2007. szeptember 13. 06:16

A 80 dollárt is elérte az amerikai könnyűolaj ára, míg a dollár euro kurzus elérte az 1,39-es szintet. Az amerikai piacok a keddi jelentős emelkedés után tegnap stagnáltak.

A 80 dollárt is elérte az amerikai könnyűolaj ára, míg a dollár euró kurzus elérte az 1,39-es szintet. Az amerikai piacok a keddi jelentős emelkedés után tegnap stagnáltak.

A Dow 0,13 százalékot, míg a Nasdaq 0,21 százalékot esett, míg az S&P 500 index minimálisan pluszban zárt. Az általános emelkedést a most már napok óta szárnyaló olaj ára, amely tegnap éjszaka elérte a 80 dollárt, és a szintén napok óta gyengülő és az euróval szemben rekord mélységbe süllyedő dollár (1,39) gátolta, mivel a befeketetők szerint ez a két tényező már elég lehet az infláció felpörgéséhez, ami megköti a FED kezét a kamatpolitikában. A piacon forgó részvények 55 (NYSE), illetve 56 (Nasdaq) százaléka esett.

Ázsiában szintén vegyes képet mutatnak az indexek. Jelentősebb elmozdulást közép-európai idő szerint 8 órakor, csak Tajvan (mínusz 1 százalék), illetve Sanghaj (természetesen felfele plusz 1 százalék), illetve Szöul (plusz 1,9%) tud felmutatni, míg a japán Nikkei stagnál.

Update 1

Nem nagyon jön külső segítség, így továbbra sem találjuk az irányt. Ha a 27 ezer pontos szintet át tudná ugrani az index, akkor a megindulhatunk az elmúlt hetekben felállított lokális csúcsig. Ehhez azonban forgalom kellene, ami továbbra sem nagyon akar megjönni.


A bizonytalanságot jelzi, hogy a nagy papírok ismét ellentétes mozgást mutatnak, míg a Mol és az OTP esett, a MTelekom és a Richter erősödni tudott.

Update 2

Némi mozgás ugyan van, ám komoly változásról nem beszélhetünk. A délelőtt folyamán ugyan lefordult a piac, és 150 pontos mínuszban is volt a Bux, amit aztán dél körül pillanatok alatt ledolgozott, és 1 órára néhány pontossá vált csupán a Bux vesztesége.
A fellendülés a tegnapi szintre emelkedő OTP-nek és az immár szignifikáns emelkedést mutató Richternek volt köszönhető.

Az európai piacokon sincs semmi lényeges mind a három fő tőzsdemutató enyhe veszteséget jelez, és az amerikai határidős indexek is óvatosak, de lefele mutatnak.

Update 3

Előkerültek a vevők, egész Európa zöldre váltott. Nálunk is komoly, 200 pontos emelkedést mutat a Bux 3/4 3-kor. Az index úgy tűnik végre áttöri a 27 ezer pontos szintet, ha zárásra felette tudunk maradni, és nem tör ki valami pánik a tengerentúlon (bár az olajár miatt már aggódnak), akkor a hét vége a longosok számára igen kellemesen alakulhat.
A nap nyertese a Telekom, de az OTP és a Richter is egy százalékot emelkedett.

Update 4

A tőzsdéket némileg megnyugtatta a ma közölt amerikai munkaerőpiaci adat, a múlt héten 4 ezerrel 319 ezerre emelkedett az új segélykérelmek száma, miközben a piac a korábbi hétre közzétett 318 ezerről 330 ezer fő körülre emelkedésre számított. A heti nagyobb ingadozásokat kisimító négyhetes mozgóátlag ezer fővel 324 ezerre mérséklődött. Mindez azt jelenti, hogy a vártnál kevesebben kértek munkanélküli segélyt, ami a múlt heti adatok után némi megnyugvást hozott. Nem véltelen, hogy a nyitást követő félórában 100 pontot ugrott a Dow.

Számomra elgondolkodtató ugyanakkor a mai svájci kamatemelés. Amellett, hogy meglepő, azt jelzi, hogy a svájciak nem fognak beszállni a mentőöv dobálásba, hulljon a férgese
A svájci jegybank csütörtökön irányadó rátáját 25 bázisponttal 2,75 százalékra emelte. Az elemzők többsége előzetesen nem várt kamatemelést. Legutóbb június közepén emelte irányadó kamatát - hasonló mértékben - a Svájci Nemzeti Bank(BNS). A BNS döntése referenciakamatára, a három hónapos Libor-ra vonatkozik ennek ingadozási sávját tolta el mostantól 2,75 százalékos középértékkel. Elemzők szerint a svájci frank árfolyamgyengesége állhatott elsősorban a döntés hátterében, de a bank figyelemmel volt a várható inflációs fejleményekre is a jelen nemzetközi pénzügyi-gazdasági környezetben.

Update 5

Valami van, de nem az igazi. A zárás előtt háromnegyed órával még 300 pontban volt a Bux, hogy aztán az utolsó kötéseket követően "csupán" 124 pontos pluszt tudjunk elkönyvelni (27085). Pedig az európai és a tengerentúli hangulat ismét felhőtlennek tűnik (más kérdés, hogy ilyen optimizmus mellett mekkora lesz a nyomás a Fed-en, hogy a jövő heti kamatvágás kapcsán).

A végére a Richter (37495, +380 Ft) és a MTelekom (973, +17) tudott komolyabb, egy százalék feletti erősödést felmutatni, míg a napközben szárnyaló OTP végül csak 0,26%-ot nőtt (9371), a Mol pedig csökkent (25455, -95Ft).

Ha az amerikai piacok a nap elejei formájukat hozzák, akkor holnap valószínűleg mi is menetelünk tovább, ám komolyabb esés egy esetlegesen gyengébb tengerentúli kereskedéstől sem várható, már csak az itthoni pesszimistább befejezés miatt sem. Annak a valószínűsége pedig, hogy a mostani komoly, 1 százalék körüli pluszból hasonló mértékű mínusz legyen a Wall Streeten szinte elképzelhetetlen.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.