2007. július 25. 13:10

A Concorde elemzése szerint a dollár elindulhat felfele.

Az utóbbi hetekben sokan részben azzal magyarázták a DAX alulteljesítését az amerikai piacokkal szemben, hogy a dollár folyamatosan gyengült. Ez a tendencia ma hirtelen és nagy lendülettel megtört, ami Balásy Zsolt, a Concorde elemzője szerint valamelyest ellensúlyozhatja a jelenlegi, jelzáloghitelekkel kapcsolatos félelmeket, és közvetve a magyar piacra is pozitív hatással lehet.

A dollár június közepe óta 1,33-ról 1,38-ig gyengült az euróval szemben, ami Balásy Zsolt, a Concorde elemzője szerint a nagy exporthányaddal rendelkező német vállalatok eredményére igen depresszív hatással van. Azonban az utóbbi egy hónap gyengülő trendje ma hirtelen és nagy lendülettel megtört, mégpedig a Concorde munkatársa szerint a hosszútávú dollárindex chart alapján éppen arról a szintről, ahonnan annak fennállása óta (1971) minden dollárgyengülés megfordult eddig.


Balásy Zsolt véleménye szerint ez a fordulat valószínűleg csak technikai okokkal magyarázható, azonban az amerikai 10 éves hozam június óta tartó folyamatos csökkenésével összevetve arra lehet következtetni, hogy talán most már elérkezik az a pont, ahol az olcsó dollár mellett vásárolt - még mindig magas - kockázatmentes hozam már elég vonzóvá vált ahhoz, hogy a tőke elkezdjen visszaáramlani az amúgy is biztonságosabbnak számító amerikai eszközökbe.

"A hirtelen dollárerősödés könnyen lehet egy olyan tényező, amely a jelenlegi amerikai másodlagos jelzáloghitel-félelmek által megrontott hangulatot egy kicsit helyre teszi" – mondta a Concorde elemzője. Mindenesetre a DAX nap közben már határozott emelkedésnek is indult vélhetően éppen a dollár erősödésének hatására, de enyhül a nyomás a magyar piacon is.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.