2007. július 31. 07:27

A Richter vártnál kedvezőbb eredményének köszönhetően az emelkedés élére állt.

A pozitví amerikai zárás - nagy küzdés után a Dow végül 0,7, a Nasdaq 0,8% pluszban zárt -, és a ma reggel publikált viszonylag kedvező Richter eredmény jótékony hatással volt a piacra. A nyitás után 20 perccel 1,5 százalékos emelkedést mutat az index. Az éllovas a két gyógyszergyár, a Richter 4 százalékot, míg az Egis 2,5-et ugrott fel.
Pluszban van a Mol (0,7%) és az OTP (1,5%) is.

A nagyok mozgása mellett ugyanakkor a small capek jóval kevésbé tudtak belendülni, bár tény, azok is a pozitív tartományban vannak.

Az index számára fent a 29500-as szint lehet az ellenállás, míg lent a 28800 lehet ellenállás. Most nagyjából a sáv közepén vagyunk, így a range-trade-erek egy picit legyenek türelemmel. Aki viszont bízik abban (mi nem feltétlen), hogy a hátunk mögött hagytunk minden veszélyt, az uccu neki gyorsan vegyen mert még lemarad.
Szkepticizmusunkat elsősorban a tengerentúli bizonytalanságok táplálják. De ha egyszer abbamaradnak a Mol vásárlások, az is meg tudja fogni a piacot. A magyar olajcég meglepő módon nem vett saját részvényt, megszerzett viszont egy kisebb olasz finomítót.

Update 1

Lehetett volna jobb is: Personal income slightly below forecasts in June, spending in line.

Júniusban az Egyesült Államok vásárlói kisebbfajta szünetet tartottak - fogalmaz a sajtó annak kapcsán, hogy a személyi kiadások mindössze 0,1 százalékkal nőttek, kilenc hónapja nem tapasztalt szerény mértékben. Az okot az adatot közlő amerikai kereskedelmi minisztérium elsősorban az ingatlanpiac visszaesésében és a magas benzinárban jelölte meg.

Az adat különösen nagy csökkenést mutat májushoz képest, amikor a személyi kiadások 0,6 százalékkal növekedtek. Az amerikai személyi jövedelmek júniusban viszont 0,4 százalékkal nőttek, bár ugyancsak elmaradva az előzetes várakozásoktól. A Dow Jones Newswires által megkérdezett 26 elemző véleményének az átlaga szerint a személyi jövedelmek 0,5 százalékkal nőttek volna a májusi 0,4 százalékos emelkedés után.

A kereskedelmi minisztérium keddi bejelentése szerint az amerikai maginfláció, az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt drágulás júniusban ugyancsak 0,1 százalékos volt. Az inflációs helyzet tehát igen kedvező, hiszen az éves szintű maginfláció a múlt hónapra 1,9 százalékosra mérséklődött. Három éve nem volt ilyen csekély az amerikai maginflációs ráta. Az elemzők átlagban 0,2 százalékos árszintnövekedést prognosztizáltak júniusra. (Forrás: MTI)

Update 2

Miközben a személyi kiadások a vártnál rosszabbak lettek, a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe 112,6 pontra nőtt a júniusi - módosított - 105,3 pontról. Ez pedig hat év óta a legoptimistább helyzet. Kérdéses persze, hogy ha a múlt héten riadalmat okozott hitel finanszírozással kapcsolatos problémák nem oldódnak meg, és még néhány jelzálog cég bedől, akkor az optimista fogyasztók a hitelekre épülő amerikai gazdaságban miből fognak vásárolni.
A fogyasztói bizalmi adatok mellett segítette a piacot a General Motors kedvező eredménye, és a Suns informatikai vállalat is jó negyedévet zárt.
A pozitív hírek a nyitáskori indexértékekeben tükröződött is, hiszen minden fontos mutató 1 százalék körüli emelkedéssel nyitott. A múlt hét azonban nem múlt el nyom nélkül a Wall Streeten sem, mert az első óra kereskedése meglehetősen csapkodó. A Dow ugyan folyamatosan pluszos, ám meglehetősen hektikusan mozog. Ettől függetlenül a végére persze lehet egy vastag plusz, ami szerdán ránk is pozitívan hathat, ám egy esetleges negatív nap a magyar piac számára is komoly fejtörést okozhat.

Ami a magyar piacot illeti a reggel említett range valahogy így néz ki:


A napközben kijött céges hírek alapján a Makedonski Telekomunikacii AD (MakTel) közgyűlést tartott, amelyen a 2005. évi eredmény után 7,4 milliárd macedón dénár (mintegy 30,4 milliárd forint) összegű osztalék kifizetéséről határozott. Ennek köszönhetően a Magyar Telekom 100 százalékos leányvállalata, a Stonebridge, mint a MakTel többségi részvényese mintegy 4,2 milliárd macedón dénár (17,3 milliárd forint) osztalékra jogosult.

Megosztottak az elemzők a Mol ma bejelentett akvizícióját illetően. Egyesek bírálták az üzletet, így a Citigroup elemzője szerint megkérdőjelezhető a Mol célja, hogy Olaszországban stratégiai bázisra tegyen szert, mivel a benzin iránti kereslet erős visszaesésben van, és csekély a töltőállomások jövedelmezősége. Mások szerint az IES magasabb finomítói nyereséghányada révén javulhat a Mol jövedelmezősége. Az UBS bank elemzői szerint az akvizícióval a Mol az osztrák olajipari társasággal (OMV) szembeni védekezésül használt részvény-visszavásárláshoz képest jobban hasznosította készpénzét.

Az ár kapcsán is sok a találgatás, illetve kritika. A Citigroup szerint az 600 millió és 1 milliárd euró közötti összeg lehet, míg a Dow Jones hírügynökség a Mol kommunikációs igazgatójára, Szabolcs I.Ferenczre hivatkozva közli: a vételár, amit még nem rögzítettek, jóval a 800 millió euró alatt lesz. Egy az üzletet ismerő, meg nem nevezett személyre hivatkozva a Dow Jones ezzel összefüggésben azt közölte, hogy a Mol igen nagy árat fizetett az IES-ért, 800 millió eurót, vagy annál is többet, ami 14-16 szorosa az EBITDA-eredménynek," miközben a normális értéknek az EBITDA ötszörösének-hatszorosának kellene lennie". A Merril Lynch elemzői szerint a 800 millió körüli ár csupán mintegy nyolcszorosa az EBITDA-eredménynek, de az üzlet eredményszempontból így is legfeljebb semleges lehet a Mol számára; az IES megvétele a Merril Lynch értékelése szerint inkább az OMV elleni védekezés része.

A fentiek tükrében talán nem meglepő, hogy a Mol volt az egyetlen nagy részvény, amely esni tudott: 28875-ön zárt, ami 140 forinttal alacsonyabb a hétfői árnál. Szárnyalt ugyanakkor szinte minden más, az Egis 2%-ot ugrott (23500), a MTelekom 2,5-et (956), az OTP pedig 2,25%-ot, így 10470-en zárt. A nap nyertese a Richter lett, amely 1500 forintot ugrott fel, 37700 forinton (+4,1%) fejezve be a keddi kereskedést.
Sokkal visszafogottabbak voltak a kisebb papírok, melyek közül kiemelkedett a nap két vesztese, a 3,5 százalékot zuhanó Genesis, de hasonlóan szomorúak lehettek a Linamar részvényesek is, amely 3,8 százalékkal ér kevesebbet.

A forgalom átlagosnak mondható, 36 milliárdos volt. Az index 29264.90 ponton zárt, ami +434.07, +1.51%.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.