2009. november 3. 12:41

Jelentősebb akció nélkül ma nem lehet az új lakásokat értékesíteni - mondta a Napinak Nagy Balázs, a Palace ingatlan-tanácsadó vezetője, aki úgy látja, hogy az újlakás-piac 80 százalékkal visszaesett.

Aki ma nem ad 10-20 százalékos kedvezményt, nem veheti fel a versenyt a legnagyobb konkurenciával, az újszerű 1-3 éves lakások jelentette kínálattal. A beszorult hitelekkel küzdő lakástulajdonosok nagy része kényszerből dönt az eladás mellett, s alig használt otthonát 20-30 százalékkal olcsóbban kínálja az új lakások listaáránál. Ráadásul ezek a lakások már jórészt a garanciális javításokon is túl vannak, nem fenyegeti a befejezést a finanszírozás leállása, vagyis sokkal biztonságosabb ingatlanként jelennek meg a piacon - hangsúlyozza Nagy Balázs, hozzátéve, hogy az újlakás-piac problémája éppen ezért nem oldódik meg egyhamar. Igaz ugyan, hogy a készleten lévő lakások elfogynak, ha nem indul új projekt, de ez a jelenlegi értékesítési ütem mellett sokáig fog tartani. (Havi 100-120 lakást adnak el most a fővárosban.)

Az 1-2 éves lakások kínálata különösen dömpingszerűen jelenik meg a korábban sok lakást építő kerületekben - vonzó alternatívát teremtve a készpénzes vevőkörnek. A XIII. kerületben például a 400 ezer forint körüli újlakás-ár mellett tömegesen akadnak 320 ezer forint körüli négyzetméteráron kínált ilyen lakások. Azok a fejlesztők, akik nem engednek az árból, rendszerint bérbeadással próbálkoznak, erre van is kereslet - állítja Nagy, de az óriási kínálat a bérleti díjakat is átlagosan 20 százalékkal csökkentette.

Ugyanakkor nem csökkennek a kínálati árak a II. és a XII. kerületben, ám ebben a régióban tranzakció sincs, ezek az eladók inkább kivárnak, rendszerint nincsenek eladási kényszerben.


Ugyan a megváltozott piaci környezetben is indul egy-két, néhány lakásos projekt a budai zöldövezetben vagy Zuglóban, ám ezek a fejlesztők korábban sem projekthitelből építettek, hanem saját tőkéből, illetve a vevőkkel finanszíroztattak. Bár ma már ez eléggé kérdésessé vált - véli Nagy Balázs, a készpénzes vevők ugyanis egyszerűen lealkudják a fejlesztői profitot. Nagy szerint egyébként ezek a fejlesztők lesznek leginkább a válság túlélői a legnagyobbak mellett. Kala Imréné, a Kala és Társa iroda tulajdonosnője úgy látja, a meghirdetett budai zöldövezeti projekteknek inkább csak az előértékesítése zajlik, megvalósulásuk azonban bizonytalan, már csak azért is, mert nagy számban vannak még üres lakások a már egy-két éve átadott lakóparkokban is, írja a Napi.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.