<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A családi házak idei eladási statisztikáit vizsgálta a Duna House, adataik szerint a magas minőségű kategóriában jelentős árkülönbség tapasztalható a földrajzi elhelyezkedés függvényében. A Dunántúlon 180 ezer, míg a Tiszántúlon csupán 135 ezer forint volt az idei második negyedéves átlagár.

Az átlagos fölötti, de még nem az exkluzív minőségű ingatlanokat vizsgálva, az idei első negyedévében megvett házak vásárlói más-más igényeket támasztottak leendő otthonaikkal szemben. A keleti oldalon a vásárlók a 80-140 m2 közötti házakat vették, elsősorban az érdeklődők hiánya miatt az ennél nagyobb méretű ingatlanokra nem nagyon születtek üzletek. Az ország nyugati oldalán is zömében 120 m2 alatti házakat vásároltak, de itt már előfordult a 160m2 fölötti vétel is.

A négyzetméter árakat nézve a Tiszántúlon zömében 50-150 ezer forint közé esett a megkötött adás-vételek alapján az árak. A Dunántúlon is nagy volt a szórás, a legtöbb vásárló 100-200 ezer forintos áron vett házat. Mindkét országrészben a 15-20 millió forint közötti ingatlanokat vásárolták leginkább, de a nyugati oldalon gazdára találtak 30 és 40 millió forint feletti házak is.

A legalább elfogadható állapotban lévő házak esetén (a lakhatatlan vagy felújítandó kategória fölötti kategória) 100-150 m2-es ingatlanok a nyugati oldalon fél év alatt találtak gazdára. Keleten kicsit jobb a helyzet, átlagban 5 hónap alatt cseréltek tulajdonost az ingatlanok, állítják a Duna House szakemberei. Az áralkut az eladók nem kerülhetik ki, ez mindkét országrészben átlagosan jellemző. A most közzétett adatok szerint az első irányárhoz képest 10 százalékkal kellett levinni az ingatlanárat, hogy jöjjenek a vevőjelöltek. Ők további 3-4 százalékos alku után kötöttek megállapodást. (Ez az átlag, természetesen akadt olyan kivételes eset, aki végül féláron, de olyan is, aki jóval drágábban adta el a házát, mint azt elsőre gondolta.) Ebben a kategóriában az elmúlt másfél évben szűkült a négyzetméter árak közti különbség. Nyugaton 165 ezerről, keleten 145 ezer forintról indult az olló, ami 140-150 ezer forint között záródik mostanra.

Jóval nagyobb a szakadék az árakat illetően a magas minőségű ingatlanokat tekintve az ország két oldala között. Az átlag feletti (még nem exkluzív) kategóriába a Dunántúlon 180 ezer, a Tiszántúlon csupán 135 ezer forint az idei második negyedéves átlagár.

Mint a Duna House közleményéből kiderül, a társaság országszerte 112 irodával a legnagyobb ingatlanközvetítő a hazai piacon és a legnagyobb számú tranzakciót is bonyolítja, ennek ellenére a fent közölt adatok nem tekinthetők reprezentatív felmérésnek. A családi házak esetében ugyanis ezek árát számtalan olyan körülmény befolyásolja, ami lakások esetében nem, vagy kevésbé mérvadó. Ilyen lehet például a telek mérete vagy beépíthetősége, zöldterületi mutatója, amely a jövőbeni fejlesztésekre hatással lehet. Ez az elemzés nem tér ki ilyen körülményekre, elsősorban a házak méretét és minőségét figyeli, azonban így is adhat némi tájékozódást az eladni, vagy vásárolni szándékozóknak.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.