2007. szeptember 25. 07:44

A keddi kereskedést egyértelműen az OMV szándéknyilatkozata determinálhatja. Az osztrák cég szándéknyilatkozatot tett a Mol részvények felvásárlására.

A keddi kereskedést egyértelműen az OMV szándéknyilatkozata determinálhatja. Az osztrák cég szándéknyilatkozatot tett a Mol részvények felvásárlására. A céget semmire sem kötelező nyilatkozat szerint 32 ezer forintot fizetnének a magyar olajcég részvényeiért.

Nem véletlen, hogy a Mol papírjainak kereskedését felfüggesztették, ám így is emelkedni tudott a Bux, ami a Richter papírjainak köszönhető. A gyógyszerrészvény 1,2 százalékot erősödött (37270). Némileg erősödött az OTP is, amely 16 forintot emelkedett, míg a Mtelekom a tegnapi záróáránál van.

Érdekesség, hogy a Mol többségi tulajdonában lévő TVK-t megtalálták a befektetők, és a műanyagipari vállalat 5,4 százalékot ugrott. A többi isebb forgalmú papír közül a Pplast ismét a 9000 forintot ostromolja, míg az FHB két százalékot esett.

Az Állami Nyomda Nyrt. a március 30-i közgyűlési felhatalmazás alapján, a részvényopciós program fedezetére hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén 1.100 darab "A" sorozatú Állami Nyomda törzsrészvényt vásárolt 13.498 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság saját tulajdonában lévő Állami Nyomda törzsrészvények állománya 6.100 darabra változott.

Az OTP Bank is vásárolt saját részvényeket, hétfőn 100 ezer darabot vett, 9169 forintos részvényenkénti átlagáron. A bank saját tulajdonában lévő OTP törzsrészvények állománya 1.843.238 darabra nőtt.

Ami a Bux értékét illeti, a Mol nélkül mérsékelt, 30-50 pontos pluszban van, ám ha a Mol-t tényleg felrakják 5 ezer forinttal fentebb, az 1500-2000 pontot jelent az indexben. (Jól járhattak, akik a múlt héten olvasták MOL és MOL ópuszunkat )

A Takarékbank elemzése szerint az OMV szándéknyilatkozatra valószínűleg a felfüggesztés után a Mol árfolyama azonnal megindul jelentősen felfelé két okból következően is (jelenleg felfüggesztésre került a papír meg nem nevezett okból):
- egyrészt, ha a MOL menedzsmentje továbbra is elutasítja az ajánlatot, valószínű azonnali sajátrészvény vásárlásba kezd, hogy minél előbb elérje az 50 százalékot
- másrészt amennyiben mégis tárgyalások kezdődnek a menedzsmentek között és közelednek az álláspontok, a 32 ezres vételi ár a kiindulási alap a későbbi áralakulások szempontjából

Nem mellékes, hogy ma kezdődik a "lex-MOL" előterjesztés vitája. Az OMV még a törvény megszületése előtt kénytelen volt lépni, igaz, erre reagálva, lehet, hogy a parlamentben ma egyemberként fogják a képviselők megszavazni az előterjesztést, áthúzva ezzel az OMV számításait.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.