt növekedése miatt és elmondta: az infláció továbbra is meglehetősen alacsony és a hosszú távú inflációs kilátások stabilak.

A Fed elnöke a képviselők előtt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok jelentős költségvetési kihívások elé néz és a képviselőháznak hamarosan tervekkel kell előállnia a költségvetési hiány és az államadósság megfékezésére. Az Egyesült Államokban a költségvetési hiány a költségvetési év végére, szeptemberre a GDP 10 százalékát is elérheti. "Ha most állnak elő egy reális programmal a jövőbeli hiány csökkentésére, az nem csak a hosszú távú növekedést és stabilitást fokozná, de rövid távon is jelentős előnyökkel járna, amennyiben csökkennének a hosszú távú kamatok és nőne a fogyasztói és üzleti bizalom" - mondta Bernanke.

A képviselőház költségvetési irodájának előrejelzései szerint jelentősebb törvényhozási beavatkozás nélkül a közadósság 2020-ra a GDP 90 százalékára szökhet a tavalyi 60 százalékos szintről. Az iroda számításai azt mutatják, hogy az egészségügyre fordított szövetségi kiadások a következő 25 évben akár meg is duplázódhatnak.

A Fed-elnök megjegyezte továbbá, hogy a közeljövőben nyugdíjba vonuló úgynevezett "baby-boom" generáció jelentős terheket róhat a társadalombiztosításra, mivel a rendszerbe fizető munkavállalók száma lassabban növekszik, mint azoké, akik juttatásokban részesülnek. Húsz év múlva minden 65 évnél idősebb emberre három 20 és 64 év közötti ember jut majd, szemben a mostani öt az egyhez aránnyal - tette hozzá.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.