2011. április 20. 13:46

Megtorpanhat a forint elmúlt hetekben tapasztalt erősödése, derült ki az Equilor Zrt. szerdai sajtóeseményén. A befektetési szolgáltató szerint az euró 263-273 közötti sávban, míg egy svájci frank jegyzése 200 forint feletti régióban mozoghat. A társaság azt is bejelentette, hogy a Varsói tőzsde tagjává vált az Equilor Zrt., így már közvetlen elérést biztosít ügyfeleinek a lengyel piacon.

Hosszú előkészítést követően az Equilor Befektetési Zrt. a Varsói tőzsde (WSE) tagjává vált, így a magyar befektetők gyorsabban, egyszerűbben és olcsóbban férhetnek hozzá a lengyel börze részvényeihez. A társaság szerint a lengyel papírokban komoly lehetőségek rejlenek, köszönhetően az ország magánnyugdíjpénztárait érintő szabályozásnak felül is árazottak. Az ország előtt álló fejlődési lehetőségek biztatóak, hiszen a visegrádi országok között egyelőre náluk a legalacsonyabb az egy főre jutó gazdasági kibocsátás és a lengyel gazdaság még eléggé zártnak tekinthető.

Miközben a fejlődési potenciál eléggé magas Lengyelországban, az Equilor nem feltétlenül a magyar eszközök helyett, hanem azok mellett ajánlja a lengyel papírokat, mondta Kuti Ákos vezető elemző. Európa hetedik legnépesebb országának részvényei kiváló lehetőséget nyújthatnak a magyar eszközök régiós diverzifikálására, és a Varsói tőzsdén jóval több vállalat papírja forog.


Az Equilor a lengyel tőzsde vizsgálatakor a piac tíz legfontosabb cégét elemezte. Ezek közül jelenleg a PKN Orlen (olajipar), a PZU (biztosító), a PGE és Tauron (villamos energia), valamint a TPSA (távközlés) részvényeit ajánlja vételre.

Mi a helyzet a devizapiacon?

A tájékoztató második felében Szántó András deviza üzletág-igazgató beszélt a nemzetközi kilátásokról. A legfontosabb esemény a nemzetközi devizapiacon a Fed által elindított monetáris lazítás júniusi lezárása lehet, ám kérdéses, hogy annak lesz-e folytatása. Ez elsősorban politikai kérdés, noha a Standard & Poor's döntése az amerikai adósság minősítésének negatív kilátásáról csökkentheti a mozgásteret.

A nemzetközi pénzpiacokon mostanában az EKB döntésével indult meg egy kamatemelési ciklus, ennek és a dollárt övező bizonytalanságnak a következménye az amerikai deviza gyengülése. Ami a magyar lakosságot jobban érdekelheti, az a svájci monetáris politika, amit elsősorban a növekvő inflációs félelmek mozgathatnak.

Nagyon úgy tűnik, hogy elkerülhetetlen egy esetleges svájci kamatemelés a növekvő árak miatt, még akkor is, ha a túlzottan erős frank már most is gondokat okoz a reálgazdaságnak. A kamatemelés az árfolyam változására gyakorolt hatástól függetlenül is jelentősen növelheti a frankhitelesek terheit, noha az euróval szemben várhatóan nem erősödik tovább az első számú menekülővaluta. Hosszabb távon a tartós világgazdasági konjuktúra és a források átáramlása a biztonsági befektetésekből – mint a svájci frank és az arany – a reálgazdaság irányába, segíthet a devizahiteleseken.

Az Equilor szakemberei szerint a forint erősödése egyértelműen annak tudható be, hogy a befektetők pozitívan értékelték a kormány által bejelentett megszorításokat, ám nem valószínű, hogy az erősödés tovább folytatódik. Az euróval szemben várható, hogy a forint megmarad a 263-273 közötti sávban, míg egy svájci frank 200 forint körüli árban maradhat.

Kosztolányi Bálint

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.