TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Tegnap azt vélelmeztük, hogy amerre zár az USA, arra nyitunk mi is. Kis jóindulattal eltaláltuk. [smiley=217/]

Továbbra is a bizonytalanság és a félelem lengi be a magyar piacot, tény a nemzetközi piacokon sincs hurráoptimizmus. Amerikában ugyan az utolsó órában ismét előkerültek a vevők, ám ez az európai piacokon sokat nem segített.

Mi ugyan pici pluszba nyitottunk, az első fél óra után viszont enyhe mínuszba fordult a piac. Azóta -20 és -100 pont között swingelünk. A legnagyobb lúzer a Mol, ahol egyre kevesebben hisznek az OMV ajánlatban, így a beépült 10 százalék diszkont szépen olvad. Ma már 28 ezer körül kötik a papírt, de az alja még egy ezer forinttal lentebb lehet. Kérdés, hogy a cég eredménye milyen lesz, illetve a tegnapi, horvátországi akvizíció kapcsán az elemzők milyen javaslatokat tesznek.
A cég emellett tegnap újabb 279.000 darab saját részvényt söpört be, így a portfolio.hu számításai szerint a társaság immár közel 37 százalékos sajátrészvény állománynál tart.

Az enyhe mínusz ellenére pangás van, a forgalom délelőtt 8 milliárd forint volt. Az OTP ára 44 forinttal 10.400 forintra nőtt, míg a töbi nagy esett. A Mol 28095 (-195 Ft), a MTelekom -8 forinttal 961, a Richter pedig - 50 Ft, 37700.

Ami a Buxot illeti az általános és a saját pesszimizmusunk ellenére is egyelőre range-tradingről beszélhetünk. Lent 28400, fent 29300 körüli sávval. Ha ebből kilép akkor lehet újabb komolyabb elmozdulás.

Kissé erősödött a forint pénteken, az eurót 250,25/35 forinton jegyezték kilenc óra körül, szemben a csütörtök délutáni 251,20/25 forinttal. A forint és a térség devizáinak árfolyam mozgása jelenleg nem követ egyértelmű trendet, a változások magas volatilitásnak tulajdoníthatók. A befektetők gyenge kockázatvállalási hajlandósága a feltörekvő devizák árfolyam trendjét még nem fordította meg. A dollárt 182,60/70 forinton jegyezték pénteken reggel.

Update 1

Napközben szépen ütötték a Buxot, így kora délutánra 200 pontos mínuszba várta a napvilágra kerülő amerikai adatokat. Ezek ugyan a vártnál némileg rosszabbak lettek, de úgy tűnik a hazai befektetők megelőlegezték ezt, mert egy kisebb eladói hullám után inkább veszegetik a papírokat. Más kérdés, hogy a fogalom a szokásosnál gyengébb, igy kisebb eladások is tudják mozgatni a piacot.
A nap vesztesének a reggel még 1 százalékos pluszban lévő OTP tűnik, a papír ugyanis folyamatosan csökkenve immár egy százalékos mínuszban van.

Egy gyengébb amerikai kezdésre valószínűleg nálunk is még gyorsan beleadnak a végére, hogy jó legyen a hétvége

Update 2

Júliusban erőteljesen, még a borúlátó elemzői várakozásoknál is jobban csökkent az amerikai szolgáltatások beszerzőmenedzser-mutatója júniushoz képest: 55,8 pont lett, ami azt jelenti, hogy az ágazat továbbra is bővül, de a korábbinál jóval lassabb ütemben. A Reuters által megkérdezett elemzők a júliusi mutatót 59,0 pontra várták gyengülni a júniusi 60,7 pontról.

A fenti adatok aztán meg is adták az alaphangulatot a kereskedéshez, a Dow néhány pontos mínuszból pillanatok alatt 100 pont körüli esésre váltott, és itthon is megborították rendesen a piacot, a Bux 28483.29 (-516.71 -1.78%) lett. A napközben vérszegény kereskedés így a nap végére egészen tisztességesen felpörgött, és egészen combos, közel 50 milliárd forintos forgalmat produkált a piac.

Számomra úgy tűnik, hogy elsősorban a nemzetközi hatásokat tükrözve estünk, és nem kevésbé az eredmények kapcsán lábra kapó pletykákra. Így aztán egységesen minden nagyobb papírt adtak a befektetők, nem voltak kivételezett részvények. A charton ez a csúnya nagy fekete gyertya azért sok jóval nem kecsegtet.
Egis 22660 (-1,9%), Fotex 990 (+1,1%), Mol 27705 (-2%), MTelekom 941 (-2,9%), OTP 10180 (-1,7%), Rába 2149 (-1,4%), Richter 37505 (-0,65%).

Amerika az első nagy beleadás után inkább ácsorog, de ebből még nap végére bármi lehet, odaát sem döntötték még el, hogy most akkor jöjjön a bessz, vagy csak sávozás legyen. Ettől függetlenül hétfőn nagy optimizmus akkor lehet ha odaát felszívnák magukat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.