<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kiszakadni a fővárosi dugókból, a rossz levegőből, a folyamatos zajból és végre valami jó helyen pihenni hétvégén és a nyáron – sokak gondolkodnak nyaraló vagy hétvégé ház vásárlásán, ám ha rossz döntést hozunk, a vágyott nyaralási lehetőség inkább csak púp lesz a család hátán. Mit érdemes megvenni, mire kell figyelni – a Lakásmustra.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Elveszve a magyar ugaron

Manapság egyre divatosabbá válik az érintetlen, minden civilizációs ártalomtól távol eső vidékeken történő ingatlankeresés, ahol internet, térerő és hírmentesen lehet nyugodtan eltölteni egy-egy hétvégét, vagy akár egy hosszabb nyarat is. Ha valaki ránéz Magyarország térképére szinte válogathat a jobbnál-jobb lehetőségek között, persze érdemes olyan helyszínt választani, ahol vagy valamelyik környező ország (kirándulási célból), esetleg egy kisebb tó, egy hangulatos erdő vagy hegy van a közelben, így akár aktív pihenésre is alkalmas lehet barátságos nyaralónk. Még jobb, ha (legalábbis autóval) elérhető közelségben van egy termálfürdő vagy egy nagyobb strand.


A kínálat ebben a szegmensben meglehetősen heterogén. Olyan használható házat telekkel, ami alkalmas rövidebb-hosszabb tartózkodásra akár már 2,5-3 millió forinttól kezdve találhatunk, persze ne gondoljunk összkomfortra vagy éppen minőségi építőanyagokra – ám éppen ez adhatja a hely diszkrét báját. A felkapottabb környékek falvaiban, ahol már felismerték az ingatlantulajdonosok a civilizációból menekülő vásárlókban rejlő lehetőségeket magasabb árakkal találkozhatunk, de 10 millió forint alatt maradva már egészen jó parasztházakból vagy üdülőkből válogathatunk például a Tisza-tó környékén, vagy akár az Őrségben is.

Akiknek a strand kell...

A vízparti nyaralóvásárlás továbbra is nagyon népszerű, noha a piaci elemzések rendre arról szólnak, hogy a két legnépszerűbb tavunk, a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiaca is bizony egy helyben toporog hosszú évek óta. Való igaz, a jó befektetésnek számító Zimmer Frei-korszak már elmúlt, és a külföldi tulajdonosok közül is sokan áruba bocsájtották lakásaikat, házaikat, így finoman fogalmazva is bőséges kínálatból válogathatnak az érdeklődők.

A Velencei-tónál elsősorban a déli part népszerű, itt is a tó és a 7-es út között lévő üdülők számítanak talán a legkeresettebbnek. Az árak nyomottak, a tó körüli ingatlanpiac nem mostanában éli legjobb napjait, a helyszínen körbejárva rengeteg eladó házat, nyaralót fogunk találni akár 10-12 millió forinttól is – ekkora összegnél azonban inkább a 80-as években, sokszor elég apró telkeken épült üdülőkre gondoljunk – a jobb családi házakért errefelé is inkább 25 millió forint körüli összeget várnak el.

Aki teljes magányra vágyik, az nem biztos, hogy a legjobb helyen jár – ahogy a tó turisztikai vonzereje csökkent, úgy települtek át nagyon sokan Székesfehérvárról és Budapestről (a városhatár a tó mellől indulva 30 perc alatt elérhető, és vonattal sem tart 1 óránál tovább az út – ennyi idő alatt Óbudáról a Belvárosba sem biztos, hogy el lehet jutni) aminek hatására jelentősen bővült az infrastruktúra – rengeteg a szupermarket, teljes az internet-lefedettség, szinte minden szolgáltatás helyben elérhető. Nyáron így nagyobb a nyüzsgés, ám ősztől késő tavaszig idilli lakóhely lehet Agárd, Gárdony, Velence vagy éppen a kevésbé felkapott, falusiasabb északi part.

A Balatonnál szintén a 7-es illetve 71-es út a vízválasztó – az ezen belül lévő ingatlanok (a vízhez való közelségük miatt) sokkal forgalomképesebbek és drágábbak, mint távolabb lévő társaik, különösen a sík déli parton, az északi parton a magasabb fekvésű telkekről nyíló panoráma kompenzálhatja a strandtól való nagyobb távolságot. Mind a két tónál érdemes ügyelni arra, hogy üdülőt vagy lakóingatlant veszünk – a régebben épült hétvégi házak nagy része még üdülőként van nyilvántartva, ami eltérő eljárást igényel az esetleges hitelfelvétel során, valamint számolnunk kell az illetékkel is. A saját strandos házak ára igen magas – ezekhez a régi világban is csak komoly összeköttetések árán lehetett hozzájutni.

Mindazok, akik nem szeretnének egész évben a ház és kert körüli teendőkkel foglalkozni, ideális választást találhatnak a siófoki aranyparton egyre-másra épülő apartmanházakban, ahol egy saját stranddal rendelkező lakás vásárolhatunk meg, a fővárosi négyzetméteráraknál valamivel olcsóbban. Előnye, hogy helyben menedzselik a kiadást arra az időszakra, amíg nem vagyunk ott, talán hátránya, hogy végülis ugyanúgy egy soklakásos társasházban vagyunk, mint a fővárosban.

Hegyvidéken csúcsra törni

Akadnak páran, akik egyáltalán nem vágynak a strandon zsibongó gyerekekre, a kukoricát és vattacukrot áruló kiabáló árusokra, valamint a diszkóba vonuló fiatalságra – nekik ideális búvó és pihenőhely lehet a Mátra vagy éppen a Börzsöny, ahol a klíma is kellemesebb, és kis szerencsével néhány millió forintért itt is elfogadható lakóházat lehet találni. Aki nem akar túl messzire menni a fővárostól, akár a Pilisben vagy Dobogókő környékén is szétnézhet, utóbbi helyszín ideális az alkotásra, vagy a nyugodt elmélkedésre – hétköznaponként szinte teljesen kihalt.

Nemcsak a vízparti, hanem a viszonylag jól megközelíthető hegyvidéki nyaraló is hasznosítható, télen kiadható síelőknek, tavasztól-őszig pedig túrázóknak, csendre vágyóknak. Bármelyik típust is választjuk, érdemes néhány gyakorlati szempontot áttekinteni vásárlás előtt, melyeket a Lakásmustra következő cikkében mutatunk be.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.