2007. július 4. 08:46

Ha elfogadják a tervezetet, akkor jövőre egy új lakás legalább egy lakószobájának benapozottnak kell lennie, mégpedig úgy, hogy '''február 15-én 60 percen át süssön be az ablakán a Nap'''. Ha kétszobásnál nagyobb a lakás, akkor is kell egy külön WC-t építtetni bele, ha a fürdőszobájában van már egy.

Várhatóan szigorúbb szabályok vonatkoznak a területrendezésre és az építésre jövő évtől, legalábbis ezt tartalmazza az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium honlapjának június 27-i bejegyzése.

Egy lakás egy szobájának továbbra is legalább 17 négyzetméteresnek kell lennie, sőt legalább egy lakószobának benapozottnak kell lennie, mégpedig úgy, hogy február 15-én 60 percen át süssön be az ablakán a Nap (feltéve ha nem havazik )

További érdekességek:

  • Új épületeknél árnyékolással, vagy növények telepítésével kell védekezni a nyári felmelegedés ellen. (a fű, mint növény sokat segíthet )
  • A gáz-készülékek égéstermékét kéményen át kell elvezetni. Falon át történő kivezetést csak szükséghelyzetben enged a szabályzat (szegény parapet-gyártók).
  • Tilos szemétledobó építése. Csak akkor építhető új berendezés, ha nincs más megoldás.
  • Az akadálymentes ajtó 90 centiméternél keskenyebb és 2 méternél alacsonyabb nem lehet. Ha a szintkülönbség 17 centiméternél nagyobb, akkor azt 5 százalékos meredekségű rámpával kell áthidalni.
  • Amennyiben két szobásnál nagyobb a lakás, akkor is kell egy külön WC-t építeni bele, ha a fürdőszobájában van már egy.
  • A klímaberendezés kültéri egységét a homlokzatra csak takartan, illetve "építészeti eszközökkel megoldva" lehet elhelyezni.
  • A garázsból a kipufogógázt a tető fölé kell vezetni. A garázsnak akkorának kell lennie, hogy az autó vezető oldali ajtaját teljesen ki lehessen nyitni benne.
  • A faanyagot csak gombamentesítő és rovarkár elleni kezelés után szabad beépíteni.


Ha valaki a teljes jogszabály-tervezetre kiváncsi, itt éri el.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.