TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Az apróbb szivárgások ellenére biztatóan haladnak az olajfogó sapkával végzett kísérletek a Mexikói-öbölben, így továbbra is helyén marad az olajömlést elállító szerkezet. A végleges megoldást az úgynevezett mentesítő fúrásoktól reméli a BP, amelyekre július végén-augusztus elején kerülhet sor. Mfor.hu háttér.

Tovább folyhatnak a tesztek a Mexikói-öbölben az olajfogó sapkával, amelyet még múlt csütörtökön helyeztek az olajszivárgás helye fölé, jelentette kedd reggel a DPA hírügynökség.  "Minden úgy alakul, ahogy terveztük. Minél tovább tart a teszt, annál inkább bízhatunk a megoldás stabilitásában” - mondta Kent Wells, a BP menedzsere.

Egyelőre működik a sapka 

Szintén óvatos optimizmussal nyilatkozott Thad Allen, az amerikai kormány megbízottja. Bár az olajfogó sapka tetején észrevettek egy kisebb olajfoltot, "ez nem kell, hogy komolyabb következményeket vonjon maga után”.  A szakember szerint jelenleg semmi nem utal arra, hogy komolyabb probléma lenne a szerkezettel.  

Mint arról korábban beszámoltunk, az olajfogó sapka segítségével nagyrészt sikerült elállítani az olajömlést múlt hét csütörtökön. Addig naponta 8200 tonna nyersolaj ömlött a tengerbe, ami az Egyesült Államok történetének legnagyobb természeti katasztrófáját okozta.             

Igaz, a mostani megoldás sem tökéletes - így például tisztázni kell, miért szivárog olaj a tengerfenékből a nyílás környékén. "Egyelőre túl sok a megválaszolatlan kérdés" - jegyezte meg az amerikai parti őrség illetékese. 

A végleges megoldást a katasztrófa helyszínén végzendő, július végére-augusztus elejére tervezett tehermentesítő fúrásoktól reméli a BP. Ezek segítségével gyakorlatilag elapasztják a problémás olajforrást, amelyet a biztonság kedvéért felülről iszappal szigetelnek majd le.

Mint ismert, a Deepwater Horizon nevű olajfúró torony április 22-én süllyedt el - a tornyot a svájci Transocean nevű cég üzemeltette, a fúráshoz fűződő jogokkal azonban a BP rendelkezik. Azóta több száz millió liter nyersolaj jutott a Mexikói-öbölbe - az  olajfolt július elején elérte Texas partjait is, azaz már minden, az öbölben partszakasszal rendelkező amerikai tagállam saját bőrén érzi a katasztrófa környezetpusztító hatását.

Több mint 40 ezren védekeznek

A BP eddig mintegy 4 milliárd dollárt költött a katasztrófa elhárítására: ebben a szivárgás megállítására indított műveletek, az olajfolt terjedése elleni védekezés és a szennyezés felszámolásának költségei, valamint az érintett amerikai szövetségi államoknak nyújtott anyagi segítség és a kártérítésre fordított összegek vannak benne. 

A végső számla azonban jóval nagyobb lesz ennél: a katasztrófa elhárításának teljes költsége elérheti a 70 milliárd dollárt.

Az MTI jelentése szerint a kárelhárítási munkálatokban több mint 43 ezer ember vesz részt 6470 vízi járművel és több tucat repülővel. Eddig összesen 800 ezer hordónyi (127 millió liternyi) olajos folyadékot gyűjtöttek össze.

Olajégetést 408 alkalommal hajtottak végre, aminek révén több mint 260 ezer hordónyi kőolajat tüntettek el a tenger felszínéről. Az olajfolt terjedését gátló bóják már több mint ezer kilométer hosszú védelmi vonalat alkotnak.

W. B.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.