<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Csütörtökön is gyenge makroadatok láttak napvilágot, így a szerdai zuhanás után a tengerentúli tőzsdeindexek nemhogy visszapattanni nem tudtak, hanem többségében folytatták a lejtmenetet. A kereskedés előtt ráadásul olyan hír is napvilágot látott, hogy akár ronthatják is a hitelminősítők az USA besorolását.

Vegyesen mozogtak a legfontosabb amerikai tőzsdeindexek csütörtökön, míg a DJIA és az S&P500-as esett, a Nasdaq minimális mértékben erősödött. A visszaesés oka elsősorban a kereskedés előtt, illetve napközben ismertetett csalódást keltő amerikai makrogazdasági adatok voltak.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,34 százalékkal 12248 pontra gyengült. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,15 százalékkal 2773 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutató 0,12 százalékkal 1312 pontra csökkent.

Még a kereskedés kezdete előtt hozták nyilvánosságra, hogy bár minimálisan 422 ezerre csökkent a munkanélküli segélyért először folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten, azonban a szám így is meghaladta, amire a szakértők számítottak, és továbbra is jóval felülmúlja azt a 375 ezres határt, ami azt jelzi, hogy új munkahelyek jönnek létre a gazdaságban.

A kereskedés alatt publikálták az áprilisi gyáripari megrendelési adatot, mely 1,2 százalékkal 440,37 milliárd dollárra csökkentek márciushoz képest, amikor 3,8 százalék volt a bővülés. A szakértők jóval kisebb, 0,3 százalékos csökkenést vártak áprilisra.

Napközben több vezető kiskereskedelmi cég gyenge májusi eladási adatokat ismertetett, ami tovább erősíti azokat a félelmeket, hogy az amerikai gazdaság megszenvedi a magas nyersanyagárakat, beleértve a nyersolajat és a gyapotot.

MTI/mfor.hu