2009. október 20. 09:41

Az APEH tranzakciós adatokon alapuló adatbázisára támaszkodhatnak jövőre a forgalmi érték megállapításakor az ingatlantulajdonosok - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a minap a Napi Gazdaság ingatlanszakmai konferenciáján.

Ami a lakásokat illeti, az adatbázis valóban segít, azonban ez nem mondható el a családi házak esetében - mondta lapunknak Kala Imréné, a Kala és Társa ingatlaniroda társtulajdonosa. Ezeknél ugyanis az összehasonlító adatokból csak kevés áll rendelkezésre, ráadásul minden ház egyedi termék - hangsúlyozta Kaláné. Két azonos ház értéke között is többszörös lehet a különbség, akár utcán belül is a közvetlen szomszédság, a panoráma vagy a megközelíthetőség függvényében. A statisztika nem térhet ki arra, ha egy autószerelő műhely vagy egy rendezetlen, elhagyott telek a szomszédban lényegében eladhatatlanná teszi az ingatlant, amelynek így a forgalmi értéke sem határozható meg. Kaláné szerint sok nyolcvanas, kilencvenes években épült, ma csaknem forgalomképtelen családi házra jöhetnek ki irreális forgalmi értékek. A 70-80 millió körüli budai családi házak pontos értékmeghatározása a legkeményebb dió, ugyanakkor pedig a már elérhető számított érték kalkulátorral végzett besorolás szerint éppen a piacon lévő legdrágább, több száz milliós rózsadombi villák lesznek irreálisan alacsonyra értékelve. Ez a metódus ugyanis az ebben a térségben százmilliókban mérhető telekárat nem veszi figyelembe, így ezek a tulajdonosok vélhetően nem is készíttetnek majd kontroll értékbecslést az ingatlanaikra.

Hosszú vitákra és pereskedésre számít Kühne Kata, az Otthon Centrum franchise-igazgatója is, aki az agglomerációban található családi házak forgalmi értékbecslésének nehézségeire hívta fel a figyelmet. A szintén kevés tranzakció mellett a válság hatására elindult árcsökkenés teszi nehézzé a korrekt forgalmi érték meghatározását. A kitelepülési hullám idején nagyon sok család gyakran lehetőségein felüli házat épített a környező településeken, amelyektől most csak áldozatok árán szabadulhat. Nem ritka, hogy 40 millió forintra értékelt épület hosszú idő után 34 millióért sem kel el. Az OC már dolgozik a saját értékkalkulátorának kialakításán - mondta a franchise-igazgató.


A kalkulátor a több száz milliós rózsadombi villák értékét irreálisan alacsonyra hozza Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője leginkább a kistelepüléseken tartja aggályosnak az összehasonlító adatsorok képzését, ezek között ugyanis nemritkán több év alatt sem történik adásvétel.