2018. január 5. 13:10

Miközben sokan a Bitcoin lufi kidurranását várják, úgy tűnik, a kriptopénzek valódi alkalmazása is elindulhat.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A pénzügyi szakértők egy része csak legyint, ha a Bitcoinról, vagy más kriptovalutáról van szó. A kétségeiket pedig azzal magyarázzák, hogy egyelőre ezek jórészt spekulációs eszközök. Hiába van például az Ethereum mögött egy olyan rendszer, amely képes intelligens szerződéskötésre és annak ellenőrzésére, de említhetjük a Ripple-t is, amely a bankok közti nemzetközi tranzakciók lebonyolításának leegyszerűsítéséért és költséghatékonyabbá tételéért jött létre. Ezek azonban egyelőre leginkább kísérleti fázisban futó projektek, a lehetőségek tömeges használata sem az Ethereum, sem a Ripple esetében nem valósult meg. Hasonló a probléma a Bitcoinnal is, amely szintén az online fizetés biztonságosabbá tételét lenne hivatott szolgálni, a probléma az, hogy a rendkívül hektikus árfolyammozgások miatt jelenleg erre teljesen alkalmatlan az eszköz.
 
 
Az elmúlt hónapok követhetetlen árfolyam emelkedései miatt ugyanakkor a médiában is napi szinten találkozhatunk ezekkel a fizetési eszközökkel. Ennek köszönhetően a közvélemény is egyre többet foglalkozik a kérdéssel, ami a vállalatokat is arra ösztönzi, hogy kezdjék el használni a kripovalutákat.

Pénteken olyan hír látott napvilágot, ami akár új lendületet adhat a szaksajtóban időnként Bitcoin mánia néven emlegetett jelenségnek. (Az elnevezéssel a 17. századi Tulipánmániára utalnak, amikor a pilótajátékszerűen felépült egy rendszer, melyben a virághagymákért napról napra magasabb összegeket fizettek emberek, míg végül a résztvevők többségét koldussá téve össze nem omlott a rendszer.) Mark Zuckerberg, a Facebook alapító vezetője ugyanis egy olyan posztot tett közzé, amelyben az idei év legfontosabb célkitűzései közé sorolta a kritpovaluták alkalmazásának a bevezetését.

Nagy kérdés, persze, hogy a Facebook valamely létező kriptoeszközt karolja fel, vagy saját valutát hoz létre. Utóbbi esetben ugyan kockázatosabb és költségesebb, de ha sikerrel jár, akkor a piacon lévő virtuális pénzek egy részét minden bizonnyal "leradírozzák". A vállalat szándékainak komolyságát egyébként az jelzi, hogy a cég egyik legfontosabb vezetője David Marcus decemberben a Coinbase igazgatóságának tagja lett. Ez utóbbiról mindenképpen érdemes tudni, hogy a krpitovaluták egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító váltóhelyének számít. Azt is érdemes megemlíteni, hogy David Marcus nem csak a közösségi médiában mozog otthonosan, hanem pénzügyi területen is, mielőtt 2004-ben a Facebook vezetéséhez csatlakozott, a PayPal elnöki posztját töltötte be.
 
mfor.hu