2007. augusztus 3. 09:48

Tegnap azt vélelmeztük, hogy amerre zár az USA, arra nyitunk mi is. Kis jóindulattal eltaláltuk. [smiley=217/]

Továbbra is a bizonytalanság és a félelem lengi be a magyar piacot, tény a nemzetközi piacokon sincs hurráoptimizmus. Amerikában ugyan az utolsó órában ismét előkerültek a vevők, ám ez az európai piacokon sokat nem segített.

Mi ugyan pici pluszba nyitottunk, az első fél óra után viszont enyhe mínuszba fordult a piac. Azóta -20 és -100 pont között swingelünk. A legnagyobb lúzer a Mol, ahol egyre kevesebben hisznek az OMV ajánlatban, így a beépült 10 százalék diszkont szépen olvad. Ma már 28 ezer körül kötik a papírt, de az alja még egy ezer forinttal lentebb lehet. Kérdés, hogy a cég eredménye milyen lesz, illetve a tegnapi, horvátországi akvizíció kapcsán az elemzők milyen javaslatokat tesznek.
A cég emellett tegnap újabb 279.000 darab saját részvényt söpört be, így a portfolio.hu számításai szerint a társaság immár közel 37 százalékos sajátrészvény állománynál tart.

Az enyhe mínusz ellenére pangás van, a forgalom délelőtt 8 milliárd forint volt. Az OTP ára 44 forinttal 10.400 forintra nőtt, míg a töbi nagy esett. A Mol 28095 (-195 Ft), a MTelekom -8 forinttal 961, a Richter pedig - 50 Ft, 37700.

Ami a Buxot illeti az általános és a saját pesszimizmusunk ellenére is egyelőre range-tradingről beszélhetünk. Lent 28400, fent 29300 körüli sávval. Ha ebből kilép akkor lehet újabb komolyabb elmozdulás.

Kissé erősödött a forint pénteken, az eurót 250,25/35 forinton jegyezték kilenc óra körül, szemben a csütörtök délutáni 251,20/25 forinttal. A forint és a térség devizáinak árfolyam mozgása jelenleg nem követ egyértelmű trendet, a változások magas volatilitásnak tulajdoníthatók. A befektetők gyenge kockázatvállalási hajlandósága a feltörekvő devizák árfolyam trendjét még nem fordította meg. A dollárt 182,60/70 forinton jegyezték pénteken reggel.

Update 1

Napközben szépen ütötték a Buxot, így kora délutánra 200 pontos mínuszba várta a napvilágra kerülő amerikai adatokat. Ezek ugyan a vártnál némileg rosszabbak lettek, de úgy tűnik a hazai befektetők megelőlegezték ezt, mert egy kisebb eladói hullám után inkább veszegetik a papírokat. Más kérdés, hogy a fogalom a szokásosnál gyengébb, igy kisebb eladások is tudják mozgatni a piacot.
A nap vesztesének a reggel még 1 százalékos pluszban lévő OTP tűnik, a papír ugyanis folyamatosan csökkenve immár egy százalékos mínuszban van.

Egy gyengébb amerikai kezdésre valószínűleg nálunk is még gyorsan beleadnak a végére, hogy jó legyen a hétvége

Update 2

Júliusban erőteljesen, még a borúlátó elemzői várakozásoknál is jobban csökkent az amerikai szolgáltatások beszerzőmenedzser-mutatója júniushoz képest: 55,8 pont lett, ami azt jelenti, hogy az ágazat továbbra is bővül, de a korábbinál jóval lassabb ütemben. A Reuters által megkérdezett elemzők a júliusi mutatót 59,0 pontra várták gyengülni a júniusi 60,7 pontról.

A fenti adatok aztán meg is adták az alaphangulatot a kereskedéshez, a Dow néhány pontos mínuszból pillanatok alatt 100 pont körüli esésre váltott, és itthon is megborították rendesen a piacot, a Bux 28483.29 (-516.71 -1.78%) lett. A napközben vérszegény kereskedés így a nap végére egészen tisztességesen felpörgött, és egészen combos, közel 50 milliárd forintos forgalmat produkált a piac.

Számomra úgy tűnik, hogy elsősorban a nemzetközi hatásokat tükrözve estünk, és nem kevésbé az eredmények kapcsán lábra kapó pletykákra. Így aztán egységesen minden nagyobb papírt adtak a befektetők, nem voltak kivételezett részvények. A charton ez a csúnya nagy fekete gyertya azért sok jóval nem kecsegtet.
Egis 22660 (-1,9%), Fotex 990 (+1,1%), Mol 27705 (-2%), MTelekom 941 (-2,9%), OTP 10180 (-1,7%), Rába 2149 (-1,4%), Richter 37505 (-0,65%).

Amerika az első nagy beleadás után inkább ácsorog, de ebből még nap végére bármi lehet, odaát sem döntötték még el, hogy most akkor jöjjön a bessz, vagy csak sávozás legyen. Ettől függetlenül hétfőn nagy optimizmus akkor lehet ha odaát felszívnák magukat.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.