2007. július 25. 07:22

A tegnapi esés után ma ismét lefele vették az irányt a jelentősebb részvények.

A tegnapi napot követően ma ismét mínuszos a Bux, a piac egy százalék körüli eséssel kezdett. Ráadásul egy-két papírban (pl. Richter) mintha megjöttek volna az eladók.

Az index a korábbi 29600-as támaszt átütötte, így ha nem történik valami komoly fordulat, akkor ez immár ellenállásként szolgálhat, lent pedig a 29250 és a 29000-es szint tarthatja.


A hétre a blogon beharangozott pánik hete szcenáriót erősítheti az az MTI megjelent elemzői vélemény is, mely szerint a nemzetközi piacokon most megindult csökkenés egy masszívabb korrekció kezdetét jelenti, amire március óta nem volt példa, és amelynek a vége néhány hetes távlatban akár 5-10 százalékos visszaesés is lehet. Dobár Péter, a CIB Bank elemzője úgy látja az esés leginkább az OTP-t érintheti, a Mol esetében viszont a társaság folyamatos saját részvény vásárlásai valamennyire gátat szabhatnak a csökkenésnek. Az általános esésből a többi vezető részvény, így a Magyar Telekom és a gyógyszergyártók sem fognak kimaradni.

A Bux határidőn spekulálók mindenesetre nem számolnak komolyabb eséssel, az index future egészen jól tartja magát, bár a kamattartalom még messze van attól, hogy arbitrálni lehessen.

A krónikához tartozik, hogy a Mol Nyrt. kedden 489.000 darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 29.450 forintos átlagárfolyamon.

Update 1

Az első óra végére az alsó támaszokból néhányat gyorsan kirúgott maga alól a piac. A kezdeti Richter borogatások után a Mol és az OTP viszi (lefele) a prímet. Amondók vagyunk, hogy mostmár a Bux 29000 pontos szintre lepottyan. Onnan egy esetleges optimista amerikai kereskedés után persze visszapattanhat. Erre van némi remény, az ottani futures indexek ugyanis némi emelkedést mutatnak köszönhetően az Amazon.com vártnál sokkal kedvezőbb eredményének. Igaz (magyar idő szerint) (fél 3-kor) - helyesebb - 4-kor lesz egy ingatlanos makroadat, illetve 2 és 3 között néhány cég is közzéteszi az eredményét (Boeing, Xerox Corp, E-Trade Financial Corp., ConocoPhillips, Apple Inc.) amely szintén hatással lehet a befektetői hangulatra.


Update 2

Nem mintha a Wall Street-en olyan ijedősek lennének a befektetők, de a nem jött jól a délután publikált adat. Májushoz képest júniusban csökkent a meglévő lakóingatlanok eladása az Egyesült Államokban: 3,8 százalékkal, éves szinten így 5,75 milliót értékesítettek. A Reuters által megkérdezett szakértők a júniusi értékesítést éves szinten 2 százalékos csökkenést vártak 5,87 millióra, a májusi 5,99 millióról, amikor 0,5 százalékos volt a csökkenés az előző hónaphoz képest.

Úgy tűnt, hogy mi jobban megijedtünk a számoktól, ám a mi zárásunkra a kezdeti amerikai optimizmusnak nyoma sem volt. A 100 pont pluszban kezd Dow ugyan még a tegnapi szint felett van, ám a Nasdaq és az S&P 500 folytatta a keddi lejtmenetet.

Ehhez képest nálunk a záróban előkerülő vevők kissé nehezen magyarázhatók, legalábbis a short zárás elég gyenge érv lenne.

A piacon igen élénk, 67 milliárdos forgalom mellett -375.91 pontos, -1.27 százalékos esést jegyezhettünk fel. A Bux záróértéke így 29337.67 pont lett.

A Mol valószínűsíthetően holnap ismét félmillió darab körüli vételről adhat számot, erre enged következtetni, hogy a 40 milliárd feletti forgalom sem roppantotta meg a papírt, az indexhez hasonló esést könyvelhetett el (28800, -450 Ft). Hevesebben reagált az OTP, amely 10573-on fejezte be a kereskedést, 197 forinttal a keddi érték alatt. A napközben főlúzernek tűnő Richter eredményesen kapaszkodott vissza, így 1,57 százalékos eséssel úszta meg a napot (37500 Ft-on zárt).
Vicces, hogy a MTelekom (960, +5 FT) és a small capek még emelkedtek is: a Fotex 995 (+5 Ft), az FHB 2266 (+15 Ft), a Rába 2200 (+22 Ft), míg a Synergon 1879 (+51 Ft) lett.
Igaz a Syni megnyerte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem meglévő gazdálkodási rendszerének 10 éves üzemeltetésére és továbbfejlesztésére kiírt pályázatot.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.