TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. január 10. 20:24

Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke kilátásba helyezte az újabb kamatcsökkentést, amire reagálva a befektetők agresszív vételekbe kezdtek a részvénypiacon, miközben a dollárt ismét a padlóba döngölték.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank elnöke kilátásba helyezte az újabb kamatcsökkentést, amire reagálva a befektetők agresszív vételekbe kezdtek a részvénypiacon, miközben a dollárt ismét a padlóba döngölték.

Ben Bernanke szerint romlottak a gazdaság kilátásai és további kamatcsökkentésekre lehet szükség. Kijelentette: a Fed készen áll arra, hogy megtegye a szükséges lépéseket a gazdaságnövekedés fenntartása érdekében.

Az elmúlt időszakban több szakértő és befektetési bank figyelmeztetett arra, hogy az amerikai gazdaság talán már jelenleg is recesszióban van vagy közel áll ahhoz. Az utóbbi napokban nőtt azoknak a bankoknak a száma, amelyek szerint a Fed január 30-án záródó kétnapos ülésén erőteljes, 50 bázispontú kamatcsökkentést hajt végre a jelenlegi 4,25 százalékról, ami két éve a legalacsonyabb.

Bernanke szavaira azonnali reakció jött, a korábbi 20-30 pontos pluszról meredeken feltört a Dow Jones index, néhány percen belül 150 pontot ugorva. Ezzel egyidejűleg azonban a dollár a kijelentést megelőző 1,464-es szintről 1,480-ig gyengült.

A gyengülő dollár azt eredményezi, hogy a dollárban jegyzett arany olcsóbbá vált a nem dollárral fizetők számára, és ennek a hatására az azonnali arany unciánkénti ára rekord szintre, 894,90 dollárra nőtt. Az arany drágulását követte az ezüst is, amelynek unciánkénti ára 27 éves csúcsra, 16,24 dollárra emelkedett.

Néhány elemző ugyan szkeptikusan nyilatkozott a Fed kamatvágásnak a gazdaságra gyakorolt hatásáról. Szerintük a recesszió ellen ugyan eszköz lehet, ugyanakkor a mostani helyzetet megágyazó hitelpiaci válság is a Fed korábbi kamatcsökkentésével alakult ki.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.