2007. augusztus 1. 07:24

Az esésből úgy tűnik, mostmár mi sem maradunk ki. A nyitást követően 3 százalékos mínuszba került az index. Itthon is jön a pánik?

Azt hiszem, aki 97-ben vagy 98-ban átélte az akkori válságokat, az nem lepődik meg azon, hogy a történések milyen irányt vettek. Gondok vannak Amerikában, amitől az egész világ összecsinálta magát, a mai tőzsdeindexek ennek fényes bizonyítékai.

A tengerentúlon az első beesést követő korrekcióból mindössze egy izzadságos emelkedésre és egy plusszos nyitásra futotta, aztán beindultak az eladók. A Dow végül 1,1, a Nasdaq 1,4 százalékot esett, megadva a jelszót az eladásra. Ázsiában 2-4,5 százalék közötti veszteségek voltak, valószínűsíthetően nálunk is hasonló bukóval zárhatjuk a napot.


A jelzáloghitelek egyik vezető tengerentúli cége, az American Home Mtg Invt Corp (AHM), amely előbb 50, majd tegnap 90 százalékot veszített egyetlen nap alatt az értékéből...
Míg korábban egyetlen cég, a Bear Stearn volt közvetlenül érintve, az AHM bedőlése több nagy banknak fájhat (UBS, Bank of America, Barclay, J.P. Morgan, ABN Amro és Calyon Securities). Tény, hogy őket nem rengeti meg, ám a következő időszakban az eredményük növekedésének valószínűleg annyi.

A tegnapi nap krónikájához tartozik, hogy a Mol ismét vett sajátrészvényeket, a társaság 150.000 darab papírt vásárolt, 28.912 Ft/db átlagárfolyamon.

Ami kis hazánkat illeti, a korábban már emlegetett 28 ezer pontos indexérték felett csak eladni intelmünket tartjuk. Ha valaki mégsem bírna magával és vásárol, az a teljeülést követően tegye be a stop loss-t. Komoly fejfájástól (és hasonló mértékű veszteségtől) kímélheti meg saját magát.

Update 1

Úgy tűnik a tegnapi mínusz után ma is lefele fog kezdeni a "Fal utca". Ha nem lesz az elején nagyobb fejreállás az elsősorban a pénzügyminiszter Paulsonnak köszöhető, aki megpróbálta megnyugtatni az igencsak felkorbácsolt kedélyeket. Az elemzői kommentárok azonban meglehetősen szkeptikusak annak kapcsán, hogy mennyire tudják kontrollálni a jelzálogpiacon kialakult eseményeket. A következő hetek (esetleg hónapok) eseményeit valószínűsíthetően az fogja meghatározni, hogy sikerül-e lokalizálni a problémákat, és egy-két alap bedőlésén túl nem lesz nagyobb gond. Ha azonban a gazdaság más szektoraira is átterjed a mostani válság, úgy félő, hogy visszaesik a piacon lévő pénzmennyiség, illetve a részvények helyett kötvényeket választják a befektetők. Hatással lehet a pénzkínálat a fogyasztási piacra is, ha pedig az amerikai gazdaság lassul, az másokra is kihatással lesz. A lényeg, hogy pengeélen táncolunk, és veszélyes folyamatok indulhatnak be.

A Bux napközben viszonylag stabil, fent nem bír a 28800-as szinttel, lefele pedig a 29500 jelent támaszt.

A Mol tegnap bejelentett akvizíciója a nemzetközi lapokat is megérintette. Mind a Handelsblatt, mind a Financial Times Deutschland terjedelmes tudósításban számolt be arról, hogy a magyar olajipari vállalat megvásárolta az olasz Italia Energia e Servizi (IES) céget, és mindkét újság azt hangoztatta, hogy a Mol a vásárlással az osztrák vetélytárs, az OMV átvételi szándéka ellen kívánta magát felfegyverezni.

A Handelsblatt a vételárat szakértőkre hivatkozva 700 millió euróra becsülte, hozzátéve, hogy a pontos árat a Mol részéről nem közölték. Az újság a továbbiakban beszámolt a Mol-OMV ügy hátteréről, az osztrák energiaszolgáltató azon kísérleteiről, hogy megvásárolja a magyar vállalatot. Ezeket a törekvéseket - mint a Handelsblatt emlékeztetett - a Mol és a magyar kormány egyaránt barátságtalannak minősítette, és határozottan elutasította az osztrák vételi szándékot.

A Handelsblatthoz hasonlóan Financial Times Deutschland is részletesen tudósított az OMV és a Mol közötti viszályról, hangoztatva, hogy az osztrák cég törekvései részleges politikai válságot okoztak Ausztria és Magyarország között. A tekintélyes üzleti napilap idézte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki az OMV célját ellenséges törekvésnek nevezte, és hangsúlyozta, hogy Magyarország minden rendelkezésére álló eszközzel védekezni kíván a magyar cég teljes osztrák kivásárlása ellen.

Az újság idézte a Mol első számú vezetőjét, Hernádi Zsoltot, aki szerint az olasz cég megvásárlása "jó alapot" jelent a további terjeszkedéshez a térségben. Mindehhez a lap hozzátette: az IES megvásárlását az elemzők is további vásárlások nyitányának tekintik.
(Idési a lapokat az MTI)

Kevesebbeket érint egy másik hír, mely szerint: Az Agrimill-Agrimpex főtulajdonosa, az Investor Holding Zrt. törlési kérelmet nyújtott be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT), egyúttal tőzsdei ajánlott tett a cég részvényeire 5501 forinton. Az Investor Holding közvetlenül és az Interag Zrt.-n keresztül a szavazati jogok 99,652 százalékával rendelekezik az Agrimill-Agrimpexben. Az Agrimill-Agrimpex részvényei a tőzsde B kategóriájában szerepelnek, szerdán délelőtt 5475 forintot értek.

Update 3

Nap elején kicsit rosszabbra számítottunk, mint ami végül kisült a dolgokból. Itthon a Buxban alul a 28500-as szint tartott, és a nap végén komoly szkander folyt a 28800-zal ám végül alázárt a piac. A németeknél a Dax továbbra is 7400 fölött, és amerika sem omlott össze. A helyzet komoly, de hihetetlen vérengzés talán nem lesz. Ez nem azt jelenti, hogy a következő hetekben ennél lejjebb nem zárhatunk (hiszen 28 ezer körül a nagy gap még mindig hívogat ), de az első pánik meg volt.

Itthon mindezt átlagos, 37 milliárdos forgalom mellett abszolváltuk. A bluek közül a Mol és az OTP estek nagyot, mindkét papír 2 százalékot veszített (28300 ill. 10248 lett a záróáruk). A richter a tegnapi vágta után ma szerény (0,7%) vesztséggel úszta meg. A meglepetést egyértelműen a MTelekom szolgáltatta, amely 1 százalékkal, 966 forintra erősödött.
A kisebb papírok közül az Egis 0,45, a Fotex 2,3, a Genesis 2,1, a Rába 1,8, a Synergon pedig 1,7 százalékot esett.
Emelkedett ugyanakkor a PPlast (+2,8%) és a Linamar (+1,35%).

Az Amerikából érkező rosszhírek a forintra is hatottak. A budapesti devizapiacon nemzetközi hatásra enyhén gyengült a forint, szerda délután az eurót 251,80/252,00 forinton jegyezték, ami 60 fillérrel magasabb a kedd délutáni 251,20/30 forintnál.

"A napok óta tartó gyengülő trend keddi megtörését "hozta helyre" az árfolyam szerdán" mondták devizakereskedők az MTI-nek. A kereskedők szerint a piacokon úrrá lett a kockázatmérséklési vágy, a befektetők némi idegességgel szemlélik a számukra nem megnyugtató jelenségeket. Az idegesség jele, hogy a bankközi devizapiacon az euró árfolyama reggel 253,00/10 forint volt, és napközben tesztelte a 253,50 forintos, illetve nem sokkal négy óra előtt a 251,50 forintos értéket is.

A nyugtalanító pénzpiaci hírekre - a másodlagos amerikai jelzálog hitelek problémái, az ausztrál Macquarie Bank alapjainak nehézségei - a kereskedők megkezdték jen- és svájci frank keresztügyleteik kizárását, a "lyukak" betömésére más befektetéseikből vesznek ki pénzeszközöket - és minden erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék kockázatos pozícióikat.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.