TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A hazai piac egyelőre kivár, a hét elején a nemzetközi történések mozgathatják a magyar tőzsdét.

Miközben Mortimer ugrásra kész, a Béten inkább kivárás jellemző. A két meghatározó papír, a Mol és az OTP árát fel vagy lehúzó szereplők fognak irányt adni az egész piacnak. Ha megyünk fel, akkor borítékolható, hogy a small capek iránt is lesz kereslet, viszont ha lefordul a piac egy-egy kisebb papír látványosan bezuhanhat.

Az indexben a 29600-as szint jelenthet támaszt, ha törik, akkor gyoran benne lehet a piacban egy 29200-29300 körül szintig való esés. Felfele a 30 ezer pont jelenthet ellenállás.

A Mol szokás szerint vette saját részvényét, igaz pénteken viszonylag szerény, 155.133 darabos mennyiséget.


A nap fontos híre lesz a Monetáris Tanács kamatdöntése, amellyel kapcsolatban megosztott a piac véleménye: 25 bázispontos kamatcsökkentést és változatlan szintű kamatot egyaránt várnak az elemzők.

A nyitást követően nagyjából a pénteki szinten vannak az árak, a Mol kb. 200 forintos sávban ugrál, ami némi színt visz a kereskedésbe, miközben az elmúlt heteknél jóval kisebbnek tűnik az első negyedórát követően a forgalom. Az index +20 és -100 pont között cikázik, de inkább irány nélkülinek lehetne jellemezni a kereskedést.

Update 1

Háromnegyed óra kereskedés után az index az emlegetett 29600-as szintig esett. A bátrabbak itt rövid stoppal adhatnak egy esélyt a Mol-OTP párosnak. A lutri a szituációba, hogy a Mol esése miatt került 200 ponttal lentebb az index, ám ha Mosonyi György bajsza megremeg és kiadja a vételi utasítást, a jelenlegi gyenge forgalom mellett könnyen vissza tudják nyomni 29 ezer forint fölé az olajpapírt.

Más kérdés, hogy ha az OTP-t is elkezdik adni, akkor jöhet a Szent Stoploss. Kisebb esés jöhet, de a 10700 körüli szint elég erős támasznak tűnik. Az esés mellett szólhat ugyanakkor, hogy a tengerentúlon a kiskereskedelem mellett épp a pénzügyi szektor az ami lehúzta az amerikai indexeket.

Update 2

Fogalmazzunk úgy, hogy egyszer nekünk is lehet szerencsénk, a jelzett reggeli szintről szépen visszapattant a tőzsde.


Hát durva lett a zárószakasz, a napközbeni 100-120 pont után a vége 30118.12 +327.37 (+1.10%), ami mellesleg történelmi rekord. Igaz a forgalom csupán 27 milliárd forint volt. A hirtelen jött vásárlókedv mögött az amerikai piacok optmista kezdése állhat. A pénteki pánikon túllépve a felvásárlási hírek (ABM Amro bekebelezése), illetve a Schering-Plough és a Merck & Co. vártnál jobb eredménye adott lendületet a tengerentúlon.

Hogy aztán a Mol és az OTP nap végi felrántása mögött esetleg valami "korán ébredő befektető" (vö. bennfentes infóval való visszaélés ) vagy a napközben nyitott shortokat bénán záró befektetők állnak, az holnapra kiderül.

Mindenesetre az index mellett az OTP is történelmi csúcson zárt, a végén 10939 forint lett (+133 forint, +1,23%). A Mol záróértéke 29640 (+485 forint, +1,66%). Hasonlóan pozitív volt a két gyógyszerpapír napja is, míg a Richter 38545-ön (+1,45%) zárt, addig az Egis 23890 (+1,66%) lett. Érdekes megjegyezni, hogy mindkét részvény immár az előző negyedéves gyorsjelentés előtti szintjét meghaladó értéken áll. Kérdéses, milyen lesz a mostani félévük (bár a RG talán már a jövő héten jelent), de szerény véleményünk szerint meglehetősen dinamikus növekedést kellene felmutatni a papíroknak, hogy indukolt legyen az irántuk tanúsított optimizmus.
A sorból a MTelekom lógott ki, amely szégyenszemre 1 százalékkos mínusszal zárt.
A small capek közül a Synergon volt a kedvenc, amely közel négy százalékot ugrott, és 1835-ön zárt.

A forint némileg nyugodtabb napot zárt. Az elmúlt héten megszokott szűk tartományban alakult az euró árfolyama a hétfői kereskedés során a budapesti bankközi devizapiacon. Délután négy órakor 245,90/246,00 forint volt az árfolyam a péntek délutáni 245,55/65 és a hétfő reggeli 245,45/55 után. A kereskedés szélső értéke 245,40, illetve 246,00 forint volt.

A forint így 12,89 százalékra került a sáv közepétől az erős oldalon; pénteki értéke 13,02 százalék volt. A sávközéptől való eltérés szélső értéke júliusban 13,08 illetve 12,54 százalék volt, az elmúlt napok árfolyamalakulása még ezeket a határokat sem közelítette. A dollár árfolyama sem változott jelentős mértékben, gyakorlatilag változatlan maradt: reggeli minimális gyengülését később hasonló mértékű szilárdulás követte; a dollárt 177,90/178,00 forinton jegyezték a pénteki délutáni 177,85/95, illetve a reggeli 177,50/60 forint után.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.