2007. július 16. 06:38

31 éve alatt most júniusban nőttek a legnagyobb mértékben a londoni luxus ingatlanok árai. '''Tavaly júniushoz képest 35 százalékos''' a növekedés annak ellenére, hogy a Bank of England tavaly augusztus óta ötször emelte az irányadó kamatlábat.

31 éve alatt most júniusban nőttek a legnagyobb mértékben a londoni luxus ingatlanok árai. annak ellenére, hogy a Bank of England tavaly augusztus óta ötször emelte az irányadó kamatlábat.

Ugyanakkor a teljes brit ingatlanpiacot vizsgálva, már jelentős a növekedés lassulása. Az elmúlt 1,5 évben júniusban volt a legkissebb az árak emelkedésének üteme. Míg a 4 millió font (circa 1,44 milliárd forint) feletti lakások ára egy év alatt 43 százalékkal, az 1 millió fontnál olcsóbb (361 millió forint) ingatlanok értéke csak 1,6 százalékkal nőtt, állítja a luxus ingatlanok árát 31 éve vizsgáló Knight Frank LLC.

Az elkövetkező 12 hónapra Liam Bailey, a Knight Frank's igazgatója további 25 százalékos növekedést vár, vagyis úgy tűnik, az "ingatlanpiacok" szétszakadása nem magyar novum. Korábban mind a budapesti mind a balatoni ingatlanpiacról állapítottuk meg, hogy a luxus ingatlanok árának növekedése messze lekörözi a piac felső szegmenséhez nem tartozó ingatlanok áremelkedését.

A Knight Frank által havonta publikált index London hét legdrágább kerületében található luxus ingatlanok árait figyeli. Az indexben található tipikus ingatlanok értéke tavaly szeptember óta áltagosan 100 000 fonttal (36,1 millió forint) nőtt (ami egyébként négyszer akkora, mint egy "normál" brit éves fizetése). Az indexben található ingatlanok tulajdonosai nemcsak az elmúlt 12 hónapot zárták mesésen. 1976-ban, amikor először számolták ki a Knight Frank indexet, az indexbe került 100 ezer fontos ingatlan ma már több mint 4,32 millió fontot (1,56 milliárd forint) kóstál (éves szinten átlagosan 44%-os hozamok, igaz nem kamatos kamattal számolva).


Egyébként a felső kategóriás Londoni lakások átlagosan 2300 fontba (830 ezer forint) kerülnek négyzetméterenként, ami 5 százalékkal több, mint a monacoi lakásárak, és jócskán meghaladják a New York-i 1600, vagy a Tokiói 1100 fontos szinteket is.

A londoni luxus ingatlanok növekedésének okait alapvetően két okra szokták visszavezetni. Az egyik a pénzügyi szektor szárnyalása, a hatalmas bonuszok, amelyek befektetésként a luxus ingatlanpiacon landoltak. A másik, a Londonba előszeretettel költöző orosz illetve a Távol-Keleti milliárdosok, akik folyamatosa keresletet jelentenek a piacon. Legutóbb a Hinduja Group-t tulajdonló Sri és Gopi Hinduja vásárolt be a The Mall-on egy 60 szobás rezidenciát potom 58 millió fontért (21 milliárd forint).

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.