<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

10 óra után rohamos gyengülésben kezdett a frank az euróval szemben.

Az euró-frank jegyzése az elmúlt 5 napban

A frank azután kezdett zuhanni, hogy a svájci jegybank közleményben tudatta, hogy a továbbiakban már nem "tűrik el" az euró-frank keresztárfolyam 1,2 alatti értékét.

A deviza jelenlegi túlértékelése akut veszélyt jelent a svájci gazdaságra és defláció kockázatát hordozza magában - olvasható az SNB honlapján megjelent közleményben. A jegybank innentől kezdve mindent megtesz, hogy rögzítse az euró-frank 1,2-es keresztárfolyamát, és kész a továbbiakban korlátlan mennyiségű devizát vásárolni.

A jegybank szerint a franknak hosszabb távon gyengülnie kell. Ha azonban a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok megkövetelik, készek további lépések megtételére.

A svájci jegybank augusztus során már többször tett bejelentéseket (lásd: Csalódást okozott a svájci jegybank), hogy gyengítse az alpesi devizát, de a szóbeli intervenciókon túl eddig tényleges lépeseket nem tett. A mostani talán annyival erősebb verbális beavatkozást jelent, hogy az 1,2-es szintet konrétan megnevezték, amely alatti árfolyamot a jövőben nem tolerálnak. Kérdés, hogy a célja elérése érdekében a jegybank majd milyen konkrét intézkedéseket fog alkalmazni.

A frank brutális zuhanása a forint piacán 230 alatti jegyzést eredményezett.

A hírre hurráoptimizmus tört ki az OTP részvénypiacán is, az árfolyam a korábbi mínusz egy százalékról plusz ötre ugrott.

mfor.hu megjegyzés: A kétségtelenül megnyugvást keltő bejelentés már csak akkor lehetett volna tökéletesebb, ha mindezt a múlt héten megteszik, így a legnagyobb magyar bank devizahitelesei nem a tegnapi lokális csúcsárfolyamon fizették volna ki aktuális törlesztőrészletüket.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.