2007. július 4. 08:46

Ha elfogadják a tervezetet, akkor jövőre egy új lakás legalább egy lakószobájának benapozottnak kell lennie, mégpedig úgy, hogy '''február 15-én 60 percen át süssön be az ablakán a Nap'''. Ha kétszobásnál nagyobb a lakás, akkor is kell egy külön WC-t építtetni bele, ha a fürdőszobájában van már egy.

Várhatóan szigorúbb szabályok vonatkoznak a területrendezésre és az építésre jövő évtől, legalábbis ezt tartalmazza az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapjának június 27-i bejegyzése.

Egy lakás egy szobájának továbbra is legalább 17 négyzetméteresnek kell lennie, sőt legalább egy lakószobának benapozottnak kell lennie, mégpedig úgy, hogy február 15-én 60 percen át süssön be az ablakán a Nap (feltéve ha nem havazik )

További érdekességek:

  • Új épületeknél árnyékolással, vagy növények telepítésével kell védekezni a nyári felmelegedés ellen. (a fű, mint növény sokat segíthet )
  • A gáz-készülékek égéstermékét kéményen át kell elvezetni. Falon át történő kivezetést csak szükséghelyzetben enged a szabályzat (szegény parapet-gyártók).
  • Tilos szemétledobó építése. Csak akkor építhető új berendezés, ha nincs más megoldás.
  • Az akadálymentes ajtó 90 centiméternél keskenyebb és 2 méternél alacsonyabb nem lehet. Ha a szintkülönbség 17 centiméternél nagyobb, akkor azt 5 százalékos meredekségű rámpával kell áthidalni.
  • Amennyiben két szobásnál nagyobb a lakás, akkor is kell egy külön WC-t építeni bele, ha a fürdőszobájában van már egy.
  • A klímaberendezés kültéri egységét a homlokzatra csak takartan, illetve "építészeti eszközökkel megoldva" lehet elhelyezni.
  • A garázsból a kipufogógázt a tető fölé kell vezetni. A garázsnak akkorának kell lennie, hogy az autó vezető oldali ajtaját teljesen ki lehessen nyitni benne.
  • A faanyagot csak gombamentesítő és rovarkár elleni kezelés után szabad beépíteni.


Ha valaki a teljes jogszabály-tervezetre kiváncsi, itt éri el.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.