2008. február 13. 07:39

A magyar lakosság jelentős része egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy nyugdíjba vonulását követően miből fog megélni.

A magyar lakosság aktív korú népességének mintegy kétharmada, hozzávetőleg 6,8 millió állampolgár egyáltalán nem, vagy alig készül tudatosan nyugdíjas korára, a megkérdezettek kétharmada még a jelenlegi nyugdíjkorhatárral sincs tisztában, azaz nem tudja, hány éves koráig kell dolgoznia, derül ki a Magyarországi Volksbank és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete által közösen készített felmérésből.

A GVI kutatása szerint - amelyet egy ezerfős mintán végzett felmérés alapján tettek közzé - csak minden 12. megkérdezett tudott arra válaszolni, hogy pontosan mennyi nyugdíjjárulékot fizet jelenleg. A felmérésben megkérdezettek mindössze 17 százaléka fizet be egy bizonyos összeget valamelyik önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztárba és körülbelül ugyanekkora hányad rendelkezik valamilyen egyéb, nyugdíj célú megtakarítással.

A kutatás vezetője, Tóth István János, a GVI ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos összefüggés mutatható ki a feketegazdaság, illetve a nyugdíj-előtakarékosság között - mégpedig negatív értelemben. Ez azt jelenti, hogy azok a dolgozók, akik jövedelmük jó részét zsebbe kapják, vagy esetleg számlára, a többieknél jóval ritkábban rendelkeznek nyugdíj célú megtakarítással.

A felmérés egyik legmegdöbbentőbb megállapítása az, hogy a megkérdezettek jó része olyan szemlélettel áll a kérdéshez, miszerint "az állam majd úgyis megsegít nyugdíjas koromban" - mondta a kutatásért felelős ügyvezető.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.