5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Kiszakadni a fővárosi dugókból, a rossz levegőből, a folyamatos zajból és végre valami jó helyen pihenni hétvégén és a nyáron – sokak gondolkodnak nyaraló vagy hétvégé ház vásárlásán, ám ha rossz döntést hozunk, a vágyott nyaralási lehetőség inkább csak púp lesz a család hátán. Mit érdemes megvenni, mire kell figyelni – a Lakásmustra.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Elveszve a magyar ugaron

Manapság egyre divatosabbá válik az érintetlen, minden civilizációs ártalomtól távol eső vidékeken történő ingatlankeresés, ahol internet, térerő és hírmentesen lehet nyugodtan eltölteni egy-egy hétvégét, vagy akár egy hosszabb nyarat is. Ha valaki ránéz Magyarország térképére szinte válogathat a jobbnál-jobb lehetőségek között, persze érdemes olyan helyszínt választani, ahol vagy valamelyik környező ország (kirándulási célból), esetleg egy kisebb tó, egy hangulatos erdő vagy hegy van a közelben, így akár aktív pihenésre is alkalmas lehet barátságos nyaralónk. Még jobb, ha (legalábbis autóval) elérhető közelségben van egy termálfürdő vagy egy nagyobb strand.


A kínálat ebben a szegmensben meglehetősen heterogén. Olyan használható házat telekkel, ami alkalmas rövidebb-hosszabb tartózkodásra akár már 2,5-3 millió forinttól kezdve találhatunk, persze ne gondoljunk összkomfortra vagy éppen minőségi építőanyagokra – ám éppen ez adhatja a hely diszkrét báját. A felkapottabb környékek falvaiban, ahol már felismerték az ingatlantulajdonosok a civilizációból menekülő vásárlókban rejlő lehetőségeket magasabb árakkal találkozhatunk, de 10 millió forint alatt maradva már egészen jó parasztházakból vagy üdülőkből válogathatunk például a Tisza-tó környékén, vagy akár az Őrségben is.

Akiknek a strand kell...

A vízparti nyaralóvásárlás továbbra is nagyon népszerű, noha a piaci elemzések rendre arról szólnak, hogy a két legnépszerűbb tavunk, a Balaton és a Velencei-tó ingatlanpiaca is bizony egy helyben toporog hosszú évek óta. Való igaz, a jó befektetésnek számító Zimmer Frei-korszak már elmúlt, és a külföldi tulajdonosok közül is sokan áruba bocsájtották lakásaikat, házaikat, így finoman fogalmazva is bőséges kínálatból válogathatnak az érdeklődők.

A Velencei-tónál elsősorban a déli part népszerű, itt is a tó és a 7-es út között lévő üdülők számítanak talán a legkeresettebbnek. Az árak nyomottak, a tó körüli ingatlanpiac nem mostanában éli legjobb napjait, a helyszínen körbejárva rengeteg eladó házat, nyaralót fogunk találni akár 10-12 millió forinttól is – ekkora összegnél azonban inkább a 80-as években, sokszor elég apró telkeken épült üdülőkre gondoljunk – a jobb családi házakért errefelé is inkább 25 millió forint körüli összeget várnak el.

Aki teljes magányra vágyik, az nem biztos, hogy a legjobb helyen jár – ahogy a tó turisztikai vonzereje csökkent, úgy települtek át nagyon sokan Székesfehérvárról és Budapestről (a városhatár a tó mellől indulva 30 perc alatt elérhető, és vonattal sem tart 1 óránál tovább az út – ennyi idő alatt Óbudáról a Belvárosba sem biztos, hogy el lehet jutni) aminek hatására jelentősen bővült az infrastruktúra – rengeteg a szupermarket, teljes az internet-lefedettség, szinte minden szolgáltatás helyben elérhető. Nyáron így nagyobb a nyüzsgés, ám ősztől késő tavaszig idilli lakóhely lehet Agárd, Gárdony, Velence vagy éppen a kevésbé felkapott, falusiasabb északi part.

A Balatonnál szintén a 7-es illetve 71-es út a vízválasztó – az ezen belül lévő ingatlanok (a vízhez való közelségük miatt) sokkal forgalomképesebbek és drágábbak, mint távolabb lévő társaik, különösen a sík déli parton, az északi parton a magasabb fekvésű telkekről nyíló panoráma kompenzálhatja a strandtól való nagyobb távolságot. Mind a két tónál érdemes ügyelni arra, hogy üdülőt vagy lakóingatlant veszünk – a régebben épült hétvégi házak nagy része még üdülőként van nyilvántartva, ami eltérő eljárást igényel az esetleges hitelfelvétel során, valamint számolnunk kell az illetékkel is. A saját strandos házak ára igen magas – ezekhez a régi világban is csak komoly összeköttetések árán lehetett hozzájutni.

Mindazok, akik nem szeretnének egész évben a ház és kert körüli teendőkkel foglalkozni, ideális választást találhatnak a siófoki aranyparton egyre-másra épülő apartmanházakban, ahol egy saját stranddal rendelkező lakás vásárolhatunk meg, a fővárosi négyzetméteráraknál valamivel olcsóbban. Előnye, hogy helyben menedzselik a kiadást arra az időszakra, amíg nem vagyunk ott, talán hátránya, hogy végülis ugyanúgy egy soklakásos társasházban vagyunk, mint a fővárosban.

Hegyvidéken csúcsra törni

Akadnak páran, akik egyáltalán nem vágynak a strandon zsibongó gyerekekre, a kukoricát és vattacukrot áruló kiabáló árusokra, valamint a diszkóba vonuló fiatalságra – nekik ideális búvó és pihenőhely lehet a Mátra vagy éppen a Börzsöny, ahol a klíma is kellemesebb, és kis szerencsével néhány millió forintért itt is elfogadható lakóházat lehet találni. Aki nem akar túl messzire menni a fővárostól, akár a Pilisben vagy Dobogókő környékén is szétnézhet, utóbbi helyszín ideális az alkotásra, vagy a nyugodt elmélkedésre – hétköznaponként szinte teljesen kihalt.

Nemcsak a vízparti, hanem a viszonylag jól megközelíthető hegyvidéki nyaraló is hasznosítható, télen kiadható síelőknek, tavasztól-őszig pedig túrázóknak, csendre vágyóknak. Bármelyik típust is választjuk, érdemes néhány gyakorlati szempontot áttekinteni vásárlás előtt, melyeket a Lakásmustra következő cikkében mutatunk be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!