2007. szeptember 20. 07:39

A ma reggeli kereskedésben áttörte az 1,4-es szintet az euró/dollár árfolyama. Az olaj is emelkedett, köszönhetően a Fed keddi kamatcsökkentésének.

A ma reggeli kereskedésben áttörte az 1,4-es szintet az euró/dollár árfolyama. Úgy tűnik a dollár mélyrepülése továbbra is tartósnak ígérkezik. A ma reggeli 1,4018 történelmi mélypontot jelent, ez az euró eddig legmagasabb értéke 1999-es bevezetése óta.
A dollár más valutákhoz képest is szenved, új 15 éves mélypontra esett a fő valuták kosarához képest.

Szerdán erősödött a kőolaj ára Londonban és New Yorkban. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent novemberi lejárata 88 cent drágulással 78,47 dolláron fejezte be a napot.
A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta októberi jegyzése 42 centtel 81,93 dollárra nőtt. Napközben ennél magasabban, 82,51 dolláron, új rekord szinten is állt.
Kereskedők az áremelkedést részben azzal a szerdán bejelentett adattal indokolták, hogy a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai olajtartalék. Az áremelkedéshez hozzájárult még az amerikai jegybank keddi erőteljes kamatcsökkentése, aminek a hatására erősödhet a gazdaságnövekedés és ennek az alapján elvileg nőhet az olajkereslet.

Az amerikai piacok továbbra is bíznak a Fed keddi kamatvágásának hatásában, szerdán így erősödéssel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók. A Nasdaq 0,6 százalékos (14,82 pont) emelkedéssel 2666,48 ponton fejezte be a napot, míg a Dow Jones 13 815,56 ponton zárt, 0,6 százalékkal (76,17 pont) a keddi záróérték felett. Mint arról beszámoltunk kedden a Nasdaq 70,00 ponttal, a DJIA 335,97 ponttal nőtt.

Ázsiában a mai kereskedés során már nem volt ilyen pozitív az összkép, ugyan a piacok erősödtek, de csak minimális mértékben. A tokiói értéktőzsde fő mutatójának csütörtökön már csak sovány eredményre futotta, a Nikkei 32,25 pontos, azaz 0,20 százalékos nyereséggel 16 413,79 ponton zárt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.