Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A magyar lakosság jelentős része egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy nyugdíjba vonulását követően miből fog megélni.

A magyar lakosság aktív korú népességének mintegy kétharmada, hozzávetőleg 6,8 millió állampolgár egyáltalán nem, vagy alig készül tudatosan nyugdíjas korára, a megkérdezettek kétharmada még a jelenlegi nyugdíjkorhatárral sincs tisztában, azaz nem tudja, hány éves koráig kell dolgoznia, derül ki a Magyarországi Volksbank és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete által közösen készített felmérésből.

A GVI kutatása szerint - amelyet egy ezerfős mintán végzett felmérés alapján tettek közzé - csak minden 12. megkérdezett tudott arra válaszolni, hogy pontosan mennyi nyugdíjjárulékot fizet jelenleg. A felmérésben megkérdezettek mindössze 17 százaléka fizet be egy bizonyos összeget valamelyik önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztárba és körülbelül ugyanekkora hányad rendelkezik valamilyen egyéb, nyugdíj célú megtakarítással.

A kutatás vezetője, Tóth István János, a GVI ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos összefüggés mutatható ki a feketegazdaság, illetve a nyugdíj-előtakarékosság között - mégpedig negatív értelemben. Ez azt jelenti, hogy azok a dolgozók, akik jövedelmük jó részét zsebbe kapják, vagy esetleg számlára, a többieknél jóval ritkábban rendelkeznek nyugdíj célú megtakarítással.

A felmérés egyik legmegdöbbentőbb megállapítása az, hogy a megkérdezettek jó része olyan szemlélettel áll a kérdéshez, miszerint "az állam majd úgyis megsegít nyugdíjas koromban" - mondta a kutatásért felelős ügyvezető.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.