2011. szeptember 6. 08:07

10 óra után rohamos gyengülésben kezdett a frank az euróval szemben.

Az euró-frank jegyzése az elmúlt 5 napban

A frank azután kezdett zuhanni, hogy a svájci jegybank közleményben tudatta, hogy a továbbiakban már nem "tűrik el" az euró-frank keresztárfolyam 1,2 alatti értékét.

A deviza jelenlegi túlértékelése akut veszélyt jelent a svájci gazdaságra és defláció kockázatát hordozza magában - olvasható az SNB honlapján megjelent közleményben. A jegybank innentől kezdve mindent megtesz, hogy rögzítse az euró-frank 1,2-es keresztárfolyamát, és kész a továbbiakban korlátlan mennyiségű devizát vásárolni.

A jegybank szerint a franknak hosszabb távon gyengülnie kell. Ha azonban a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok megkövetelik, készek további lépések megtételére.

A svájci jegybank augusztus során már többször tett bejelentéseket (lásd: Csalódást okozott a svájci jegybank), hogy gyengítse az alpesi devizát, de a szóbeli intervenciókon túl eddig tényleges lépeseket nem tett. A mostani talán annyival erősebb verbális beavatkozást jelent, hogy az 1,2-es szintet konrétan megnevezték, amely alatti árfolyamot a jövőben nem tolerálnak. Kérdés, hogy a célja elérése érdekében a jegybank majd milyen konkrét intézkedéseket fog alkalmazni.

A frank brutális zuhanása a forint piacán 230 alatti jegyzést eredményezett.

A hírre hurráoptimizmus tört ki az OTP részvénypiacán is, az árfolyam a korábbi mínusz egy százalékról plusz ötre ugrott.

mfor.hu megjegyzés: A kétségtelenül megnyugvást keltő bejelentés már csak akkor lehetett volna tökéletesebb, ha mindezt a múlt héten megteszik, így a legnagyobb magyar bank devizahitelesei nem a tegnapi lokális csúcsárfolyamon fizették volna ki aktuális törlesztőrészletüket.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.