2007. július 26. 07:12

Bár tegnap a vezető amerikai indexek pozitív tartományban zártak (Dow 0,5%. Nasdaq 0,31%, elsősorban a pénzügyi és az energia szektor cégeinek jó szereplésének köszönhetően) a piac messze nem széles bázison emelkedett. Az NYSE-n forgó részvények majd 60%-a eséssel fejezte be a napot, 410 részvény ért el negatív, míg 51 pozitív rekordot. (az S&P 500 nem is tudott emelkedni). Itthon?

Bár tegnap a vezető amerikai indexek pozitív tartományban zártak (Dow 0,5%. Nasdaq 0,31%, elsősorban a pénzügyi és az energia szektor cégeinek jó szereplésének köszönhetően) a piac messze nem széles bázison emelkedett. Az NYSE-n forgó részvények majd 60%-a eséssel fejezte be a napot, 410 részvény ért el negatív, míg 51 pozitív rekordot. (az S&P 500 nem is tudott emelkedni). Itthon?

Tegnap a MOL és az OTP folytatta sajátrészvény vásárlásait. A MOL 487,678 darab ( a forgalom 34%-át adta), az OTP 76500 darab sajátrészvényt vett (elemzés Tévedések vígjátéka: csata a magyar olajtársaságért). A két cég fokozottan figyel arra, negatív hangulat esetén nehogy túl nagyott essenek az árfolyamok, ami természetesen a BUX potenciális esését is erősen korlátozza. A hazai befeketetők pedig a small capekben keresik a sztorit, illetve a befektetési lehetőségeket. Sok a pénz itthon is!

Orosz Dániel az MTI-nek nyilatkozott nyitás előtt: "a szerdán komoly profit realizálást elszenvedett OTP piacára visszaszállingózhatnak a vevők, a Molnál viszont nem vár jelentős árelmozdulást: a papír árfolyama a 29 ezer forintos szint közelében maradhat. A Magyar Telekom esetében az elemző véleménye szerint 950 forintos szint alatt már érdemes a vételen elgondolkozni, a gyógyszergyártóknál pedig folytatódhat a csökkenő trend." Továbbá felhívta a tegnap jelentős erősödő a dollár árfolyamára a figyelmet.

9.30-kor csak minimális elmozdulást mutattak az árfolyamok a BÉT-en.

Update 1

A reggali tétovázást követően 10 óra után előkerültek az eladók, és 150-170 pontos mínuszba taszították a tőzsdét. Ez elsősorban az OTP-nek köszönhető, amely 10520 körül áll, bár a Mol árfolyama is csökken, az olajpapírt 28600 körül kötik.

Nem csak nálunk, Európában is pesszimizmus uralkodik a piacokon, és a tengerentúli határidős indexek is esést valószínűsítenek. Igaz ezen még változtathatnak a kereskedés előtt napvilágra kerülő céges adatok, így pl. az Exxon vagy a 3M féléves eredménye. Az Apple a vártnál jobb eredményekkel rukkolt ki, ennek köszönhetően a Nasdaq esetében a pesszimizmus helyett inkább kivárás várható.
Az elmúlt napok negatív hangulatát erősítheti vagy enyhítheti, a ma napvilágra kerülő júniusi újlakás értékesítési adat is.

Ha ezek optimizmusra adnak okot, akkor a 29600-os ellenállást célba vehetjük a hétvége előtt, ha nem, akkor újra tesztelhetjük a 29000 pontos támaszt.

Update 2

A reggeli "Merre" kérdésre a piac és VP is egyöntetűen a lefele irányra szavazott.

A piac kóstólgatja a 29 ezres szintet, ami ma kevésbé tűnik masszívnak, mint tegnap ilyenkor. Ha Amerika is beint, tényleg jöhet a globális lehülés.Update 3

Úgy tűnik ma a short a nyerő. A világ legnagyobb vállalata, az Exxon Mobil a vártnál gyengébb eredményt produkált ($10.3 billion, or $1.83 a share, compared with $10.4 billion, or $1.72 a share, a year earlier, when it had more shares outstanding. Analysts surveyed by earnings First Call had forecast EPS of $1.96.)
A tartós fogyasztási cikkekről megjelent adat sem kápráztatta el az elemzőket, júniusban 1,4 százalékkal nőtt, miközben az elemzői konszenzus, +1,6 százalékos volt.
Ami az általunk immáron csak ingatlanpiaci parának titulált folymatot illeti, újabb lökést kapott, miután a második legnagyobb amerikai házépítő cég (persze erre lehet, hogy van valami "magyarabb" szó is) igen durva, 823 milliós veszteségről adott számot. Lassan farkába harap a kígyó...
De hogy valami jó hír is legyen, a piac nagy meglepetésére nyereséget termelt a pénzügyi nehézségekkel küszködő Ford a második negyedben, hét egymást követő veszteséges negyedév után. Az egyszeri tételektől eltekintve is plusszos lett a detroiti cég, ami reményre adhat okot, legalábbis a Ford részvényesek számára.

És a vége

Nézőpont kérdése, de nem lett tragikus. A BUX 469,28 pontos csökkenéssel, 28.868,39 ponton zárt csütörtökön, az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 1,60 százalékos gyengülés. A forgalom emberes, 66,5 milliárd lett.

Ebben persze szerepet játszik az, hogy a Mol-t nem engedik esni. Nem tudom, hogy a nagy vételi kedv a befektetőknek köszönhető (bár ez most logikusan nehezen magyarázható), vagy a cég veszi ilyen eszevesztetten, amire megint nehéz józan ésszel magyarázatot találni, hiszen a menedzsment már bebiztosította magát, így egy negatív hangulatban tartani az árat már nem a részvényesek érdekét szolgálja, legfelejebb drága önigazolás lehet a dolog mögött. Persze lehet egy harmadik/negyedik verzió, hogy az OMV kezdte kicsit lentebb gyűjtögetni, esetleg valaki (pl. Rahimkulov), aki nekik adná el. A lényeg, hogy a Mol szerdához képest csupán 200 forintot esett, 28600-on zárt.
Hasonlóan szerencsésen úszta meg a MTelekom is, 6 forintos csökkenés után 954 lett a vége.
Nem jártak jól viszont az OTP részvényesek, ők 2,7 százalékot buktak ugyanis egy nap alatt, a bank 10281-en zárt. A Richter 505 forintot esett, a záró 36995 lett.
Elkezdték adni a kicsiket is, a Fotex és a Synergon is 3 százalékot esett, a Rába 1,8-at, a TVK pedig 3,66-ot.

Pozitívan értékelte az Egyesült Államok Export Import Bankja a Genesis Energy finanszírozási kérelmét, amely a spanyolországi és a magyarországi napelem gyártó üzemekhez szükséges gyártó berendezések szállítását hivatott finanszírozni - tette közzé a Genesis Energy Nyrt. a BÉT hivatalos honlapján csütörtökön. Talán ennek is köszönhető, hogy a papír egy százalékot emelkedett.

Amerika a kereskedés elején a várakozásokhoz képest jól tartotta magát 80-100 pont a mínusz.

Grátisz

Az MTI-n olvastam. Elnézést kérek az érintettől (főleg, ha a hírügynökség rosszul idézte), de nem tudom megállni, hogy ettől megfosszam a nagyérdeműt:
"Káldi László, a Raiffeisen Bank üzletkötője elmondta: egyebek mellett a befektetők nyereségrealizálása miatt estek a papírok árfolyamai a csütörtöki kereskedésben. Szavai szerint bizonytalan a következő napok mozgását megjósolni. Elképzelhető egy kisebb pozitív korrekció pénteken, de az esés folytatása sem kizárt - mondta."
Pozitív korrekció -380 pontos Dow-nál. Muhahaha.

Az alábbi ábrán tessék figyelni 28000 körül a gap-et. Na odáig csak sell.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.