2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Erősödik a forint a térségbeli devizákhoz képest, a zloty/forint árfolyam például három hetes mélyponton van. A cseh koronával szemben még szembetűnőbb a forint ereje, írják a Commerzbank elemzői csütörtöki körképükben.

EUR/HUF (265,50 – 267,75): A görögöket ismét leminősítették, ezúttal a Moody’s volt az elkövető, és rögtön három fokozattal alacsonyabb besorolást osztott a hellén államra, negatív kilátással. Görögország besorolása így megegyezik a kubai szinttel. Érdekes módon a piaci reakció részleges volt, az EUR/CHF árfolyamában például érzékelhető volt a leminősítés híre, a régióban viszont nem bontakozott ki kockázatkerülési hullám, az euró / forint végig 267 alatt tartózkodott, sőt a nap végére 266 alatt is járt rövid időre. A forint egyébként a térségbeli devizákhoz képest is erősödik, a PLN/HUF árfolyam például három hetes mélyponton van, 67 körül kereskednek ma reggel a zloty/forint devizapárral. A CZK/HUF esetében még szembetűnőbb a forint ereje, a korona/forint 10,83 körüli kurzusára április közepe óta nem volt példa. A forint ereje a klasszikus carry-trade hatásban keresendő, de valamelyest a mai végleges márciusi külkermérleg várakozáson felüli egyenlege is fokozhatja a bizalmat.

EUR/USD (1,4320 – 1,4450): Hiába érkeztek gyenge adatok az Egyesült Államokból, a dollár nem gyengült, pedig a holnapi májusra vonatkozó NFP adat előfutáraként emlegetett ADP foglalkoztatottsági mutató nagymértékben alulmúlta a várakozásokat, és az ISM-index értéke is nagyobb hangulatromlást mutat azzal, hogy az áprilisi 60,4-es érték után a májusi adat csak 53,5 lett a várt 57,1 helyett. Ma délután két fontos adat érkezik az USA-ból: a szokásos heti statisztika, a munkanélküliségi segélyért folyamodók összesített száma, illetve az ipari megrendelés állományok májusi értékét tudhatjuk meg. A tegnapi nap analógiájára, az eseteges rosszabb számok várhatóan korlátozott mértékben gyengíthetik a dollárt, jó adatok esetén viszont erősödhet a dollár, a jelenlegi 1,44 helyett akár 1,43-ig is.

CHF/HUF (218,00 – 220,50): Hiába erősödik a forint az euróval szemben, az „euró/svájci” árfolyama újra rekord mély szintet produkált ma hajnalban, így egy további hangulatromlás elhozhatja akár az 1,20-es kritikus lélektani szintet. A 267- alatti EUR/HUF árfolyamnak köszönhetjük csupán, hogy valamivel 220 alatt tartózkodik a CHF/HUF ma reggeli szintje.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!