2007. augusztus 6. 09:28

Évek óta meglehetősen erős a vásárlói érdeklődés a XIII. kerület iránt, ahol az úgynevezett „úttörő” új társasházak – igen erős vásárlói érdeklődés mellett – megépültek, ma is nagy választékot nyújt az újépítésű lakások piacán. A helyi ingatlanpiacot akár dinamikusnak is lehetne nevezni, ha a kereslet és a kínálat találkozna – azonban ez nem mindig alakul így. A kormányzati negyed közelében mindenesetre máris emelkednek a használt lakások árai - de egyelőre nem érdemes sietni áll a '''Duna House''' elemzésében.


Nem lehet azt mondani, hogy a kerületben ne lehetne válogatni az új építésű lakások közül, melyek szinte gomba módra bújtak elő a földből az elmúlt években. A legolcsóbb négyzetméterárak (még a kerület külső részein) 280.000-300.000 forint környékéről indulnak – a jellemző négyzetméterár egy különösebb extrákat nem kínáló társasház esetén 330-360.000 forint között mozog - a legkisebb alapterületű lakások akár 10 millió forint körüli összegért is megvásárolhatóak.A kínálat óriási: a néhány lakásos „családias” társasházaktól kezdve a loftlakásokon át a többszáz lakásos nagy projektekig szinte minden kategóriából lehet választani. Érdemes megemlíteni, hogy a korábban elkészült projektekben néhány lakás az eredetihez képest akár 1.5-szeres áron került eladósorba – különösen igaz ez a kisebb alapterületű, központhoz közeli ingatlanok esetében. A mostanában divatba jövő loftok négyzetméterára közelíti a fél millió forintot. Ugyanakkor jó vásárt csinált az, aki a kerületben elsőként épült, Újlipótvároshoz közeli projektekben vásárolt: a kereslet nagy, a lakásokat pedig az eredetihez képest közel kétszeres áron is lehetne értékesíteni – de nagyon kevés az eladó belőlük – jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Szintén keresettek az Árpád-híd környékén található új építésű házak, általában itt is az elképzelt és a piaci árak közötti kapcsolattal szokott gond lenni: sokan keresnek 20 millióért új építésű, 3 szobás lakást – ám ezért az árért nem könnyű találni.


Túlárazott használtak


A Duna House Petneházy utcai irodájának tapasztalatai szerint sok panellakás túlárazott, az eladók még nem látják, hogy az energiaárak emelésének milyen hatása lesz a piacra. Hasonló tapasztalatokról számolt be a Kárpát és Hollán Ernői utcai iroda is: a belvároshoz közeli panelekben nem ritka a 270.000 forintos (nagyon magas) négyzetméterár sem, de a téglaépítésű lakások tulajdonosai is sokszor szeretnének magasabb árat kapni a piacilag indokoltnál. Probléma, hogy az Újlipótvárosban sok a távfűtéses lakás, melyek iránt csökkenő kereslet tapasztalható.

Földrajzilag a legjobban keresett területek egyrészt az újlipótvárosi, Dunához közeli utcák (Hollán Ernő, Tátra, Balzac) – 18-20 millió forintért - valamint a metró közelében lévő területek. Fontos szempont azonban, hogy a lakások ne főútvonalon helyezkedjenek el, a Váci úton illetve a Róbert Károly körúton nagyon nehéz az eladás, de még a Nagykörúton sem nevezhető túlzottan gyorsnak és egyszerűnek az ingatlanok értékesítése.

Az épülő kormányzati negyed hírére a környéken taláható ingatlanok eladói máris jellemzően 10-15%-kal emelték az árat, de aki tartotta az eredeti szintet, már az sem megy bele általában alkudozásba a vételárat illetően.

Kevésbé keresettek a kiesőbb területek: a Tatai út környéke, valamint egyelőre viszonylag kissebb az érdeklődés a Kassák Lajos utca és környezete iránt is, noha ott is folyamatosan épülnek az új építésű társasházak.


Mi mennyibe kerül?

Az árak széles skálán mozognak, a legolcsóbb eladó ingatlanért a Szent László út környékén 7 millió forintnál is kevesebbet kérnek, azonban számolni kell azzal, hogy ezért az összegért leginkább földszinti, belső udvarra néző, kb. 25 négyzetméter alapterületű lakások vannak a piacon. Hasonló kategóriájú, felújított lakásért a Tisza utcában már közel 8 millió forintot kérnek. Maradva a garzon kategóriánál, a Dráva utcában egy magasföldszinti, 31 négyzetmétere lakás ára már meghaladja a 9 millió forintot. Az említett ingatlanok négyzetméterára 250-298.000 Ft között alakul. Az igen népszerűnek számító Szent István park környékén az árak jóval magasabbak, földszinti garzont itt 345.000 Ft-os négyzetméteráron talál a vevő, a magasabban fekvő lakások négyzetméterára könnyen meghaladhatja az 500.000 forintot.

Aki nagyobb, 40-50 négyzetméter alapterületű lakásban gondolkodik, a legolcsóbb megoldást szintén a Szent László út környékén. körfolyosós házban találhatja meg, itt egy 47 m2-es - felújítandó - ingatlanért 9.6 millió forintot kérnek A Petneházy utcában panelház felső emeletén 47 m2-ért már több, mint 10 millió forintot kell fizetni, a négyzetméterár kevesebb, mint 220.000 Ft. A Kárpát utcai panelekben pedig egy 50 négyzetméteres lakás induló ára általában már meghaladja a 14-15 millió forintot. Az árak Újlipótváros felé haladva emelkednek.

A nagyobb, 60-70 négyzetméteres lakások ára már inkább a 18-25 millió közötti sávban mozog, nagyban befolyásolva a lakás állapotától és az ingatlan elhelyezkedésétől. Míg a Balzac utcában egy 63 négyzetméteres lakás már 16 millióért elérhető, addig a néhány éve épült Kleopátra házban már 27-30 millió forintot kérnek egy hasonló méretű ingatlanért. Jóval magasabb árakért ismét csak a Szent István parkig, vagy az Újpesti rakpartig kell menni, előbbi helyszínen egy igényesen felújított, panorámás lakás négyzetméterára már megközelíti, utóbbi esetben pedig el is hagyja a 600.000 Ft-ot – természetesen ezért a pénzért már igen exkluzív otthont lehet vásárolni. 100 m2 feletti lakások esetén 20 millió forinttól indulnak felfelé az árak, 25-30 millió forintért akár már 4 szobás lakás is elérhető – természetesen itt is érvényes a „központhoz közel drágább” elv.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.