2017. szeptember 26. 11:43

Kedden tovább erősödött a zöldhasú, így immár egy hónapos csúcson van az euróval szemben.

Az egyre feszültebb kelet-ázsiai geopolitikai helyzet, a német választások utáni bizonytalanság és a Fed elnökének keddi beszédét megelőző várakozások is a dollár erősödése irányába mutattak a hét elején.
 
 
Az amerikai fizetőeszköz egy hete szerda este vett lendületet, azt követően, hogy az amerikai jegybank, a Fed bejelentette mérlegleépítési akciójának megkezdését. A 2008-as válságot követően erős fokozatra kapcsolt pénznyomda ér így véget, illetve ha a lassan is, de a piacon lévő likviditást elkezdi kiszívni a Fed.
Nem várt eredmény született a német választásokon is abban az értelemben, hogy az Angela Merkel kancellár mögötti CDU-CSU pártszövetség a vártnál némileg gengébben szerepelt, koalíciós partnerük az SPD pedig történelmi mélységbe zuhant, így nem kívánnak a jövőben részt venni a kormányban. Így pedig hárompárti koalíciót kell kovácsolni, ami az előzetes hírek szerint nem lesz sétagalopp. 

Az észak-koreai helyzet is a bizonytalanságot erősíti. Fokozta védelmi intézkedéseit Észak-Korea, harci repülőgépeket telepített a keleti partvidékére, arra a területre, melyet a hétvégén megközelített egy amerikai bombázó. Phenjan hadüzenetnek tekinti az amerikai manővert, ezt már a koreai külügyminiszter mondta New York-ban az újságíróknak. A rezsim fenntartja magának a jogot az amerikai repülőgépek lelövésére még abban az esetben is, ha nem repülnek be a légterükbe. 
A fentiekre reagálva kedden tovább erősödött a dollár az euróval szemben, és 1,18 alá került a keresztárfolyam, ami egy hónapos lokális csúcsot jelent.

Nem csak az euró, de a forint is gyengült kedden, hiszen a közös európai fizetőeszköz ellenében megközelítette reggel a 311-es szintet., míg a dollár 262 felett is járt.
 
mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.