TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2007. december 27. 15:29

A panelprogram folytatására jövőre tízmilliárd forintot biztosít a költségvetés, ami mintegy ötvenezer lakás felújítását teszi lehetővé - ismertette a kormány legutóbbi döntését Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) államtitkára csütörtökön.

Az államtitkár a program új elemi között említette az eddiginél szigorúbb minőségellenőrzést, a beépített anyagok és a kivitelezői munka minőségének kontrollját. A programnak köszönhetően 2001 óta 190 ezer panellakás felújítása történt meg 34,4 milliárd forint állami támogatással.

A panelprogramon kívül az államtitkár ismertette az Új Magyarország lakásfelújítási program további négy elemét is: a távfűtött lakások fűtési rendszerének és az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására, a lakások energetikai korszerűsítésére, a megújuló energia felhasználásnak növelésére.

A program keretében a szigetelés, illetve nyílászáró-csere feltétele lesz a fűtésszabályozás, mérés megléte, vagy kialakítása, legalább épületenként - tett hozzá Ujhelyi István. A támogatható felújítások közé bekerülnek a megújuló energiaforrások is, míg a lakóépületek külső környezetének felújítására a továbbiakban a regionális operatív (ROP) programok pályázatai adnak lehetőséget.

A program új részeként a korábbinál hangsúlyosabb szerepet kap az épületek tűzvédelme, ezért a szellőzőrendszerek tisztítási költségeinek támogatására is lehet pályázni.

Változik a program finanszírozása is: a lakásonkénti 400 ezer forintos állami támogatás 500 ezer forintra emelkedik úgy, hogy az eddigi egyharmad rész helyett kétharmadot is fizethet a tulajdonos, azokban az esetekben, ha az önkormányzat forráshiányra hivatkozva nem tud részt venni a finanszírozásban.

Új elem az ökoprogram, amely egyedi szabályozási lehetőséggel nem rendelkező lakások fűtési rendszerének felújítását segíti panel és hagyományos szerkezetű lakásoknál egyaránt, költségosztók és mérők felszerelésével. Ebben az esetben az állami támogatás a költségek 35 százalékát teheti ki, legfeljebb lakásonként 54 ezer forintot. A lakástulajdonos 50 százalékos önrészét fél, például önkormányzat, vagy távhőszolgáltató vállalhatja, míg a fennmaradó 15 százalékot az önkormányzat, vagy más biztosíthatja. A program finanszírozására a minisztérium jövőre 1,5 milliárd forintot biztosít, ami 30 ezer lakás felújítását teszi lehetővé.

Az egycsatornás gyűjtőkémények felújítására 200 millió forint áll jövőre rendelkezésre, amivel 2.500 lakás kéményének felújítása végezhető el. Eddig a kormány 10.533 lakás kéményfelújítását támogatta 651 millió forint értékben.

A kormány komplex program kidolgozására, összehangolására kérte az önkormányzati és a gazdasági tárcát az 1994 előtt épült hagyományos szerkezetű családi házak és többlakásos épületek energiatakarékos felújítására. Ilyen felújítási támogatásra tehát azok a panellakás tulajdonosok is pályázhatnak önállóan is akár, ahol az egész lakóközösség eddig ezt nem kívánta, vagy valamiért nem sikerült. Tavaly a támogatás lakásonként 265 ezer forint volt, ezt január végéig felülvizsgálja a tárca. Eddig erre a célra a kormány 7,5 milliárdot fordított, amivel 310 ezer lakás felújítását támogatta.

A lakáscélú támogatási program új eleme közé sorolta az államtitkár, hogy a jövőben az állam átvállalja a megelőlegezett szocpol kamatait és egyéb költségeit a meddő pároknál, ha a gyemekvállalás egészségügyi okokból mégsem valósult meg. A mozgáskorlátozottaknak járó akadálymentesítési támogatást pedig jövőre az őket eltartók is megkaphatják, változatlan összegben - mondta Ujhelyi István.

(MTI)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.