2007. július 20. 07:41

Amerika up, ám a Google vártnál rosszabb gyorsjelentése ne jött jól. Itthon a Mol nem tudja mi legyen.

Ugyan a Mol öles léptekkel tart önmaga teljes bekebelezése felé, amelyet csütörtökön 357.859 darab sajátrészvény vásárlással toldott meg, ám az elmúlt napokban más nem nagyon akarja már venni a papírokat. Persze ha belegondolunk, egyszerűen semmiféle logika vagy értékelés alapján nem éri meg itt venni:
- a cég lassan 40 százalék felett diszponál - ergó nem lehet rövidtávon felvásárolni.
- stratégiai cégeket védő törvény kapcsán hosszú távon sem.
- megvolt a hatékonyságnövelő átalakítás az elmúlt években, viszont no akvizíció, így a további növekedési potenciál korlátos, ergó a jelenlegi P/E, EPS, stb. magas, túlértékelt a cég.

Valószínűleg a fentieket észrevételeket a befektetési alapok menedzserei is magukévá tették, és szorgalmassan rázzák ki az "olajt".

A gyógyszerpapíroknak valami jó hír kellene (több OEP vagy orosz értékesítés), ami viszont nincs a levegőbe. A MTelekom kapcsán nem túl jó hír, hogy a Credit Suisse szerint nincs növekedési lehetőség, a verseny fokozódik, miközben a gyors költségcsökkentésre nincs nagy lehetőség. Így 950-es év végi célárat mondtak. Ezzel nagyjából egyet lehet érteni, az elmúlt évben már osztalékpapírnak könyvelte el a többség.

Az index így reálisan az egyszem OTP mozgását követheti a következő hetekben. Ez viszont inkább felfele mutathat, így akár még a 31 ezres szint sem elérhetetlen, ha sikerül átküzdenie magát a 30-ason.

Amúgy a piac mérsékelt mínuszban (kb. 50 pont) nyitott, illetve inkább áll. Ez elsősorban a 150 pontot csorgó Molnak köszönhetjük. A többi papír néhány forintos eltéréssel a tegnapi szint környékén áll.

Update 1

Ugyan a Wall Streeten nem nagyon akarják meghallani a rossz híreket, és tregnap 14000 ponton zártak, azért érdekes volt a subprime jelzáloghitelek kapcsán Ben Bernanke figyelmeztetése:
U.S. Federal Reserve Chairman Ben Bernanke said on Thursday that subprime mortgage losses could hit $100 billion and threaten consumer spending, but he sought to reassure lawmakers that the central bank was working quickly to strengthen lending regulations.

Ez a 100 milliárd dollár ugyan nem fog földindulást okozni, de ahhoz elég nagy összeg, hogy fájjon a piacnak, és kicsit óvatosabbá tegye a résztvevőket. Arról nem is beszélve, hogy az árakat hajtó felvásárlások kapcsán némi visszaesést hozhat a finanszírozói oldalon.

A másik hír, amibe belebotlottam, szintén tegnap esti, így elvileg az USA-ban már a csütörtöki kereskedésben lereagálhatták.
A Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) júniusi kamatalakító ülésének csütörtökön nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve szerint az FOMC tagjai figyelmének a középpontjában változatlanul az infláció állt. A FOMC tagjai szerint több kockázati tényező miatt egyelőre igen bizonytalan, hogy az infláció ütemének a mérséklődése tartós lesz-e. Az infláció alakulása szerintük továbbra is nagyobb gondot jelent, mint az amerikai gazdaságnövekedés lassulása.

Update 2

Az USA-ban a vártnál kicsit meredekebben indultak meg lefele az árak, köszönhetően a Google és a Catepillar várakozásoktól elmaradó eredményének. Ez nálunk is beárnyékolta (gyenge szóvicc a hőségben ) a kereskedés végét. A Bux 30 milliárdos forgalom mellett 193 pontot esett, az index záróértéke 29 790 lett.

A nap nyerese a Synergon (1765 +2.6 %), minden más komolyabb forgalmú részvény lefele vette az irányt. A MTelekom 980 (-0,3%), az OTP 10806 (-0,86%), a Mol 29155 (-0,7%), míg a Richter 37995 (-0,54%) lett.

Hogy ne az legyen, csak siránkozok, hogy ezen a piacon nem lehet semmit elemezni, ezért rajzoltam egy péntek délutáni chartot, amit a jövő héten érdekes lesz talán figyelni.

A lényeg szerintem. Jelenleg folyamatosan emelkedtünk, ha a jövő hét elején nem esünk be, akkor a korábbi folyamatok folytatódnak, és a következőkben leírtaknak semmi értelme. Ha azonban a zölddel jelölt (kb. 29500-as) szint alá csúsznánk, akkor könnyen lemehetünk a 29250-es korábban kialakult gaphez. A fenti két szinten meg lehet próbál vásárolgatni, majd egy 30 ezer körüli indexértéknél túladni a szerzeményen.
Ha az index nem esik be, és 30 ezer fölé törünk, úgy akár a 32 ezres szintet is el tudjuk érni viszonylag rövid idő alatt.

A bankközi devizapiacon a pénteki kereskedés során ismét rendkívül szűk sávban mozgott az euró/forint árfolyam. Az euró árfolyama délután négy óra után 245,55/65 forint volt, szinte kimutathatatlan az eltérés a csütörtök délutáni 245,50/55 forinthoz képest. A nap folyamán 245,45-ig, illetve 245,75-ig "tért" ki az árfolyam; a minimális sáv magyarázza az alacsony, 239 millió eurós forgalmat is.

A forint délután 13,02 százalékra állt a sávközéptől az erős oldalon, a csütörtöki érték 13,05 százalék volt. A dollár árfolyama a tegnapi 177,60/70, majd a reggeli 177,75/85 után péntek délután 177,85/95 forint volt - éppen annyi, mint egy héttel ezelőtt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.