<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

16,5 milliárd forintos nettó eredményt közölt a harmadik negyedévet illetően a Mol kedden megjelent gyorsjelentésében. Az üzleti eredmény nagyjából megfelelt a várakozásoknak, 41,2 milliárd forint volt.

16,5 milliárd forintos, speciális eredmények nélkül számított nettó eredményt közölt a harmadik negyedévet illetően a magyar olajcég kedden megjelent gyorsjelentésében. Az üzleti eredmény nagyjából megfelelt a várakozásoknak, 41,2 milliárd forint volt. A 61,5 milliárdos adózás előtti eredmény kétharmadát, 41,5 milliárdot elvitte a társasági adó.

Ez volt az első negyedév, amikor a Mol számaiban megjelent a horvát INA eredménye is, előzetesen ezt emelték ki az elemzők is a magyar olajcéggel kapcsolatban.

Az INA 2009. III. negyedévi teljes körű konszolidációja 22,5 milliárd forinttal, azaz 30 százalékkal növelte a Mol speciális tételek nélküli EBITDA-ját. Ennek eredményeképpen, a Mol-csoport EBITDA-ja, speciális tételek nélkül, 98,3 milliárd forintot tett ki 2009. III. negyedévben, 6 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest, ami jelentős készlettartási nyereséget tartalmazott - olvasható a gyorsjelentésben. Az INA üzleti eredmény hozzájárulása 4,8 milliárd forint volt, így a Mol-csoport egyszeri tételek nélküli üzleti eredménye 41,2 milliárd forintot tett ki 2009. III. negyedévben. A nettó eredményre pozitívan hatott a 19,9 milliárd forintos pénzügyi nyereség, amit ellensúlyozott a jelentős adóráfordítás, így a nettó eredmény, speciális tételek nélkül 16,5 milliárd forint volt csoport-szinten 2009. III. negyedévben.


INA és a speciális tételek nélküli üzleti eredmény 36,4 milliárd forint volt 2009. III. negyedévben, 24 százalékkal csökkent az előző negyedévhez viszonyítva. Az újrabeszerzési árakkal számolt üzleti eredmény azonban, ami a profitabilitást a készlettartási nyereség és veszteség nélkül méri, közel háromszorosára, 33,9 milliárd forintra emelkedett 2009. III. negyedévben - emeli ki a cég. A Gáz és Energia szegmens jól teljesített (43 százalékos emelkedés), a Kutatás-termelés 21 százalékkal nőtt, a Petrolkémia pozitívba fordult, míg a Feldolgozás és Kereskedelem szinten maradt az előző negyedévhez viszonyítva.

A 2009. I.-III. negyedévben az üzleti eredmény, egyszeri tételek nélkül, 26 százalékkal 142,3 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest a romló külső környezet (58 százalékkal alacsonyabb átlagos crack spread, szűk Brent-Ural különbözet, feleződő olajár) miatt. Ezen felül, a nettó eredményt tovább rontották a magasabb pénzügyi ráfordítások, illetve a jelentős adóráfordítás. Így a nettó eredmény, speciális tételek nélkül, 42,9 milliárd forint volt 2009. I.-III. negyedévben, 75 százalékkal csökkent az előző évhez viszonyítva. A működési cash flow 272,9 milliárd forint 2009. I.-III. negyedévben, 55 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.


"Az év első kilenc hónapja során a rendkívül nehéz külső környezet különösen nagy kihívások elé állította világszerte a finomítás és petrolkémia iparágat, mely a kapacitások kihasználásának jelentős csökkenésére és példátlan eszközértékesítésekre kényszerítette a vállalatokat. A Mol ezen időszakban bebizonyította, hogy még ilyen szélsőséges körülmények között is képes pozitív Feldolgozás és Kereskedelem eredmény elérésére, az integrált ellátáslánc menedzsmentnek köszönhetően" - emelte ki az eredményekkel kapcsolatban Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató.

Ebben a kihívásokkal teli környezetben a menedzsment mérföldkőnek tekinti, hogy 2009. III. negyedévétől megkezdték az INA teljes körű konszolidálását. "Nem csak aziránt vagyunk elkötelezettek, hogy a hatékonyság terén elért vezető szerepünket kiterjesszük az INA-ra és növeljük az eredményességét, hanem hogy javítsuk a piaci pozícióját Horvátországban és Délkelet-Európában, ami jelentős értéket teremt minden érintett számára" - folytatja a cégvezető.

A második negyedéves brutális pénzügyi nyereség után a harmadik negyedévben is kiemelt figyelem hárult a pénzügyi műveletek eredményére. Ezek 19,9 milliárdos nem realizált nyereséget hoztak a Molnak, ami jelentősen elmarad az előző negyedév 100 milliárd feletti adatától. Ez megfelel az előzetes elemzői várakozásoknak.

A pénzügyi műveletek nettó vesztesége három negyedév alatt összesen 23,7 milliárd forintot tett ki (szemben a 2008. I.-III. negyedévi 2,9 milliárd forintos veszteséggel). A 2009. I.-III. negyedévben a fizetett kamat 16,8 milliárd forint, a kapott kamat 8,6 milliárd forint és a nettó árfolyamveszteség 0,3 milliárd forint volt. A Magnolia Finance Ltd. által kibocsátott tőkeinstrumentumok átváltási opciójának valós értékre történő átértékelése 11,0 milliárd forint nem realizált veszteséget eredményezett, míg a Molnak a CEZ tulajdonában lévő részvényekre szóló vételi opciójának valós értékelésén 9,0 milliárd forint nem realizált nyereséget könyvelt el, amely szintén a Mol-részvények emelkedő árfolyamának köszönhető.

A szakemberek már a második negyedéves eredmények előtt felhívták a figyelmet arra, hogy a pénzügyi műveletek torzítása miatt a nettó eredmény mellett érdemes az üzleti eredményt is figyelembe venni. Ebben a tekintetben a közölt 41,2 milliárdos érték megfelelt annak, amit Török Bálint, a Buda-Cash elemzője várt, a Concorde szakemberei viszont jóval pesszimistábbak voltak, a tisztított üzleti eredmény tekintetében 31 milliárdot vártak.

"A kilátásokhoz képest a jelenlegi 16 000 forint feletti árfolyamot picit magasnak tartom, semmiképp sem mondanám, hogy olcsók a részvények" - mondta el az mfor.hu kérdésére még a gyorsjelentés előtt Török Bálint. Szerinte a magyar olajcég kilátásait tekintve az INA lehet a pozitív tényező a képben, ott van még potenciál a Mol számára. A Concorde múlt heti elemzésében fenntartotta az év végi fair értékre vonatkozó 13 130 forintos várakozását a Mollal kapcsolatban, azaz a jelenleginél lényegesen alacsonyabb árfolyamra számítanak december végén.