2009. november 3. 12:41

Jelentősebb akció nélkül ma nem lehet az új lakásokat értékesíteni - mondta a Napinak Nagy Balázs, a Palace ingatlan-tanácsadó vezetője, aki úgy látja, hogy az újlakás-piac 80 százalékkal visszaesett.

Aki ma nem ad 10-20 százalékos kedvezményt, nem veheti fel a versenyt a legnagyobb konkurenciával, az újszerű 1-3 éves lakások jelentette kínálattal. A beszorult hitelekkel küzdő lakástulajdonosok nagy része kényszerből dönt az eladás mellett, s alig használt otthonát 20-30 százalékkal olcsóbban kínálja az új lakások listaáránál. Ráadásul ezek a lakások már jórészt a garanciális javításokon is túl vannak, nem fenyegeti a befejezést a finanszírozás leállása, vagyis sokkal biztonságosabb ingatlanként jelennek meg a piacon - hangsúlyozza Nagy Balázs, hozzátéve, hogy az újlakás-piac problémája éppen ezért nem oldódik meg egyhamar. Igaz ugyan, hogy a készleten lévő lakások elfogynak, ha nem indul új projekt, de ez a jelenlegi értékesítési ütem mellett sokáig fog tartani. (Havi 100-120 lakást adnak el most a fővárosban.)

Az 1-2 éves lakások kínálata különösen dömpingszerűen jelenik meg a korábban sok lakást építő kerületekben - vonzó alternatívát teremtve a készpénzes vevőkörnek. A XIII. kerületben például a 400 ezer forint körüli újlakás-ár mellett tömegesen akadnak 320 ezer forint körüli négyzetméteráron kínált ilyen lakások. Azok a fejlesztők, akik nem engednek az árból, rendszerint bérbeadással próbálkoznak, erre van is kereslet - állítja Nagy, de az óriási kínálat a bérleti díjakat is átlagosan 20 százalékkal csökkentette.

Ugyanakkor nem csökkennek a kínálati árak a II. és a XII. kerületben, ám ebben a régióban tranzakció sincs, ezek az eladók inkább kivárnak, rendszerint nincsenek eladási kényszerben.


Ugyan a megváltozott piaci környezetben is indul egy-két, néhány lakásos projekt a budai zöldövezetben vagy Zuglóban, ám ezek a fejlesztők korábban sem projekthitelből építettek, hanem saját tőkéből, illetve a vevőkkel finanszíroztattak. Bár ma már ez eléggé kérdésessé vált - véli Nagy Balázs, a készpénzes vevők ugyanis egyszerűen lealkudják a fejlesztői profitot. Nagy szerint egyébként ezek a fejlesztők lesznek leginkább a válság túlélői a legnagyobbak mellett. Kala Imréné, a Kala és Társa iroda tulajdonosnője úgy látja, a meghirdetett budai zöldövezeti projekteknek inkább csak az előértékesítése zajlik, megvalósulásuk azonban bizonytalan, már csak azért is, mert nagy számban vannak még üres lakások a már egy-két éve átadott lakóparkokban is, írja a Napi.