<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Erősödik a forint a térségbeli devizákhoz képest, a zloty/forint árfolyam például három hetes mélyponton van. A cseh koronával szemben még szembetűnőbb a forint ereje, írják a Commerzbank elemzői csütörtöki körképükben.

EUR/HUF (265,50 – 267,75): A görögöket ismét leminősítették, ezúttal a Moody’s volt az elkövető, és rögtön három fokozattal alacsonyabb besorolást osztott a hellén államra, negatív kilátással. Görögország besorolása így megegyezik a kubai szinttel. Érdekes módon a piaci reakció részleges volt, az EUR/CHF árfolyamában például érzékelhető volt a leminősítés híre, a régióban viszont nem bontakozott ki kockázatkerülési hullám, az euró / forint végig 267 alatt tartózkodott, sőt a nap végére 266 alatt is járt rövid időre. A forint egyébként a térségbeli devizákhoz képest is erősödik, a PLN/HUF árfolyam például három hetes mélyponton van, 67 körül kereskednek ma reggel a zloty/forint devizapárral. A CZK/HUF esetében még szembetűnőbb a forint ereje, a korona/forint 10,83 körüli kurzusára április közepe óta nem volt példa. A forint ereje a klasszikus carry-trade hatásban keresendő, de valamelyest a mai végleges márciusi külkermérleg várakozáson felüli egyenlege is fokozhatja a bizalmat.

EUR/USD (1,4320 – 1,4450): Hiába érkeztek gyenge adatok az Egyesült Államokból, a dollár nem gyengült, pedig a holnapi májusra vonatkozó NFP adat előfutáraként emlegetett ADP foglalkoztatottsági mutató nagymértékben alulmúlta a várakozásokat, és az ISM-index értéke is nagyobb hangulatromlást mutat azzal, hogy az áprilisi 60,4-es érték után a májusi adat csak 53,5 lett a várt 57,1 helyett. Ma délután két fontos adat érkezik az USA-ból: a szokásos heti statisztika, a munkanélküliségi segélyért folyamodók összesített száma, illetve az ipari megrendelés állományok májusi értékét tudhatjuk meg. A tegnapi nap analógiájára, az eseteges rosszabb számok várhatóan korlátozott mértékben gyengíthetik a dollárt, jó adatok esetén viszont erősödhet a dollár, a jelenlegi 1,44 helyett akár 1,43-ig is.

CHF/HUF (218,00 – 220,50): Hiába erősödik a forint az euróval szemben, az „euró/svájci” árfolyama újra rekord mély szintet produkált ma hajnalban, így egy további hangulatromlás elhozhatja akár az 1,20-es kritikus lélektani szintet. A 267- alatti EUR/HUF árfolyamnak köszönhetjük csupán, hogy valamivel 220 alatt tartózkodik a CHF/HUF ma reggeli szintje.

mfor.hu