<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Bernakne, Uri Geller és a kis szürke laboregér.

A Fed effektíve elkezdi a világot dollárosítani. Az indirekt utak nem működnek, a bankok a Fed-től kapott pénzt visszarakják a Fed-hez, melyre 1%-ot kapnak, de nem adják ki hitelezni a gazdaságba. Ennek eredménye, hogy közel 600-700 milliárd dollár parkol rendszeresen a Fed-nél, melyet maga kreál. Ezzel a gazdaságba pumpált pénz vissza is áramlik a Fed-hez, sok hasznot nem csinál. A laboregér fél. Nem meri kitenni a lábát az odúból, mert lehet, amint kiteszi lecsap valami rá. Mondjuk egy egérfogó. És sok egérfogó van kint, azok közt kell zsonglőröznie.

A Fed próbálja a rendszert pénzzel ellátni, mit ellátni, elárasztani. Sok pénz semmisült meg, nagy része papíron, hiszen a bankok által 50-en és máshol értékelt struktúrák lehet 100-at érnek egy másik világban, egy másik dimenzióban, persze ha nem lesz változás, akkor az egész egy önbeteljesítő próféciaként beteljesedik. Itt kéne számviteli szabályokon módosítani, hiszen így magunk alatt nyírjuk a fát. Erről már írtunk azonban. Vissza a Fed-hez. A Fed most állampapírt, mindenféle struktúrákat vesz, és ennek fejében pénzt ad. Sok nem likvid dolog helyébe likvid eszközt ad. Ezzel likviditást növel. A hosszú lejáratú papírok vételével lehozza a hosszú távú hozamokat, azaz a jelzálogpapírok hozamát csökkenti, segíti az újrafinanszírozás esélyét, illetve új hitelek felvételét. Vessünk egy pillantást az USA mostani akcióira történelmi szemléletben. Wow.

Új hitelek. Ki tud még új hitelt felvenni? Az elmúlt tíz év gazdasági fejlődése szinte kizárólag erre alapult. A hitelek a GDP-hez mérten az USA-ban 250 százalékról 350 százalékra nőttek. Ez iszonyatos növekedés ilyen rövid idő alatt. A kapacitások rohamosan nőttek, lehet nem az USA-ban, de Kínában mindenképp, ezért nem volt jelentős infláció az eredménye a fogyasztói oldalon. Mert amit láttunk, hogy egyes termékek 10 százalékot drágultak, az semmi. A fogyasztói kosár értéke a fejlett világban alig nőtt 3-4 százalékkal. Ez kevés ahhoz képest, mekkora hitelösszeg került a gazdaságba. Mindenki hitelen ül. A kapacitás nincs meg, hogy újabb hitelt felvegyünk, és abból fogyasszunk. A hitelt el kell tüntetni. David Copperfield, esetleg Uri Geller? Izzanak a vonalak. A színpad az öné, Mr Bernanke. És Bernanke megkezdi a showt.

A show neve: inflálunk. Az egész világ inflál. Kína LE (!) akarja értékelni a valutáját, tegnap megtette az első lépést, melyre évek óta nem volt példa. Kína. A superman. Már ő is csak verdes szárnyaival. Esik a gazdasági termelés, a félkomcsi gazdasági gépezetből szivárog a gőz kifele, a figyelmeztető lámpák kiégtek már… . Az oroszok hasonló cipőben, az araboknál is rezeg a léc, hiszen a megépítették a nagy pálmákat a tengerben, és sok más szép haszontalan dolgot…hitelből, mondanom sem kell. Hiszen volt elég. Most meg esik az olaj ára, aztán néznek miújság. Mese nincs. Ennek a hitelnek el kell tűnnie. Tudja ezt Bernanke is, ezért tovább varázsol, bűvészkedik, bízva abban, hogy sikerrel jár.

Mi lesz mindennek az eredménye? Iszonyatos infláció. Persze most mindenki a deflációról beszél. Igen pénzszűke van, túlkapacitás, mely utóbbi majd csődök révén megszűnik. A gazdaságba effektíve dollárt szórnak. Ez valamikor, mikor a helikopterről mind majd lehullik eléri eredményét. Bernanke tisztában van vele, hogy mást nem tehet. Ezt a sok hitelt valahogy el kell tüntetni, hiszen zavar abban, hogy újabb hitelt vegyünk fel. El kell inflálni. Az USA dollárnak le kell majd értékelődnie. Le is fog. Persze nem tudom meddig erősödik még, de majd le fog. A mostani pénzügyi krízis (láthatjuk a fenti ábrán) világháborús pusztítással ér fel, emberáldozat nélkül még, de a szociális problémák majd jönnek még. A szélsőséges nézetet képviselők hangja majd megnő, majd megint keresnek ellenséget, aki ellen motiválni lehet. Protekcionizmus? Mindenki menti saját országát és letojja a másikat? Ez is benne van, persze sokat nem ér egy globális gazdaságban. Áruhiány? Igen lehet. Nézzük meg, milyen kapacitások maradtak Európában? Fodrász, autóipar még KKEU jól van, de sok miden jön Kínából, és ha ott bezárnak a cégek, vagy a hajózási iparban nem mennek feljebb a díjak, akkor egyszerűen nem lesz, aki áthozza. Áruk hiányozhatnak a polcról. Minden ország a másikkal összefügg, olyan gyorsan nem lehet (a szituációból adódóan) protekcionizmus.


A show zajlik, a nézők figyelnek. Bernanke tovább varázsol, a kis laboregér meg csak néz ki a lyukból. Mi lesz ebből…. . Senki (!) nem tudja. Ez a furcsa borzongás hatja át a nézőket is.