2011. október 17. 07:46

Már vasárnap elkezdődött az eredetileg csak keddi starttal tervezett Ecofin ülés, mely konkrét megoldási terveket hozhat az EU-s adósságválságra. Amennyiben jó hírek látnak napvilágot a következő napokban, úgy a forint könnyen elérheti a 285-ös szintet az euró ellenében, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (289,50 – 292,50): Ismét egy izgalmas hét előtt állunk, vasárnap kezdődik ugyanis az eredetileg keddre tervezett ECOFIN csúcstalálkozó Brüsszelben. Október 23-ig van tehát ideje az EU-nak, hogy előálljon azzal az akciótervvel, ami az egész eurozóna adósságválságát hivatott megoldani. Erre a szűk határidőre utaltak a most hétvégén Párizsban tartott G20-as országok pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek konferenciáján is. Az idő rövid, a türelem egyre inkább fogyóban van, így az elkövetkezendő napokban tett nyilatkozatok, illetve kiszivárgó információk - ha lesznek - komolyan kihatással lehetnek a kockázatkerülési / kockázatvállalási hajlandóságra. Ma reggel forinterősödés kezd kibontakozni, 292,50-ről a 291-es szintet vette célba az EUR/HUF árfolyama. Kedvező hírek érkezte esetén, ha sikerül a görög veszteségek megosztásában egyezségre jutni, akkor nem kizárt a 285 alatti euró/forint árfolyam is néhány héten belül. Ellenkező esetben viszont, azaz, ha folytatódik az immár két éve tartó válsághelyzet megoldására tett tétova kísérletek sora, akkor könnyen ismét 300-as szintekkel találkozhatunk.

EUR/USD (1,3830 – 1,3950): A múlt héten láthattunk, hogy a kínai gazdaság lassul, zsugorodik az amúgy európai mércével nézve dinamikus külkereskedelem. Csakhogy, ha az Öreg kontinens esetleges recessziója más gazdaságokat ránt magával, az már érzékenyen érintheti a kínai kilátásokat is. Sajtóértesülések szerint éppen ezért a világ legnagyobb valutatartalékával rendelkező ország komolyan fontolgatja a pénzügyi segítségnyújtást, de természetesen csak abban az esetben, ha megfelelő biztosítékokkal tudja az EU alátámasztani azt, hogy újabb segítségre már nem lenne szükség. A kínai hozzájárulással elvileg elegendő lehet az amúgy soványra sikeredett EFSF-alap tőkéje. A piac mindenesetre azzal számol, hogy születni fog valamilyen megoldás, és ezt a legjobban az EUR/USD árfolyamának múlt heti alakulása mutatja: 3,8 százalékot erősödött az euró a dollárral szemben, ennél nagyobb mértékű euró erősödés 2009 márciusában volt utoljára. Ma reggel 1,3870 körül jár az EUR/USD árfolyama, az USD/HUF kurzusa pedig a 210-es szintet igyekszik áttörni, lefelé.

CHF/HUF (233,50 – 236,50): Nem mozog párhuzamosan az EUR/CHF, és az EUR/USD árfolyama. Míg az euró/svájci 1,24 körül stagnál, addig az euró/dollár árfolyama emelkedő félben van. Éppen ezért a CHF/HUF kurzus sem mozdul el érdemben, ma reggel egy frankért 235 körüli forintot fizetnek a bankközi piacon.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.