TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

31 éve alatt most júniusban nőttek a legnagyobb mértékben a londoni luxus ingatlanok árai. '''Tavaly júniushoz képest 35 százalékos''' a növekedés annak ellenére, hogy a Bank of England tavaly augusztus óta ötször emelte az irányadó kamatlábat.

31 éve alatt most júniusban nőttek a legnagyobb mértékben a londoni luxus ingatlanok árai. annak ellenére, hogy a Bank of England tavaly augusztus óta ötször emelte az irányadó kamatlábat.

Ugyanakkor a teljes brit ingatlanpiacot vizsgálva, már jelentős a növekedés lassulása. Az elmúlt 1,5 évben júniusban volt a legkissebb az árak emelkedésének üteme. Míg a 4 millió font (circa 1,44 milliárd forint) feletti lakások ára egy év alatt 43 százalékkal, az 1 millió fontnál olcsóbb (361 millió forint) ingatlanok értéke csak 1,6 százalékkal nőtt, állítja a luxus ingatlanok árát 31 éve vizsgáló Knight Frank LLC.

Az elkövetkező 12 hónapra Liam Bailey, a Knight Frank's igazgatója további 25 százalékos növekedést vár, vagyis úgy tűnik, az "ingatlanpiacok" szétszakadása nem magyar novum. Korábban mind a budapesti mind a balatoni ingatlanpiacról állapítottuk meg, hogy a luxus ingatlanok árának növekedése messze lekörözi a piac felső szegmenséhez nem tartozó ingatlanok áremelkedését.

A Knight Frank által havonta publikált index London hét legdrágább kerületében található luxus ingatlanok árait figyeli. Az indexben található tipikus ingatlanok értéke tavaly szeptember óta áltagosan 100 000 fonttal (36,1 millió forint) nőtt (ami egyébként négyszer akkora, mint egy "normál" brit éves fizetése). Az indexben található ingatlanok tulajdonosai nemcsak az elmúlt 12 hónapot zárták mesésen. 1976-ban, amikor először számolták ki a Knight Frank indexet, az indexbe került 100 ezer fontos ingatlan ma már több mint 4,32 millió fontot (1,56 milliárd forint) kóstál (éves szinten átlagosan 44%-os hozamok, igaz nem kamatos kamattal számolva).


Egyébként a felső kategóriás Londoni lakások átlagosan 2300 fontba (830 ezer forint) kerülnek négyzetméterenként, ami 5 százalékkal több, mint a monacoi lakásárak, és jócskán meghaladják a New York-i 1600, vagy a Tokiói 1100 fontos szinteket is.

A londoni luxus ingatlanok növekedésének okait alapvetően két okra szokták visszavezetni. Az egyik a pénzügyi szektor szárnyalása, a hatalmas bonuszok, amelyek befektetésként a luxus ingatlanpiacon landoltak. A másik, a Londonba előszeretettel költöző orosz illetve a Távol-Keleti milliárdosok, akik folyamatosa keresletet jelentenek a piacon. Legutóbb a Hinduja Group-t tulajdonló Sri és Gopi Hinduja vásárolt be a The Mall-on egy 60 szobás rezidenciát potom 58 millió fontért (21 milliárd forint).

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.