2007. augusztus 2. 07:35

A tegnapi Amerikai napvégi meghúzás után ma a BÉT is felfele indult. A kérdés persze az, hogy pénteken hogyan zárjuk a hetet.

Kezdjük a kishírekkel:

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. az októberben kezdődött üzleti évének első kilenc hónapjában nem konszolidáltan 5,181 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ami 61,2 százalékkal alacsonyabb az előző üzleti év azonos időszakának adatánál - közölte a társaság.

A Mol Nyrt. szerdán 187.279 darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén 28.224 forintos átlagárfolyamon.

A Graphisoft Park az év első felében 2,532 millió euró (622,62 millió forint, 245,9 euró/forint árfolyammal számolva) bevételt ért el az ingatlangazdálkodásból, 36,5 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, nettó nyeresége pedig 72,2 százalékkal 713 ezer euróra nőtt.

És a piac

Az első 45 percben +100 és +250 pont között cikázik az index. A befektetők kicsit fellélegeztek a tegnapi nyomás után, de nagyon nem tudják mi lesz a következő napokban. Hogy a kiváncsiak idegeit ne borzoljuk, eláruljuk, hogy mi sem tudjuk

Amerikában az utolsó órát megvették, így a Dow +1,1, a Nasdaq +0,3%-ban zárt. Erre válaszul az európai és a magyar piac is elindult felfele, de nagyon törékeny az emelkedés. Egy-két pluszos nap kellene, hogy megint sokan higyjenek abba, hogy minden rendben. Amíg a bizalmatlanság lengi be a piacokat, addig minden (kicsit is) rossz hírre adni fognak.

Délutáni update

Kishíjján mínuszban zártunk, a délutáni órákban előkerülő eladó nyomás következtében csak néhány pontos pluszban volt az index az utolsó félórában. Ám a záróban szépen felhúzták.


A Bux 40 milliárd feletti forgalom mellett takra pontosan 29 ezren zárt (29000.00, +145.54 +0.50%).

Ha 40-50 pontos pluz lett volna, akkor még a pesszimista oldal képviselőjeként is azt mondom, hogy azt hittem kicsit erősebb lesz a mai nap. Így nagyjából rendben van, bár ha a Dow pluszban tud maradni, akkor holnap reggel megint kicsit magasabbról tudunk kezdeni. Amerikában a jelzálog piacról nem jött újabb rossz hír, miközben a ma publikált negyedéves eredmények optimizmusra adtak okot. Ettől függetlenül - ahogy reggel is írtam - rettenetes kínlódás megy ott is.

Itthon érdekes hír látott napvilágot, az OTP Bank Nyrt. 100 milliárd forint keretösszegű kötvényprogramot indított. (A kibocsátási tájékoztató itt érhető el) Arról nem szól a fáma, hogy a pénzt mire akarják fordítani. Hogy a piac hogyan reagál szintén kérdéses, hiszen tavaly az erőltetettnek tartott akvizíciós hullám kapcsán morogtak az elemzők, idén viszont már a keleti leányvállalatokban látták a dinamikus növekedés kulcsát.

Továbbra is az Állami Nyomda és a Pénzjegynyomda konzorciuma végzi a vezetői engedélyek gyártását, az 5 évre szóló szerződés évente mintegy nettó 600 millió forintos árbevételt jelent. Erre csak azt lehet mondani, hogy egy biztos papír, biztos pályával. Nem fog őrült rallyba kezdeni, de amiatt sem kell aggódni, hogy a tőzsdei hangulatváltás a mélybe rántaná.

Az Egis Gyógyszergyár a következő, októberben induló üzleti évére is határozott forgalomnövekedést vár. Marosffy László vezérigazgató-helyettes a társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: minden kulcspiacon - Magyarországon, Oroszországban és a FÁK-országokban továbbá Kelet-Európában - a forgalom növekedése meg fogja haladni az ideit, és a társaság eredménye is várhatóan lényegesen jobb lesz. (Úgy legyen...)

Ami a mai árakat illeti, az Egis a gynege eredményre 1,3 százalékot esett (23095), a Mol stagnált (28290; -10Ft), a MTelekom tovább ment fel (969; +3 Ft) az OTP egy százalékot lépett előre (10356), míg a Richter 0,85 szézalékot erősödött (37750).

Lehet figyelni Amerikát, amerre ők mennek ma, mi is arra fogunk holnap.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.