2017. szeptember 21. 13:10

Jelentősen gyengült csütörtökön a forint a délelőtti órákban, és később sem tudott a 310-es szint alá kerülni az euróval szemben.

Erősen hullámzó volt a forint árfolyama az elmúlt napokban, hiszen a múlt héten gyengülni kezdett, ami hétfőn is folytatódott. Mindez megmagyarázható volt az MNB monetáris tanácsának keddi ülésével, ahol az alapkamatot ugyan nem vágták, de az egynapos jegybanki betétekét tovább csökkentették. Úgy tűnt a bejelentés után, hogy az MNB monetáris lazítását a piacok beárazták, hiszen kedden délután már számottevően erősödött a magyar fizetőeszköz. Szerdán azonban ismét kisebb csökkenés következett be, majd csütörtökön gyorsult a gyengülés.


Már a kora reggeli kereskedés során is gyengült a forint a nemzetközi deviza kereskedelemben. Az euró jegyzése a szerda esti 308,49 forintról 309,04 forintra, a svájci franké pedig 267,35 forintról 267,66 forintra emelkedett. A dollárt szerda este 257,01 forinton, csütörtök reggel pedig 260,06 forinton jegyezték.

A forint azonban a reggeli szintekhez képest már a délelőtt folyamán nagyot esett, és 310 feletti szintre került az euróval szemben. Végül csak a 310,5 körüli szinten stabilizálódott az árfolyama. Mindez négyhónapos mélypontot jelent.


Számos kisebb ok lehet, ami a magyar fizetőeszköz gyengülését magyarázza, de egyértelműen nehéz bármivel alátámasztani. Ráadásul a régiós devizák ellenében is lejtőre került, hiszen mind a lengyel zloty, mind a cseh korona erősödött a forinttal szemben.

A dollár főbb devizákkal szemben a szerdai Fed ülés után még nagyot erősödött, ám a csütörtöki kereskedés során szép lassan olvad el a tegnapi nyeresége. Az euró csütörtök reggel nyolc órakor még 1,1875 dolláron jegyezték, a délután folyamán viszont már megközelítette az 1,1920-as szintet az árfolyam.

mfor.hu