2007. augusztus 28. 06:10

Az [[http://www.oc.hu Otthon Centrum]] körbejárta az országot (de legalábbis adatbázisát és frenchise kereskedőit), hogy megvizsgálja, miként hatnak az ingatlanpiacra az egyetemi városokba idén kerülő egyetemisták, főiskolások.

Az Otthon Centrum körbejárta az országot (de legalábbis adatbázisát és frenchise kereskedőit), hogy megvizsgálja, miként hatnak az ingatlanpiacra az egyetemi városokba idén kerülő egyetemisták, főiskolások.

Hallgatói aspektusból viszonylag éles határ van a budapesti, illetve a vidéki lakóingatlanok piacán. Míg Budapesten, az OC kimutatása alapján, leginkább 11 millió forintért keresnek 40 m2 körüli lakásokat az egyetemisták, addig a vidéki városokban 8 és 9 millió között 50 m2 alapterületűeket preferálják.


Egyetemisták körében Győrött, Pécsett és Sopronban nem ritka az ingatlanvásárlás (erős szülői támogatással): a lakásokat a tanulmányok befejezését követően értékesítik. Elsősorban az olcsó, kis alapterületű, de jó közlekedési adottságokkal rendelkező ingatlanokat keresik, amelyeket később könnyebben tudnak értékesíteni. Nyíregyházán, Kecskeméten vagy Székesfehérváron viszont inkább a lakásbérlet az elterjedtebb.

Budapesten a kiterjedtebb kereslet- és piacméret miatt nehezebb meghatározni, hogy az egyetemisták az albérletet vagy a vásárlást preferálják-e inkább, mivel mindkét esetre bőven van példa.

Bérlet esetén Budapesten az egyetemek környezetében egy átlagos 45m2-es lakás esetén havi 50-80 ezer forint bérleti díjjal kell kalkulálni. Ugyanez Debrecenben átlagosan 47 ezer, Győrben 50 ezer, Pécsett 58 ezer, míg Szegeden 51 ezer forint. Ezek az árak az átlagos bérleti díjakat tartalmazzák, így magasabbak, mint amit az egyetemisták hajlandóak (tudnak) fizetni. A fiatalok elsősorban az olcsó, átlag alatti árú bérleményeket keresik, s gyakran többen, főleg bútorozott lakásokat bérelnek ki. A választásban jellemzően nem a minőség, hanem az egyetemhez való közelség, vagy a közlekedési lehetőség és az ár dominál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.