2009. február 3. 06:04

Több mint 50 százalékkal kevesebb lakást adtak el Budapesten 2008-ban a 100 lakásnál többet értékesítő fejlesztők - közölte az ECORYS Magyarország Kft.

A vizsgált fejlesztők 2008-ban valamivel több mint 2500 új lakást forgalmaztak Budapesten, amely jelentős visszaesés a 2007-es év 5300 eladott lakásához képest. Az ECORYS felmérése szerint az egy és két évvel korábbi 27-tel szemben 2008-ban csupán 15 fejlesztő tudott 100 lakásnál többet értékesíteni a fővárosban.

Az eddigi éveknek megfelelően az eladási toplistán nagyrészt magyar és izraeli érdekeltségű fejlesztők találhatóak, akik elsősorban a már befutott projektjeik egymást követő újabb ütemeinek köszönhetik, hogy az erőteljesen beszűkült piacon meg tudták őrizni pozíciójukat. A legtöbb lakást a Cordia, az Olimpia Group és a GB Európa Ingatlan értékesítette 2008-ban.

Az eladott lakások területi szórását vizsgálva a felmérés arra jutott, hogy 2008-ban is a hagyományosan népszerű lakásépítési célterületek mutatták a legmagasabb számokat: a legtöbb lakást a XIII. kerületben adták el, szorosan a VIII. és a XIV. kerület előtt. A tavalyi év vesztesei közé tartozik a XI. kerület, ahol több mint felével csökkent az értékesített lakások száma, valamint a IX., XVI., és XXII. kerület, ahol a 2007-es eladásokhoz képest a vizsgálat keretein belül alig volt mérhető eladás.


Az összesítések alapján látható, hogy az erőteljesen csökkenő eladások ellenére a fejlesztők továbbra is az előző években népszerűvé vált kerületekben voltak a legaktívabbak, a XIII., VIII., és XIV. kerületben tudták a legtöbb lakást értékesíteni.

A 2008-as felmérést nyilvánosan hozzáférhető forrásokból, fejlesztői adatokból, illetve az ECORYS Magyarország saját felmérése alapján állították össze. A felmérés tartalmazza az eladott és a lefoglalózott lakások összesített számát - ismerteti a közlemény.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.