2011. október 17. 07:46

Már vasárnap elkezdődött az eredetileg csak keddi starttal tervezett Ecofin ülés, mely konkrét megoldási terveket hozhat az EU-s adósságválságra. Amennyiben jó hírek látnak napvilágot a következő napokban, úgy a forint könnyen elérheti a 285-ös szintet az euró ellenében, áll a Commerzbank napi piaci kommentárjában.

EUR/HUF (289,50 – 292,50): Ismét egy izgalmas hét előtt állunk, vasárnap kezdődik ugyanis az eredetileg keddre tervezett ECOFIN csúcstalálkozó Brüsszelben. Október 23-ig van tehát ideje az EU-nak, hogy előálljon azzal az akciótervvel, ami az egész eurozóna adósságválságát hivatott megoldani. Erre a szűk határidőre utaltak a most hétvégén Párizsban tartott G20-as országok pénzügyminisztereinek és jegybanki vezetőinek konferenciáján is. Az idő rövid, a türelem egyre inkább fogyóban van, így az elkövetkezendő napokban tett nyilatkozatok, illetve kiszivárgó információk - ha lesznek - komolyan kihatással lehetnek a kockázatkerülési / kockázatvállalási hajlandóságra. Ma reggel forinterősödés kezd kibontakozni, 292,50-ről a 291-es szintet vette célba az EUR/HUF árfolyama. Kedvező hírek érkezte esetén, ha sikerül a görög veszteségek megosztásában egyezségre jutni, akkor nem kizárt a 285 alatti euró/forint árfolyam is néhány héten belül. Ellenkező esetben viszont, azaz, ha folytatódik az immár két éve tartó válsághelyzet megoldására tett tétova kísérletek sora, akkor könnyen ismét 300-as szintekkel találkozhatunk.

EUR/USD (1,3830 – 1,3950): A múlt héten láthattunk, hogy a kínai gazdaság lassul, zsugorodik az amúgy európai mércével nézve dinamikus külkereskedelem. Csakhogy, ha az Öreg kontinens esetleges recessziója más gazdaságokat ránt magával, az már érzékenyen érintheti a kínai kilátásokat is. Sajtóértesülések szerint éppen ezért a világ legnagyobb valutatartalékával rendelkező ország komolyan fontolgatja a pénzügyi segítségnyújtást, de természetesen csak abban az esetben, ha megfelelő biztosítékokkal tudja az EU alátámasztani azt, hogy újabb segítségre már nem lenne szükség. A kínai hozzájárulással elvileg elegendő lehet az amúgy soványra sikeredett EFSF-alap tőkéje. A piac mindenesetre azzal számol, hogy születni fog valamilyen megoldás, és ezt a legjobban az EUR/USD árfolyamának múlt heti alakulása mutatja: 3,8 százalékot erősödött az euró a dollárral szemben, ennél nagyobb mértékű euró erősödés 2009 márciusában volt utoljára. Ma reggel 1,3870 körül jár az EUR/USD árfolyama, az USD/HUF kurzusa pedig a 210-es szintet igyekszik áttörni, lefelé.

CHF/HUF (233,50 – 236,50): Nem mozog párhuzamosan az EUR/CHF, és az EUR/USD árfolyama. Míg az euró/svájci 1,24 körül stagnál, addig az euró/dollár árfolyama emelkedő félben van. Éppen ezért a CHF/HUF kurzus sem mozdul el érdemben, ma reggel egy frankért 235 körüli forintot fizetnek a bankközi piacon.
 
mfor.hu 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.