2p

50 százalékkal csökkent a harmadik legnagyobb amerikai bank profitja az első negyedévben, elsősorban a hitelpiaci válság a felelős mindenért.

A JPMorgan nettó bevételei az év első három hónapjában 2,37 milliárd dollárra estek vissza, tavaly az év hasonló időszakában 4,79 milliárd volt ez az érték. A részvényenkénti 68 centes érték megfelel az elemzői várakozásoknak. A cég veszteségként 5,1 milliárd dollárt írt le.

A JPMorgan dolgát főleg az nehezítette az elmúlt három hónapban, hogy a lakossági piac továbbra is igen bizonytalan, a lakossági ügyfelek nem képesek időben törleszteni a hiteleiket. A vállalat közleményében a nemzetközi jelzálogpiaci válságra és a nehéz világgazdasági körülményekre fogja a bevételek jelentős visszaesését.

A gyenge munkaerőpiaci adatok is hozzájárultak ahhoz, hogy a lakossági hitelek egy része bedőlt, februárban például 80 ezer állás szűnt meg az Egyesült Államokban, hasonló mértékű visszaesésre öt éve nem volt példa.

A JPMorgan részvényei egy év alatt 16 százalékot veszítettek a tőzsdén, de még így is jól jártak a riválisokhoz képest: a Citigroup 57 százalékkal lett olcsóbb, a Bank of America pedig 30 százalékot bukott. Március közepén a JPMorgan vette meg a bajba jutott Bear Stearns brókercéget, az üzletben segítséget nyújtott az amerikai jegybank, a FED is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!