2007. augusztus 8. 07:01

Úgy látszik, hogy Amerikában kezdik unni az esést. A piac ugyan nagyon bizonytalan, csalódottak voltak a Fed döntés miatt, mégis pici pluszban zártak.

Meglehetősen vicces volt az amerikai reakció a tegnapi Fed kamatdöntésre, mely változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat. Az elemzők előbb csalódással vették tudomásul, hogy a jegybank gyakorlatilag nem foglalkozott az elmúlt hetek jelentős részvényár-csökkenést kiváltó jelzáloghitel gondokkal.
A kiadott kommüniké szokásos semmitmondó stílusban magyarázta a (nem)lépést. A Fed ugyanis azt közölte, hogy figyelemmel kíséri a hitelpiac alakulását, de kamatpolitikáját a jövőben is az inflációs és gazdaságnövekedési kilátások határozzák meg. Ez pedig nyugtatólag hatott, és a részvények kb. fél óra alatt napon belül majd 250 pontot emelkedtek.
A megkérdezett elemzők ekkor már azon a véleményen voltak, hogy jól döntött Bernake, hogy a szuverenitását demonstrálandó nem engedett a nyomásnak, és nem csökkentett kamatot. Ezzel ugyanis szerintük a Fed jelezte, hogy ura a helyzetnek.
Ha ők mondják biztosan.

A tengerentúli történések világszerte némi nyugalmat hoztak a piacokra. Azt gondoljuk, hogy nem lesz ez másképp nálunk sem. Mi kis bizonytalanság melletti emelkedést várunk, ami akár a hét végéig is kitarthat, és napon belüli vargabetűkkel simán megrohamozhatjuk a 28800-as Bux-szintet. Nem árt ugyanakkor az éberség. Az amerikai események még koránt sincsenek túl a mélyponton, egy újabb para esetén nagy pofont kaphat a magyar piac is.

A Mol Nyrt. kedden 156.500 darab Mol részvényt vásárolt a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 27.835 forintos átlagáron.

Az OTP Banknál működő opciós részvényprogram keretében augusztus 7-én 25.000 darab törzsrészvényt hívtak le - közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán. A bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 195.000 darabra változott.

Update 1

Ahogy az várható volt, az első 20 perc után 1 százalék körüli (230 pontos) pluszban áll az index.
A nagyobb papírok felfele kezdtek, a legjobban ma az OTP teljesített, a bankpapír 121 forintot erősödve 10120 forinton áll. Felfele kezdett a Mol is, 27890 (+200 Ft), és a MTelekom is (951, +11 Ft). Stagnál ugyanakkor a Richter. A forgalom kicsi, egyelőre kivárás látható, valami mégis azt súgja, hogy a nyugodt kezdés ellenére volatilis napunk lehet.
Persze ehhez az kellene, hogy a Mol-ban és az OTP-ben megjelenjenek a vevők vagy az eladók, akiknek még se híre se hamva

Update 2

Hát a címben jelölt megnyugvás és emelkedés kevésbé ül, mint az a jóslat, hogy volatilis napunk lehet (persze mi is jók vagyunk, egymással ellentétes jóslatokat teszünk, egyik csak bejön . Rángatják rendesen a piacot, míg délelött +140-240 pontos sávban mozgott fel le a piac, addig a déli órákban megjöttek az eadók a Mol-nál, és a reggel még 28 ezer forint körül forgó papírt 27 ezerig nyomták vissza. Ennek köszönhetően az index is mínuszba fordult, az alja -110 pont volt, ahonnan aztán újra visszapattan (mondani sem kell a Mol-nak köszönhetően) és most imét pozitív tartományban folyik a kereskedés.

Ami látszik, hogy nagyon bizonytalan mindenki és remegnek a kezek. Ahhoz, hogy nyugodtan lehessen venni és beleülni (ha tovább esne) még magasan vagyunk. Ahhoz viszont, hogy kényelmes shortokat nyisson valaki pedig már estünk eleget. Néhány nap mindenképp kell, míg kicsit tisztul a kép, addig szerintünk bármilyen irányba lehet pozíciót nyitni, valószínűleg lesz olyan pillanata a kereskedésnek, hogy plusszosan lehet majd zárni. Más kérdés, hogy ha viszont valaki kapkod, akkor a sáv tetején fog venni és az alján eladni. Így miközben az index sokat nem változik neki sikerül szórnia a pénzt...

Update 3

Nap végére elhittük, hogy emelkednünk kell, és a zárásra szépen ki is húzták a piacot a kora délutáni leütés után. A BUX 212,22 pontos emelkedéssel, 28.520,54 ponton zárt. Komoly forgalom is volt a Mol-nak köszönhetően, ismét 51 milliárd felett kötöttek a tőzsdén.

A nap végi up-ban jelentős szerepe volt az amerikai piacoknak, ahol tovább tart az optimizmus. Elsősorban a Nasdaq száguld, ahol a Cicso remek eredménye adott lendületet a papíroknak.

Itthon a Mol-OMV bohózat újabb jelenettel bővül, amely minden bizonnyal közrejátszott az olaj hullámvasutazásában. A papír végül a nap gyakorlatilag egyetlen mínuszos részvénye lett, 27250-en zárt, 1,6%-ot veszítve értékéből.

A nyertesek sorrendje a következő volt: Fotex 1 039 +5.6 %, Econet 208 +3%, OTP 10290 +2,9%.
A Richter fél (37875) az Egis (22505) pedig 0,9 százalékot erősödött. 950-en zárt a MTelekom, ami bő 1 százalékos emelkedés.

Azt kell mondanunk, hogy továbbra is Amerika vezérel, ha a mostani +100-as Dow és a +45 pontos Nasdaq tovább vágtat a nap végégig, akkor holnap akár itthon is lehet egy masszív ugrás. Ha valamiért előkerülnek odaát az eladók és elkezdenek aggódni, akkor viszont holnap itt is jön a para. Mi az első verzióra tennénk inkább pénzt, egy lehetséges pénteki korrekcióval.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.