2007. július 10. 08:51

Ritka az olyan vevő, aki a Belvárosból vagy vidékről éppen Csepelre költözne, a helyi ingatlanpiac meglehetősen belterjesnek nevezhető, inkább azok vásárolnak, akik a környéken éltek korábban, vagy kiköltöztek valamelyik környező agglomerációs településre.

A vásárlók körében a legkedveltebbek a konvektorfűtéses, kétszobás téglalakások, tulajdonképpen mindegy milyen állapotban, de ha már választani kell, a felújítandókat kedvelik jobban – jellemzi a kerület piacát Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője. Ilyen lakásokért 8.5 és 10.5 millió forint közötti összegeket fizetnének leginkább, állapottól és elhelyezkedéstől függően.

Rengeteg a panellakás a kerületben, ezek közül inkább a központi, kis alapterületű ingatlanok iránt van kereslet, átlagosan 7-8 millió forintért – a Szent István úton például 28 négyzetméteres lakást 6.9 millióért kínálnak. Szempont a közlekedés is: a HÉV-hez való közelséget előnyként értékelik a vásárlók, bár ennek a területnek a közlekedése általánosságban is jó a Duna House Rákóczi Ferenc úti irodájának tapasztalatai szerint. A legnépszerűbbek a sétányokon található házak, lakások.


A fentebb említett kategóriák mellett népszerűek a zöld környeztben lévő, kertvárosi részek: Királyerdő, Erdősor, Csillagtelep viszonylag keresettnek számít a potenciális vásárlók körében, különösen a Dunahoz közel elhelyezkedő lakások. Az emberi léptékű, jellemzően 150 négyszögöles telkekért bontandó házzal 15-17 millió forintot fizetnének a vevők, a jobb állapotú ingatlanok ára 22-23 millió forintnál kezdődik, és akár az 50 millió forintot is meghaladhatja. Ilyen ingatlant találhatunk például a Mária királyné útján: 170 négyzetméteres, minden igényt kielégítő családi házat kínálnak 55 millióért.

Vannak azonban olyan részek is a kerületben, amiktől igyekszenek a vevők távol tartani magukat, ilyenek például a Vasas és Ady Endre utcák, a tapasztalatok szerint elsősorban a vegyes lakóközösség miatt.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.