2007. szeptember 10. 06:07

-249.97 pontot (1.87%) esett a DOW Jones ipari indexe, miután kiábrándító adatok jelentek meg pénteken az amerikai munkaerőpiacról. A Wall Streeten az elemzők már az 50 százalékpontos kamatvágást (Goldman Sachs) sem tartják elképzelhetetlennek szeptemberben.

-249.97 pontot (1.87%) esett a DOW Jones ipari indexe, miután kiábrándító adatok jelentek meg pénteken az amerikai munkaerőpiacról.

Augusztusban a várt 110 ezer új, nem mezőgazdasági munkahely helyett 4 ezres csökkenésről számoltak be a statisztikusok, így az elmúlt három hónapban összesen 200 ezer munkahely tűnt el Amerikában. Vagyis a jelzálogpiaci válság hatása úgy tűnik kezd a reálfolyamatokba beépülni. A Wall Streeten az elemzők már az 50 százalékpontos kamatvágást (Goldman Sachs) sem tartják elképzelhetetlennek szeptemberben.

A Dow mellett mind a Nasdaq (1.86%) mind az S&P500 (1,69%) is jelentős veszteséget könyvelhetett el, az NSE-n forgó részvények 76 százaléka, míg a Nasdaq papírok 75 százalékkal fejezte be veszteséggel a napot.

A borús hangulat ma reggelre átragadt az ázsiai börzékre is, ráadásul a japán gazdaság a második negyedévben a vártnál nagyobb mértékben csökkent. A Nikkei közép-európai idő szerint 7.30-kor 2,14 százalok mínuszban van, míg a Hang Seng 0,53 százalékot, a szöuli index pedig 2,51 százalékot esett. Sőt még Sanghaj is mínuszos (0,21%), igaz napon belül emelkedik a trend. Pénteken egyébként a kínai index több mint 2 százalékos veszteséggel fejezte be a napot.

Update 1

Miközben világszerte komoly problémák vannak, ami a tőzsdeindexekben is visszaköszön nálunk optimizmus tombol, a nyitást követően az index pluszba kúszott, de miért is ne emelkedhetnénk, hiszen a magyar GDP növekedés a tőlünk fényévnyi távolságban lévő EU-s átlagot sem éri el lassan...

Az EU gazdasági és pénzügyi biztosa szerint az uniós növekedést nem befolyásolja jelentősen az amerikai jelzálogpiaci válság. Joaquín Almunia, aki a hétvégén egy olaszországi gazdasági fórumon, Cernobbióban nyilatkozott a válság hatásaival kapcsolatban, elmondta: véleménye szerint az idén az európai gazdaságban nem lesz erősen érezhető a jelzálogpiaci válság nyomán fellépő piaci turbulencia, Európa számára a központi gazdasági forgatókönyv továbbra is egy világos fellendülés forgatókönyve.

Aztán hozzátette, hogy "Ha a pénzügyi piacokon a zavarok továbbra is fennállnak, ha csökken a hitel, ennek következményei lesznek a reálműködésben is, de nem rövid távon, valószínűleg inkább középtávon, 2008-tól és később."

Rossz hír ugyanakkor, hogy az amerikai jelzálogpiaci válság újabb jeleként a szektor elsőszámú vállalata, Countrywide Financial Corp. 10-12 ezres elbocsátást tervez a következő három hónapban, a gyengülő lakóingatlanpiaci-kereslet és a szigorodó hitelpiaci körülmények miatt. Ez a hitelező teljes alkalmazotti állományának mintegy 20 százaléka. (Csak hogy a foglalkoztatási adatoknak adjanak. )

A CF, amely csak elsőosztályú jelzáloghitelek nyújtásával foglalkozik, bejelentette, hogy hitelezési tevékenységét mindazonáltal megszigorítja. A kockázatos hiteleket folyósító amerikai intézetek közül már több csődbe ment, nem kizárt, hogy a csődhullám az elsőosztályú jelzálog-kölcsönöket nyújtó intézetek között is áldozatokat szed. Mindenesetre a Moody's hitelminősítő a válság nyomán egyszerre három fokozattal, még éppen befektetői szintűre rontotta le a Countrywide adósságát.

Update 2

A pénteki adatok után az amerikai kamatcsökkentésre még nagyobb szükség lenne, kérdéses persze, hogy a Fed is így gondolja-e. A Wall Street vezető bankjai alapvetően felülbírálták eddigi várakozásukat és a döntő többségük most úgy véli, hogy az idei év végéig az amerikai jegybank háromszor csökkenti az irányadó kamatot. A pénteki munkaerő-piaci adatok után egy kivételével valamennyi bank úgy vélte, hogy a Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) legközelebbi, szeptember 18-iki ülésén 25 bázisponttal csökkenti az irányadó kamatot. Az amerikai állampapírok 20 elsődleges forgalmazója közül öten nem tartják kizártnak azt sem, hogy a FOMC 50 bázispontú mérséklést hajt végre.

A Dow Jones Newswires/CNBC által megkérdezett 21 elsődleges forgalmazó véleményének az átlaga szerint a FOMC szeptemberi ülésén az irányadó kamat 25 bázisponttal 5,00 százalékra mérséklődik, majd októberben 4,75 százalékra, az év végére 4,50 százaléka hanyatlik. Csak nehogy a Cantor Fitzgeraldnak legyen igaza, a cég ugyanis arra számít, hogy a szeptemberi ülésen a FOMC szinten tartja az irányadó kamatot.

Az első 20 perc végére ismét enyhe mínuszba csúsztunk, az index mínusz 60 pont körül áll, elsősorban az OTP esésének köszönhetően, míg a többi részvény a pénteki záróérték közelében áll.

Update 2

Az első fél órát követően előkerültek az eladók, és intenzív esésbe kezdett a piac, az első óra végén egy százalék körüli mínuszt mutat a Bux. Érdekes lesz, hogy az OTP a péntekihez hasonlóan ma is zsákolja-e saját részvényeit (a cég 2007. szeptember 7-én, a Budapesti
Értéktőzsdén 93.048 darab OTP törzsrészvényt vásárolt 9.063,-forint/darab átlagáron), illetve a Mol megpróbálja-e tartani az árfolyamot saját papírjánál.

A bankpapír mindenesetre érzékeny, 2,3 százalékos veszteséget mutat, míg a Mol 0,8 százalékot esett a pénteki záróhoz képest. 1-2 forintos csökkenésben van a Telekom, és hasonlóan szerény csorgást mutat a Richter is.

Update 3

Valamelyik brókercégnek a mai nap nagyon sokba lesz. 12,35-kor valaki rákönyökölt az OTP buy gombra, és 8875-ről kiszakította 10400-ig a könyvet.
Miután ennyire hülyén nem vehet senki piacon, csak azt tudjuk feltételezni, hogy egy durva hiba volt. A jóember nagyságrendileg 170 ezer részvényt rántott ki, ami egy szerényebb, 200 forintos átlegveszteséggel számolva is 35 milliós buktát jelent, annak, aki bekarcolta a részvényeket. Ha nem is verik rá egy emberre, az illető valszeg elvágta a karrierjét, sajnálom a srácot.

Akkor az ábrán a felső kanócot nagyon nem érdemes figyelembe venni, de az a lényeg, hogy a korábbi lokális minimumot támadjuk, azt átütve a 25500 pont körül húzódó 200 napos MA foghatja meg a Buxot.


Update 4

Hát az OTP-t kiakasztó (a fentebb írt művelet után 10 percre felfüggesztették) broki' megérezhetett valamit, mert délutánra előkerültek a vevők, vagy ő vásárol mindent.

A -400 pont körüli napi mélypontból a Bux feltápászkodott, és a MTelekom & Richter duó szárnyalásának köszönhetően az amerikai nyitásra már csak fél százalékos (-130 pont körüli) esést mutat.

Ebben benne lehet az amerikai emelkedés megelőlegezése, amely hatására a főbb európai mutatók is felfele kanyarodtak a kora délutáni órákban. És lám a Dow is meghálálta a bizalmat, a kereskedés első perceiben 50 pontot ugrott (+0,4%), míg a Nasdaq még ennél is többet 0,7 százalékot erősdött a nyitásban.

Még az is lehet, hogy egy optimista első óra Amerikában nulla körüli szintre tudja húzni a hazai indexet. Pedig már-már úgy tűnt megint, hogy itt a világvége, amire a délben begyűjtött OTP papírok visszaszórásával jó esély lett volna. Meglátjuk

Update 5

Részben az OTP malőrnek köszönhetően (amelyre azért jópáran ráspekuláltak - hátha ráöntik a részvényeket a piacra és az lenyomja az árat), végre normális forgalom volt. (És egyébként az utolsó félórában meg a záróban adták is rendesen, meg tán' határidős eladással is próbálták mérsékelni a lehetséges buktát.)
A lényeg, hogy 40 milliárd körüli forgalommal pörgött a részvényszekció, az index pedig 242 pontot gyengülve 26351-en zárt.

Az amerikai nyitást követően volt ugyan egy felkunkor és néhány pontos pluszba is kúszott az index, de az amerikai piacok gyengülésére reagálva mi is visszacsúsztunk.

A nap vesztese (természetesen) az OTP lett, a paprí közel 3 százalékot gyengült, és 8811-en zárt. A Mol 25300 (-0,8%) zárt. Erősödött ugyanakkor a MTelekom (946, +10 Ft) és a Richter (37395, + 460 Ft) is. Érdekesség, hogy a másik gyógyszerpapír, az Egis 2,1 százalékot esett, 22210 lett.

A small Capek inkébb stagnáltak, egy százaléknál nagyobb elmozdulásra a Pplast volt képes, amely 1,9 százalékot erősödve 7545-ön zárt.

Aggasztó előjel, hogy a pozitív nyitást követően az amerikai indexek fokozatosan esnek vissza, amennyiben napközben nem lesz fordulat a tengerentúlon, az egy újabb "piros" napot vetít nálunk előre. A gyenge hazai GDP adat miatt egyébként is többen gondolják át a magyar befektetéseik jövőjét, ha ezt tetéttük a rossz globális klímával, az könnyen azt eredményezi, hogy az átlagosnál jóval nagyobb visszaeséssel kell kalkulálnunk.

Update 6

Nem tudom megállni, hogy ne ragáljak az OMV menedzsment újabb gyöngyszemére. Az osztrákok szerint a Mol-részvényesek megnyerésével próbálják majd meg keresztülvinni a két vállalat konszolidációját. Nehezen tudom értelmezni a kijelentésüket. Eltekintve attól a lehetőségtől hogy az újságírók értették félre őket, a cég vezetése vagy nem tud számolni, vagy nem ismerik a Mol alapszabályát, de zöldséget beszélnek. A Mol és barátai (opciók, kölcsönadott részvények, CEZ) 40 százalék feletti szavazattal rendelkeznek a társaságban, aminek következtében, az osztrákok mégha a pápához is fordulnak segítségül a 60 százalékos szavazati jogukat gyakorlatilag kenhetik a hajukba. Arról nem beszélve, hogy a Lex Mol elfogadása esetén a részvényesek mellett a kormányt is meg kellene győzniük, látva a politikusaink tiltakozását, nem lesz könnyű. Így számomra teljességgel érhetetlen, hogy miért tartják folyamatosan napirenden a dolgot, azon kívül, hogy totálisan eljátszák a hitelüket a részvényeseik körében. Ami ráció lehet még, hogy azt gondolhatják, hogy így esetleg a legutóbbi 8,6 százaléékos pakkon lévő nyereség nem olvad el (vagy a veszteség nem nő) és a következő negyedéves eredményük pénzügyi sora kedvezőbb lesz. De ennél talán okosabb lenne a core-tevékenységükre koncentrálni, és hatékonyabbá tenni a vállalatot, az nagyobb részvényesi érték növekedést eredményezni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.