2007. július 12. 07:29

Ismét erőteljesen felfele indult a Bux, az emelkedés motorja a Mol.

A tegnapi forgalom és viszonylag stabil árfolyam után nem kellett nagy jóstehetség annak előrejelzéséhez, hogy tegnap ismét viszonylag komoly mennyiséget vett saját részvényeiből a Mol. A tájékoztatása szerint 2007. július 11-én 228.275 darab MOL részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén az OTP Bank Nyrt., mint befektetési szolgáltató közreműködésével 27.720 Ft/db átlagárfolyamon. A tranzakciót követően a társaság 2.991.925 db "A" sorozatú valamint 578 db "C" sorozatú részvényt birtokol.

Piaci pletykák szerint a Mol egy nagyobb kölcsönt készül lehívni, tovább folytatja tehát sajátrészvény vásárlását. Várhatóan az OMV is megjelenik a vevői oldalon, így az árfolyam tovább erősödhet csütörtökön.

Ha nem is ilyen agresszív módon, de az OTP is vásárolgatta saját papírjait: Az OTP Bank Nyrt. tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy a 2007. május 11–i közleményében bejelentett program keretében 2007. július 11-én, a Budapesti Értéktőzsdén 88.616 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 10.386,-forint/darab átlagáron az OTP Bank, mint befektetési szolgáltató igénybevételével. Így a Bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 170.000 darabra változott.

Ennek köszönhetően itthon ismét a hurráoptimizmus söpör végig a piacon.
A Mol fél óra elteltével 3,2 százalékos pluszban van, az OTP pedig közel kettőben. A piacot ezek után bármilyen módon elemezni azt gondolom balgaság volna...

Délutáni update

A részvénypiac forgalma 54,2 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest. A papír a nap elején 3,8 százalékos pluszban is járt azon sajtóértesülések hatására, amelyek a Mol és az OMV hitelfelvételi tárgyalásairól szóltak. Ezek a hírek a piacon erősítették azt a feltételezést, hogy mindkét cég további részesedésnövelésben gondolkodik a magyar olajtársaságban. A Mol 700 forinttal, 2,52 százalékkal drágult, 28.495 forinton zárt, az olajrészvényre 27,9 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket.

Az OTP árfolyama 110 forinttal, 1,06 százalékkal 10.500 forintra emelkedett, a bankpapír forgalma 23,1 milliárd forintot ért el. A Richter 315 forinttal, 0,84 százalékkal 37.715 forintra erősödött, 710 millió forintos forgalomban. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 195 forintos, 0,84 százalékos erősödéssel, 23.295 forinton zárt, forgalma 131 millió forint volt. A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 0,61 százalékkal 990 forintra nőtt, forgalma 1,4 milliárd forintot tett ki.

A Mol kapcsán egyébként érdekes elolvasni az alábbi véleményt, mely górcső alá veszi a cég menedzsmentjének megkérdőjelezhető stratégiáját.

Amerika a hét közepi bizonytalanság után ismét felfele mutat irányt. A Dow Jones rekordszintre emelkedett, amiben olyan vállalati hírek játszanak szerepet, mint az Alcan 38 milliárd dolláros felvásárlása.
Az sem zavarta a befektetőket, hogy a külkereskedelmi defficit a várakozások felett volt, mivel ebből is az olvasták ki, hogy a gazdaság jó állapotban van. A stabilan 180 pont feletti plusz mellett a kötvények is felfele indultak, de pénteken szerintünk csak egy kellemetlen makroadat jelenthet arculcsapást a piacnak. Ha azok elfogadhatóak lesznek akkor a kint lévő pénzt tovább tömik a rendszerbe

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.