2p

Csütörtökön is gyenge makroadatok láttak napvilágot, így a szerdai zuhanás után a tengerentúli tőzsdeindexek nemhogy visszapattanni nem tudtak, hanem többségében folytatták a lejtmenetet. A kereskedés előtt ráadásul olyan hír is napvilágot látott, hogy akár ronthatják is a hitelminősítők az USA besorolását.

Vegyesen mozogtak a legfontosabb amerikai tőzsdeindexek csütörtökön, míg a DJIA és az S&P500-as esett, a Nasdaq minimális mértékben erősödött. A visszaesés oka elsősorban a kereskedés előtt, illetve napközben ismertetett csalódást keltő amerikai makrogazdasági adatok voltak.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,34 százalékkal 12248 pontra gyengült. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,15 százalékkal 2773 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutató 0,12 százalékkal 1312 pontra csökkent.

Még a kereskedés kezdete előtt hozták nyilvánosságra, hogy bár minimálisan 422 ezerre csökkent a munkanélküli segélyért először folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten, azonban a szám így is meghaladta, amire a szakértők számítottak, és továbbra is jóval felülmúlja azt a 375 ezres határt, ami azt jelzi, hogy új munkahelyek jönnek létre a gazdaságban.

A kereskedés alatt publikálták az áprilisi gyáripari megrendelési adatot, mely 1,2 százalékkal 440,37 milliárd dollárra csökkentek márciushoz képest, amikor 3,8 százalék volt a bővülés. A szakértők jóval kisebb, 0,3 százalékos csökkenést vártak áprilisra.

Napközben több vezető kiskereskedelmi cég gyenge májusi eladási adatokat ismertetett, ami tovább erősíti azokat a félelmeket, hogy az amerikai gazdaság megszenvedi a magas nyersanyagárakat, beleértve a nyersolajat és a gyapotot.

MTI/mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!