2007. október 24. 14:44

A reggeli nyitáskor még úgy tűnt, hogy az elmúlt napokban a nemzetközi tőzsdéket sújtó visszaesést megússzuk, ám a napközben publikált adatok ismét felerősítették a piaci félelmeket.

A reggeli nyitáskor még úgy tűnt, hogy az elmúlt napokban a nemzetközi tőzsdéket sújtó visszaesést megússzuk, ám a napközben publikált adatok ismét felerősítették a piaci félelmeket.

A nap elejei plusz ugyan gyorsan elolvadt, ám a koradélutáni órákig úgy tűnt, hogy mérsékelt visszesés lesz csak a tőzsdén. Ám előbb a Merrill Lynch számolt be csapnivaló eredményről, majd később egy újabb gyenge ingatlanpiaci hír borzolta a kedélyeket. Augusztushoz képest ugyanis szeptemberben 8 százalékkal, éves szinten 5,04 millióra csökkent a meglévő lakóingatlanok eladása az Egyesült Államokban. Ez 1999 óta a legnagyobb havi esés ebben az ingatlanpiaci csoportban. A Reuters által megkérdezett szakértők a szeptemberi értékesítést éves szinten 5,25 millióra várták az augusztusi 5,50 millió után.

Tetézte a bajt, Európa második, a világ harmadik legnagyobb olajtársaságának, a BP-nek közel 30 százalékkal csökkent a profitja, ami az olajszektor cégei között keltett aggodalmat. A társaság adózott eredménye 4,4 milliárd dollárra esett a szeptemberrel végződött negyedben az egy évvel korábbi 6,2 milliárdról, miközben az árbevétel 2,7 százalékkal 73 milliárd dollárra nőtt.

A magyar zárással egyidőben publikált olajtartalékok is gyengébbek lettek a vártnál, így a Dow bő órányi kereskedés után 100 pontos mínuszban van.

Az aggodalmak a magyar részvényárakban is tükröződtek, ahol a legnagyobb vesztes az OTP lett. A bankpapír ugyan napi mélypontjánál fél százalékkal magasaban végzett, így is 2,45 százalékot esett (9170).

A reggel még erős pluszban kezdő Mol végül 5 forinttal a pénteki záró felett fejezte be a napot, úgy hogy az olajrészvény is közel egy százalékos mínuszban volt délután négy körül. A MTelekom 1,38 százalkot vesztett (932), míg a Richter 2,4-et (37600). Érdekes módon az Egis ezzel szemben 1,1-et erősödött (23150).

A kicsik közül a Rába 3,7 százalékot esett (2051), az FHB 1,7-et (2020), míg a Synergon 1,4-et (1770).

A közel 40 milliárdos forgalom mellett a Bux 390 ponttal csökkent, ez 1,4 százalékos visszaesésnek felel meg. Az index záróértéke 27360 pont lett.

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés