2009. október 20. 09:41

Az APEH tranzakciós adatokon alapuló adatbázisára támaszkodhatnak jövőre a forgalmi érték megállapításakor az ingatlantulajdonosok - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a minap a Napi Gazdaság ingatlanszakmai konferenciáján.

Ami a lakásokat illeti, az adatbázis valóban segít, azonban ez nem mondható el a családi házak esetében - mondta lapunknak Kala Imréné, a Kala és Társa ingatlaniroda társtulajdonosa. Ezeknél ugyanis az összehasonlító adatokból csak kevés áll rendelkezésre, ráadásul minden ház egyedi termék - hangsúlyozta Kaláné. Két azonos ház értéke között is többszörös lehet a különbség, akár utcán belül is a közvetlen szomszédság, a panoráma vagy a megközelíthetőség függvényében. A statisztika nem térhet ki arra, ha egy autószerelő műhely vagy egy rendezetlen, elhagyott telek a szomszédban lényegében eladhatatlanná teszi az ingatlant, amelynek így a forgalmi értéke sem határozható meg. Kaláné szerint sok nyolcvanas, kilencvenes években épült, ma csaknem forgalomképtelen családi házra jöhetnek ki irreális forgalmi értékek. A 70-80 millió körüli budai családi házak pontos értékmeghatározása a legkeményebb dió, ugyanakkor pedig a már elérhető számított érték kalkulátorral végzett besorolás szerint éppen a piacon lévő legdrágább, több száz milliós rózsadombi villák lesznek irreálisan alacsonyra értékelve. Ez a metódus ugyanis az ebben a térségben százmilliókban mérhető telekárat nem veszi figyelembe, így ezek a tulajdonosok vélhetően nem is készíttetnek majd kontroll értékbecslést az ingatlanaikra.

Hosszú vitákra és pereskedésre számít Kühne Kata, az Otthon Centrum franchise-igazgatója is, aki az agglomerációban található családi házak forgalmi értékbecslésének nehézségeire hívta fel a figyelmet. A szintén kevés tranzakció mellett a válság hatására elindult árcsökkenés teszi nehézzé a korrekt forgalmi érték meghatározását. A kitelepülési hullám idején nagyon sok család gyakran lehetőségein felüli házat épített a környező településeken, amelyektől most csak áldozatok árán szabadulhat. Nem ritka, hogy 40 millió forintra értékelt épület hosszú idő után 34 millióért sem kel el. Az OC már dolgozik a saját értékkalkulátorának kialakításán - mondta a franchise-igazgató.


A kalkulátor a több száz milliós rózsadombi villák értékét irreálisan alacsonyra hozza Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője leginkább a kistelepüléseken tartja aggályosnak az összehasonlító adatsorok képzését, ezek között ugyanis nemritkán több év alatt sem történik adásvétel.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.