7p

Törékenynek tartja az elmúlt hónapokat jellemző erőteljes részvénypiaci ralit Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere, a reálgazdaság fundamentumait illetően ugyanis nem vár viszonylag gyors talpra állást: a munkanélküliek számának elnyúló emelkedésére és az ingatlanárak további esésére számít, s véleménye szerint a hitelezési aktivitás élénkülése is várat még magára.

Törékenynek tartja az elmúlt hónapokat jellemző erőteljes részvénypiaci ralit Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere, a reálgazdaság fundamentumait illetően ugyanis nem vár viszonylag gyors talpra állást: a munkanélküliek számának elnyúló emelkedésére és az ingatlanárak további esésére számít, s véleménye szerint a hitelezési aktivitás élénkülése is várat még magára.

Pallag Róbert mai tőkepiaci elemzésében az elmúlt időszakban egyértelműen felülteljesítő BRIC országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) esetében korrekcióra számít a következő hónapokban, s az újabb vételi pozíciók felvételét 15-20 százalékos esést követően tartja időszerűnek, míg az olajár esetében – bár a valós keresleti-kínálati tényezők alapján 30 és 40 dollár közötti árfolyamot tartana indokoltnak – tartósan 50 dollár feletti árfolyamszintet valószínűsít.


Könnyen csalódás érheti a befektetőket

"Az elmúlt hónapokban mutatott erőteljes ralit egyelőre még törékenynek tartjuk, mert a reálgazdaság fundamentumait illetően nem várunk viszonylag gyors talpra állást egy ennyire komplex és globális válságból kivezető úton. A megelőző hónapokban szinte teljesen eltűnő ipari, gazdasági aktivitás a készletek folyamatos leépítésével párhuzamosan a törvényszerű élénkülés vízióját vetítette előre, amelyet a felméréseken alapuló bizalmi indexek (egyfajta előremutató indikátorként) tükröztek. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a kockázatok teljesen eltűntek vagy a problémák megoldódtak volna: a munkanélküliek száma jó ideig emelkedik majd, a hitelezési aktivitás élénkülésére még várni kell, az ingatlanárak esése szintén nem ért véget. Ezen tényezők együttesen tarthatják még évekig nehéz helyzetben a fogyasztókat, miközben a megtakarításoknak törvényszerűen növekednie kell, így a világgazdaság mielőbbi felépülésébe vetett hit könnyen csalódást okozhat a befektetők számára” – hívja fel a figyelmet ma megjelent elemzésében Pallag Róbert, a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

Mol: a piaci pletykák kedvezhetnek a spekulánsoknak

A Mol részvényárfolyamával kapcsolatban Pallag Róbert kifejti: "A Mol részvényeire elsődlegesen hosszabb távú, stratégiai befektetésként tekintünk, amely néhány éves távon jelentős árfolyam nyereséget hozhat a befektetőknek. A magyar olajtársaságnál gőzerővel dolgoznak a horvát INA konszolidálásán, a hatékonyság növelése érdekében tett lépések azonban csak később látszanak majd az eredményszámokon. Az olaj- és nyersanyagárak előző hónapokban mutatott emelkedését a jelenlegi valós keresleti-kínálati viszonyok alapján nem tartjuk fundamentálisan megalapozottnak, ráadásul a MOL szempontjából meghatározó dízel árrések továbbra is historikusan nagyon alacsony szinten tartózkodnak, ebben pedig a közeljövőben belépő újabb kapacitások miatt sem várunk pozitív változást"

A ol péntek reggeli teljesítménye


"Az új orosz részvénytulajdonos fellépését sem tartjuk az árfolyam szempontjából rövidtávon kedvezőnek, mivel a magyar olajtársaság bebetonozott tulajdonosi struktúrája megakadályozza egy esetleges felvásárlási prémium beépülését, ugyanakkor a „baráti együttműködés” elmaradása könnyen együttjárhat értékes orosz eszközök kényszerű értékesítésével. Ugyanakkor az időről időre felröppenő piaci pletykák és az alacsony közkézhányad miatt a részvények piacán megmaradhat a megszokottnál nagyobb volatilitás, amely kedvezhet a spekulánsoknak" - teszi hozzá a szakember.

"Az OTP tőkehelyzete kedvező, de még komoly kihívások előtt áll a bankcsoport"

"Megítélésünk szerint az elmúlt hónapok szárnyalása után (a mélypontokhoz képest több esetben duplázódó-háromszorozódó árfolyamok mellett) kialakult árszintek azt tükrözik, hogy a régiós bankszektor részvényeinél szinte teljesen elfelejtkeztek a még meglévő kockázatokról a befektetők" – fejti ki az OTP papírjaival kapcsolatos várakozásokat a Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere.

Az OTP péntek reggeli teljesítménye


"A devizafinanszírozás szempontjából nélkülözhetetlen külső segítség (EU, IMF, EBRD valamint az egyes tagországok) a tőkehátteret egészségesebbé tette, bizonyos stressztesztek alapján hozott tőkebevonási döntések megszülettek, részben már teljesültek, így a rendszerszintű összeomlás veszélye lényegesen csökkent. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a pénzügyi társaságok egyhamar visszatérnek majd egy korábban megszokott növekedéssel kecsegtető pályára, a sajáttőke-arányos megtérülésnek óhatatlanul csökkennie kell. Az sem feltétlenül igaz, hogy a legrosszabbon már túljutottak a szereplők, hiszen a problémás hitelek aránya még jó ideig növekszik majd, amely a régió országait különösen sebezhetőnek láttató válság újabb hullámai során érzékeny veszélyforrást jelenthet a befektetők számára. Az OTP tőkehelyzete kedvező, de egy ennyire jelentős árfolyam emelkedést követően a pozitív tényezők már beárazottnak tekinthetőek, miközben a jövőben még komoly kihívásokkal nézhet szembe a bankcsoport".

BRIC országok: 15-20 százalékos esést követően kezdődhet ismét a vételi pozíciók kiépítése

"Az elmúlt hónapok során, a feltörekvő piacok befektetői a totális hangulatváltozás nagy nyerteseivé váltak, a rali során a BRIC országok egyértelműen felülteljesítőnek bizonyultak: csak a második negyedévben a kínai és a brazil piac mintegy 25 százalékos, az indiai és orosz indexek 40 százalékot meghaladó szárnyalást mutattak. Az értékeltségi szintek ennek megfelelően jelentősen emelkedtek, és bár még látunk némi tartalékot, a kirívóan alacsony árazások, az alkalmi vételek lehetősége megszűnt. Meglátásunk szerint a piacok korrekciója nem kerülhető el egy ilyen drasztikus szárnyalást követően, az ismételt vételi pozíciók lépcsőzetes felvételéhez pedig érdemes lehet akár 15-20 százalékos esést kivárni az indexekben" – fogalmazza meg a vezető fejlődő piacok teljesítményével kapcsolatos várakozásait Pallag Róbert.

"Tartósan 50 dollár feletti olajárakra kell berendezkednünk"

A Generali Alapkezelő részvényportfólió menedzsere az olaj árfolyama esetében a keresleti-kínálati tényezők alapján indokolt szintnél magasabb árfolyamra számít hosszú távon:


"Véleményünk szerint a jelenlegi valós keresleti-kínálati tényezők alapján az olaj árfolyamának 30-40 dolláros sávban kellene tartózkodnia, ugyanakkor a kialakult jelentős rövidtávú többletlikviditás miatt komolyan megnőtt a fundamentumoktól teljesen elrugaszkodó, tőkeáramlás-vezérelt eszközbuborékok kialakulásának esélye. Éppen emiatt ennyire alacsony árszintek csak egy nagyon komoly piaci pánik bekövetkezése esetén alakulhatnak ki, ennél valószínűbbnek látszik, hogy tartósan 50 dollár feletti árakra kell berendezkednünk. Amennyiben a fekete arany még az idei évben megközelítené a 90-100 dolláros tartományt, az nagyon komoly negatív hatást fejtene ki a fejlett olajimportáló országok fogyasztóinak diszkrecionális jövedelmére, amely erősen visszavetné az egyébként is gyenge lábakon álló kilábalási folyamatokat a válságból" – magyarázza Pallag Róbert.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!