<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Úgy tűnik, egyelőre nem jelent megfelelő alternatívát a bankok számára a 3 hónapos diszkont kincstárjegy. Ezen azonban nincs is mit csodálkozni egyelőre.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) második alkalommal tartott 3 hónapos diszkont kincstárjegy-aukciót azóta, hogy a jegybank az önfinanszírozási programja keretében megváltoztatta az irányadó eszközét. A lépéssel év végére a kéthetes jegybanki betét állomány 1000 milliárd forintra történő csökkenését szeretnék elérni, aminek érdekében bevezette a szigorúbb likviditási követelmények alá eső 3 hónapos betétet. A jegybank célja mindezzel az volt, hogy a bankokat egy újabb eszközzel terelje az állampapírok irányába.

A futamidő egyezősége révén ezért sokan arra számítottak, hogy a 3 hónapos diszkont kincstárjegy jelentheti a kéthetes betétből felszabaduló pénzek egyik alternatíváját, az elmúlt két aukció ezt azonban nem támasztja alá. Ezen azonban egyelőre nincs is mit csodálkozni, mivel a 3 hónapos jegybanki betét 1,35 százalékos hozamával szemben a kincstárjegyek 0,43 százaléka áll, ami nem túl előnyös a befektetők számára. Még úgy sem - az aukciók tanúsága szerint -, hogy a kincstárjegyeket a szabályozói likviditáskövetelményeknél elfogadott fedezet szemben a jegybanki betéttel.

szerk.: az irányadó eszköz megváltozása után egyelőre nemcsak a rövid futamidejű papíroknál nem mutatkozik a megszokottnál nagyobb érdeklődés, de a hosszabb futamidőkön sem. Így közel 550 milliárd forint kéthetesből kivonuló pénz helyét nem lehet ismerni a rendelkezésre álló adatok alapján.

A keddi kincstárjegy-aukción ugyanis nagyon alacsony kereslet mutatkozott a hozamok emelkedése mellett. A felkínált 20 milliárd forintra a vevők mindössze 23,84 milliárdos ajánlatot nyújtottak be, amiből még a meghirdetett összeget sem fogadta el az adósságkezelő, hiszen mindössze 18 milliárd értékben történt értékesítés. A hozamok ugyanakkor a múlt heti 0,39 százalék után 0,43-ra emelkedtek, ami a tegnapi másodpiaci jegyzésnél is 4 bázisponttal magasabb.

Úgy tűnik tehát, hogy a legrövidebb futamidő hozama talán elkezdett igazodni az irányadó eszköz által kínált hozamhoz. Érdekes lesz, hogy amint azonos szintre ér a két hozam, a befektetők vásárlásain megmutatkozik-e ennek a hatása, és áramlik-e nagyobb mennyiségű pénz a 3 hónapos diszkont kincstárjegyekbe is.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.