TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Január és szeptember között 5090 újépítésű társasházi lakás kelt el, ami 2008 óta a legmagasabbnak számít.

Az év első kilenc hónapjában újra bőven tízezer fölé nőtt a Budapesten futó ingatlanfejlesztési projektek teljes újlakás-száma, ami immár meghaladja a 11 400-at. Bár e lakások építkezése még csak részben kezdődött meg, az értékesítettség már 54 százalékon áll – ez derül ki a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia Zrt. háromnegyed éves piackutatásából. A Cordia értékesítettségi mutatója is a piaci átlaghoz hasonlóan alakult, de például XI. kerületi Terrace Residence 2-ben ez az arány már meghaladja a 90, a XIV. kerületi Thermal Zugló 2-ben pedig a 80 százalékot.

A XIII. és a XI. kerület az élen

A látványos és egyenlőtlen felfutást jól jelzi, hogy a harmadik negyedévben a kereslet elérte az első féléves szint 76%-át, miközben a piacra érkező új lakások kínálata ugyanebben az időszakban a január-júniusi mennyiség 62 százaléka volt. Január és szeptember között 5090 újépítésű társasházi lakás kelt el, ami 2008 óta a legmagasabbnak számít, míg a kínálat az év eleje óta a háromszorosára, több mint 5300 új építésű otthonra emelkedett.

"Várakozásaink szerint az eladások száma a 7000-et is meghaladja majd az idei év összességében" – kommentálta a felmérés adatait Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: "mivel egy-egy fejlesztés átfutási ideje jellemzően másfél-két év, a jelenlegi kínálat lakásaiból 2100 db-ot 2017-ben, 2500 db-ot pedig 2018-ban adnak át".

Az év első kilenc hónapjában Budapesten 209, négylakásosnál nagyobb projekt keretében mintegy 8700 új lakás értékesítése indult el. A fejlesztések meglehetősen egyenlőtlenül oszlanak el, hiszen míg a pesti XIII. kerületben és a budai XI. kerületben koncentrálódik az új projektek lakásainak fele – mintegy 1300-1300 otthonnal -, addig Dél- és Kelet-Pesten alig van új építésű aktivitás.

A XIII. kerület az abszolút kedvenc

A vevők abszolút kedvencének a XIII. kerület számít, az év első háromnegyedében eladott, több mint ötezer új építésű lakás egynegyede ebben a városrészben található.  Legnagyobb kínálat a 45-60 négyzetméteres lakásokból van a fővárosban, de míg például Pest belvárosában a kisebb alapterületű otthonok vannak többségben, addig a budai oldalon és a pesti külső kerületekben a nagyobb ingatlanok a jellemzőbbek. "A Belvárosban a vevők is jellemzően a kisebb, 1-1,5 szobás otthonokat keresik, sokszor befektetési, bérbeadási céllal"- mondta Földi Tibor.

Az új lakások átlagos négyzetméterára megközelíti a 600 ezer forintot, a Duna jobb partján az átlagár 641 ezer, a bal parton 574 ezer forint. A legdrágább területnek – a szűk kínálat okán – az V. és a XII. kerület számít, de átlagon felüli árakkal találkozhatunk a bel-budai, valamint a III.,  VI. és a VII. kerületi fejlesztések esetében is.

Az árskála másik végét – 300 ezer forint körüli átlagos négyzetméterárakkal – a XXI. és a XXIII. kerület képviseli.

A szakember kiemelte: "az építőipart is jellemző munkaerőhiány miatt az építési költségek egyrészt jelentősen megnövekedtek, másrészt félő, hogy a kisebb, referenciával nem rendelkező fejlesztők nem jutnak elegendő kapacitáshoz, így a projektjeik csúszni fognak". A Cordia kutatásának adatai szerint a 2016-ban indult fejlesztések több mint felében, azaz mintegy 4000 lakás esetében eddig nem kezdték el az építkezést.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.