TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. január 2. 16:14

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 345,69 pontos csökkenéssel, 25889,94 ponton zárt szerdán, ez az év végi záró értékhez képest 1,32 százalékos gyengülés. Két részvény rántotta le látványosan az indexet, a Mol és a Richter.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 345,69 pontos csökkenéssel, 25889,94 ponton zárt szerdán, ez az év végi záró értékhez képest 1,32 százalékos gyengülés. Két részvény rántotta le látványosan az indexet, a Mol és a Richter.

A ma napvilágot látott hírek megtették hatásukat. Ez természetesen a nap két vesztesét érintették, melyek közül a Mol 98,7 százalékos tulajdonában lévő Slovnaft 300 millió koronás (2,26 milliárd forint) jogerős bírsága rosszul esett a befektetőknek. Az olajpapír hiába tudott a reggeli esés után némileg korrigálni, a hír közzétételét követően ismét lejtőre került. A részvény végül 23795 forinton zárt, amely 2,86 százalékos eést jelent.

A Richter esetében immár eladható dolgozói részvényeknek sem örült a piac, hiszen borítékolható, hogy a három éve kedvezményesen vásárolt papírok hamarosan a parkettre kerülnek, még ha ez esetben nem is kell komoly mennyiséggel számolni, kisebb "riadalmat" okozhatnak a zárolás alól feloldott értékpapírok. A Richter így 2 százalékot veszített értékéből, és 40640-on zárt. Hasonló mértékben esett a MTelekom is, amely 880 forinton fejezte be a napot.

A trenddel ellentétben erősödni tudott ugyanakkor az OTP, amely 8874-en zárt, ez pedig 0,94 százalékos emelkedést jelent.

A meglehetősen visszafogott, 15 milliárd forintos forgalom melletti kereskedésre a kedvezőtlen tengerentúli hírek is rossz hatással voltak, az amerikai feldolgozóipar decemberi teljesítményét jelző mutató negatívan befolyásolta a zárást. A ma közzétett beszerzőmenedzser-mutató (ISM-index) a várakozásoknál gyengébb lett, az ugyanis 47,7 pont volt a novemberi 50,8 pontot követően.

Mindez a Wall Street mutatóira is kedvezőtlen hatást gyakorolt, a Dow például 160 pontos esésben van. Egy súlyosabb mínusz borítékolhatóan további negatív hatást gyakorol holnap a világpiacokra, így könnyen lehet, hogy csütörtökön is pirosban nyitunk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.