2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az amerikai Kongresszus második nekifutásra megszavazta a kormány által kezdeményezett 700 milliárd dolláros mentőcsomagot, melyet így már csak Bush elnöknek kell aláírnia. A tőzsdék erősödéssel reagáltak a szavazás hírére.

Másodszor sikerült elfogadtatni a Kongresszussal a bankok megmentésére irányuló 700 milliárd dolláros mentőcsomagot, melyet hétfőn még elutasítottak a képviselők. Azóta folyamatosan tárgyaltak a felek, a hírek szerint a republikánus képviselők többsége még most is a csomag ellen szavazott, azonban sikerült elég demokratát meggyőzni ahhoz, hogy átmenjen a törvény.

Hétfőn mindössze 13 szavazat hiányzott az elfogadáshoz, másodszor azonban meggyőző többséggel ment át a Kongresszuson a csomag. A képviselők 263:171 arányban hagyták jóvá a programot, az elfogadáshoz 218 igen szavazat kellett. Hétfőn még a republikánusok kétharmada nemmel szavazott, de a demokraták sem voltak egységesek, a képviselők 40 százaléka elutasította a tervet. Pedig a demokraták, mivel többségben vannak a Kongresszusban, önmagukban is megszavazhatták volna a csomagot.


A mostani szavazáson állítólag a republikánusok többsége még mindig elutasította a csomagot, azonban sikerült meggyőzni annyi demokrata képviselőt, hogy meglegyen a többség. Pedig George Bush elnök is támogatta a tervet, aki nem mellesleg a republikánus színekben lett elnök.

A csomaggal kapcsolatban nem voltak egyértelműen pozitívak a várakozások, sokak szerint ugyanis elszabadulhat az államháztartási hiány a tengerentúlon a bankok megmentése után.

Korábban sosem volt példa hasonló mértékű állami mentőakcióra, a csomag lényege, hogy 700 milliárd dollár értékben felvásárolja az állam a bankok nem megbízható hiteleit. Ezenkívül a demokraták kérésére adócsökkentés is bekerült a csomagba.

A tőzsdék a szavazás kezdetekor felfelé indultak a Wall Streeten, a vezető indexek mindegyike 2 százalék körüli pluszban volt. Amikor közölték a végeredményt, akkor azonban a várt kilövés helyett lefelé fordultak az indexek. Nem sokkal a törvény megszavazása után a Dow 1,09 százalékkal állt csütörtöki értéke felett, a Standard & Poor's 1,72 százalékos pluszban volt, míg a Nasdaq 1,35 százalékkal erősödött tegnaphoz képest. Az amerikai tőzsdéken magyar idő szerint este tíz órakor zárul a kereskedés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!