TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Több mint 50 százalékkal kevesebb lakást adtak el Budapesten 2008-ban a 100 lakásnál többet értékesítő fejlesztők - közölte az ECORYS Magyarország Kft.

A vizsgált fejlesztők 2008-ban valamivel több mint 2500 új lakást forgalmaztak Budapesten, amely jelentős visszaesés a 2007-es év 5300 eladott lakásához képest. Az ECORYS felmérése szerint az egy és két évvel korábbi 27-tel szemben 2008-ban csupán 15 fejlesztő tudott 100 lakásnál többet értékesíteni a fővárosban.

Az eddigi éveknek megfelelően az eladási toplistán nagyrészt magyar és izraeli érdekeltségű fejlesztők találhatóak, akik elsősorban a már befutott projektjeik egymást követő újabb ütemeinek köszönhetik, hogy az erőteljesen beszűkült piacon meg tudták őrizni pozíciójukat. A legtöbb lakást a Cordia, az Olimpia Group és a GB Európa Ingatlan értékesítette 2008-ban.

Az eladott lakások területi szórását vizsgálva a felmérés arra jutott, hogy 2008-ban is a hagyományosan népszerű lakásépítési célterületek mutatták a legmagasabb számokat: a legtöbb lakást a XIII. kerületben adták el, szorosan a VIII. és a XIV. kerület előtt. A tavalyi év vesztesei közé tartozik a XI. kerület, ahol több mint felével csökkent az értékesített lakások száma, valamint a IX., XVI., és XXII. kerület, ahol a 2007-es eladásokhoz képest a vizsgálat keretein belül alig volt mérhető eladás.


Az összesítések alapján látható, hogy az erőteljesen csökkenő eladások ellenére a fejlesztők továbbra is az előző években népszerűvé vált kerületekben voltak a legaktívabbak, a XIII., VIII., és XIV. kerületben tudták a legtöbb lakást értékesíteni.

A 2008-as felmérést nyilvánosan hozzáférhető forrásokból, fejlesztői adatokból, illetve az ECORYS Magyarország saját felmérése alapján állították össze. A felmérés tartalmazza az eladott és a lefoglalózott lakások összesített számát - ismerteti a közlemény.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.