TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Amerika up, ám a Google vártnál rosszabb gyorsjelentése ne jött jól. Itthon a Mol nem tudja mi legyen.

Ugyan a Mol öles léptekkel tart önmaga teljes bekebelezése felé, amelyet csütörtökön 357.859 darab sajátrészvény vásárlással toldott meg, ám az elmúlt napokban más nem nagyon akarja már venni a papírokat. Persze ha belegondolunk, egyszerűen semmiféle logika vagy értékelés alapján nem éri meg itt venni:
- a cég lassan 40 százalék felett diszponál - ergó nem lehet rövidtávon felvásárolni.
- stratégiai cégeket védő törvény kapcsán hosszú távon sem.
- megvolt a hatékonyságnövelő átalakítás az elmúlt években, viszont no akvizíció, így a további növekedési potenciál korlátos, ergó a jelenlegi P/E, EPS, stb. magas, túlértékelt a cég.

Valószínűleg a fentieket észrevételeket a befektetési alapok menedzserei is magukévá tették, és szorgalmassan rázzák ki az "olajt".

A gyógyszerpapíroknak valami jó hír kellene (több OEP vagy orosz értékesítés), ami viszont nincs a levegőbe. A MTelekom kapcsán nem túl jó hír, hogy a Credit Suisse szerint nincs növekedési lehetőség, a verseny fokozódik, miközben a gyors költségcsökkentésre nincs nagy lehetőség. Így 950-es év végi célárat mondtak. Ezzel nagyjából egyet lehet érteni, az elmúlt évben már osztalékpapírnak könyvelte el a többség.

Az index így reálisan az egyszem OTP mozgását követheti a következő hetekben. Ez viszont inkább felfele mutathat, így akár még a 31 ezres szint sem elérhetetlen, ha sikerül átküzdenie magát a 30-ason.

Amúgy a piac mérsékelt mínuszban (kb. 50 pont) nyitott, illetve inkább áll. Ez elsősorban a 150 pontot csorgó Molnak köszönhetjük. A többi papír néhány forintos eltéréssel a tegnapi szint környékén áll.

Update 1

Ugyan a Wall Streeten nem nagyon akarják meghallani a rossz híreket, és tregnap 14000 ponton zártak, azért érdekes volt a subprime jelzáloghitelek kapcsán Ben Bernanke figyelmeztetése:
U.S. Federal Reserve Chairman Ben Bernanke said on Thursday that subprime mortgage losses could hit $100 billion and threaten consumer spending, but he sought to reassure lawmakers that the central bank was working quickly to strengthen lending regulations.

Ez a 100 milliárd dollár ugyan nem fog földindulást okozni, de ahhoz elég nagy összeg, hogy fájjon a piacnak, és kicsit óvatosabbá tegye a résztvevőket. Arról nem is beszélve, hogy az árakat hajtó felvásárlások kapcsán némi visszaesést hozhat a finanszírozói oldalon.

A másik hír, amibe belebotlottam, szintén tegnap esti, így elvileg az USA-ban már a csütörtöki kereskedésben lereagálhatták.
A Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) júniusi kamatalakító ülésének csütörtökön nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint az FOMC tagjai figyelmének a középpontjában változatlanul az infláció állt. A FOMC tagjai szerint több kockázati tényező miatt egyelőre igen bizonytalan, hogy az infláció ütemének a mérséklődése tartós lesz-e. Az infláció alakulása szerintük továbbra is nagyobb gondot jelent, mint az amerikai gazdaságnövekedés lassulása.

Update 2

Az USA-ban a vártnál kicsit meredekebben indultak meg lefele az árak, köszönhetően a Google és a Catepillar várakozásoktól elmaradó eredményének. Ez nálunk is beárnyékolta (gyenge szóvicc a hőségben ) a kereskedés végét. A Bux 30 milliárdos forgalom mellett 193 pontot esett, az index záróértéke 29 790 lett.

A nap nyerese a Synergon (1765 +2.6 %), minden más komolyabb forgalmú részvény lefele vette az irányt. A MTelekom 980 (-0,3%), az OTP 10806 (-0,86%), a Mol 29155 (-0,7%), míg a Richter 37995 (-0,54%) lett.

Hogy ne az legyen, csak siránkozok, hogy ezen a piacon nem lehet semmit elemezni, ezért rajzoltam egy péntek délutáni chartot, amit a jövő héten érdekes lesz talán figyelni.

A lényeg szerintem. Jelenleg folyamatosan emelkedtünk, ha a jövő hét elején nem esünk be, akkor a korábbi folyamatok folytatódnak, és a következőkben leírtaknak semmi értelme. Ha azonban a zölddel jelölt (kb. 29500-as) szint alá csúsznánk, akkor könnyen lemehetünk a 29250-es korábban kialakult gaphez. A fenti két szinten meg lehet próbál vásárolgatni, majd egy 30 ezer körüli indexértéknél túladni a szerzeményen.
Ha az index nem esik be, és 30 ezer fölé törünk, úgy akár a 32 ezres szintet is el tudjuk érni viszonylag rövid idő alatt.

A bankközi devizapiacon a pénteki kereskedés során ismét rendkívül szűk sávban mozgott az euró/forint árfolyam. Az euró árfolyama délután négy óra után 245,55/65 forint volt, szinte kimutathatatlan az eltérés a csütörtök délutáni 245,50/55 forinthoz képest. A nap folyamán 245,45-ig, illetve 245,75-ig "tért" ki az árfolyam; a minimális sáv magyarázza az alacsony, 239 millió eurós forgalmat is.

A forint délután 13,02 százalékra állt a sávközéptől az erős oldalon, a csütörtöki érték 13,05 százalék volt. A dollár árfolyama a tegnapi 177,60/70, majd a reggeli 177,75/85 után péntek délután 177,85/95 forint volt - éppen annyi, mint egy héttel ezelőtt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.