5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Soha nem övezte a bankszektort az elmúlt 60 év során akkora figyelem, mint napjainkban - olvasható a Capital Partners csütörtökön kiadott elemzésében, melyben az első negyedéves eredményeket elemzi. Az elemzők szerint mostanra világos, hogy a bankszektornak mint az amerikai piac legfőbb motorjának milyen irányban kell keresnie a megoldást.

Soha nem övezte a bankszektort az elmúlt 60 év során akkora figyelem, mint napjainkban - olvasható a Capital Partners csütörtökön kiadott elemzésében, melyben az első negyedéves eredményeket elemzi. Az elemzők szerint mostanra világos, hogy a bankszektornak mint az amerikai piac legfőbb motorjának milyen irányban kell keresnie a megoldást.

A Bloomberg szerint az amerikai társaságok a múlt év utolsó negyedévére kilábaltak a több mint két éve tartó veszteséges időszakból, és éppen a bankszektor az, amely az ezt követő emelkedéshez akár 76 százalékos arányban hozzá tud majd járulni. "Az elemzők véleménye szerint a bankintézmények, a bróker-házak és a biztosítók az idei negyedévben 21 milliárd amerikai dollár hasznot fognak termelni, szemben az előző év ugyanezen időszakának 65 milliárd amerikai dollár értékű veszteségével" – mondja Josef Stoulil, a CAPITAL PARTNERS elemzője. "Az összes többi társaság esetében a haszonveszteség aránya csökkenő tendenciát követ, konkrétan 4,5 százalék arányban".

A pénzügyi társaságok részvényei a jelenlegi gazdasági válság legfőbb "mumusai". Ebben a szektorban a részvényárak a 2007 októberében elért csúcsértékek óta hihetetlen módon 73 százalékot zuhantak. Eközben a banki egyenlegekbe - nem likvid eszközök formájában - mintegy 1,3 billiárd értékű amerikai dollár szorult be, melyek a subprime jelzálogkölcsönök eredményeként keletkeztek. "A kormányzat százezer milliárdokat öntött a bankszektorba. Az összeg hatékony kihasználásának a mostani "earning season" során kell megmutatkoznia. Éppen ezek a konkrét adatok jelzik ennek a kulcsfontosságú szektornak az újjáéledését, és jelenthetnek egy jobb holnapot az amerikai gazdaság számára" – vélekedik Stoulil.

A Bloomberg tanulmánya fenntartásokkal kezeli az aktuális optimizmust és arra a tényre hívja fel a figyelmet, hogy az amerikai gazdaság felemelkedésének még nincsenek egyértelmű jelei. "Bár az S&P 500 index március 9. óta 25 százalékkal erősödött (melyhez fogható növekedésre 1938 óta nem volt példa), továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy ez a növekedés hirtelen kifullad" - magyarázza Stoulil. "A házeladások és a hosszútávú fogyasztási cikkek megrendeléseinek terén tapasztalt növekedések ugyan jelezhetik a jobb napok lassú közeledtét, ugyanakkor a fogyasztói hitelekről és a munkanélküliség növekedéséről tudósító hírek (nem is szólva azokról a bankokról, amelyeknek több kölcsönt kell leírniuk), jelenleg a legoptimistábbakat is némi borúlátásra kell hogy késztessék".

Az amerikai gazdaság 1938 óta 11 válsággal nézett szembe. Ezen válságok idején a részvénypiac mindig átlagosan 5 hónappal a gazdasági eredményekben bekövetkezett fordulat előtt mozdult ki a mélypontról. Egy másfél évet meghaladó ciklus esetében a vállalat haszna a várható javulás előtti negyedévben esik a legmeredekebben. Ezen helyzet lehetséges aktualitását éreztetik a legtöbb társaságtól érkező hírek (a Microsofttól a Du Pontig), melyek arra figyelmeztetnek, hogy a 2009. év első negyedének gazdasági eredményei meglehetősen nyugtalanítóak lesznek.

"Feltételezhető, hogy az S&P 500 index összes vállalatának haszna a 2009. év első negyedévében átlagosan 37 százaléknyi esést mutat majd, míg a második negyedévben ennek aránya 31, a harmadik negyedévben pedig 18 százalék lesz. Ezt követné a fent említett 76 százalékos haszonnövekedés a bankszektor társaságainak körében, amely az elmúlt két évtized legnagyobb emelkedését jelentené éves szinten" – mondja Stoulil.

A kormányzati dotációnak köszönhetően a pénzügyi szektornak sikerült talpra állnia. A feltámasztásra hihetetlenül magas összeget: 12,8 billiárd amerikai dollárt fordítottak. Mindez bizonyítja, hogy a befektetők számíthatnak az állami támogatásra. Éppen az ezekbe az állami beavatkozásokba vetett hit az, amely - összefüggésben az egyes makrogazdasági mutatók javuló állapotával - megindítja a pénzügyi szektor jelenleg tapasztalható fellendülését, majd ezt követően az egész amerikai piacét is. "Már csak az a kulcsfontosságú kérdés marad, hogy hogyan sikerül az amerikai kormánynak a gyenge fogyasztói keresletet felélénkítenie, amely a jelenlegi "earning season" során alapvető szerepet játszik. Sok elemző ezt a kérdést a 22-es csapdájának tartja. A növekvő munkanélküliség mellett (amely az év végére akár a 9,4 százalékos szintet is elérheti), egyre nő azoknak az amerikaiaknak a száma, akiknek problémát okoz adósságaik visszafizetése. Ezért – logikusan - keresik a módját, hogy hogyan takarékoskodjanak minél jobban." – mondja Stoulil.


A héten még érdemes lesz figyelni a JP Morganre, mely a csütörtöki nyitás előtt közli első negyedéves számait. A pénzügyi cégtől az elemzők részvényenként 32 centes profitot várnak. A pénzügyi szektor szempontjából még a Citigroup pénteki gyorsjelentése lehet érdekes. A szakemberek további veszteségre számítanak a bankóriástól, miközben a menedzsment szerint hosszú idő után ismét nyereséges lehet a cég.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!