2007. szeptember 25. 14:04

Kellemetlen adatok láttak napvilágot, amely miatt ismét előtérbe kerülnek az aggodalmak, és indulhat a tőzsdei lejtmenet.

Kellemetlen adatok láttak napvilágot, amely miatt ismét előtérbe kerülnek az aggodalmak, és indulhat a tőzsdei lejtmenet.

Csupa rossz adat, indulhatnak lefele a piacok. A legfontosabb a mai dömpingből a fogyasztói bizalmi index, amely kétéves mélypontra került. A várakozásoknál nagyobb mértékű visszaesés valószínűsíthetően ismét felerősíti a recessziós aggodalmakat a tengerentúlon. A ma publikált érték szerint az index (Conference Board's index of confidence) 99,8 pont lett, az augusztusi 105,6 után. A helyzet súlyát jelzi, hogy az elemzői konszenzus 104,5 pont volt.

Nem csak makroszinten, de a vállalatoknál is érezteti hatását a bizonytalanság, két nagy amerikai kereskedelmi lánc, a Target és a Lowe is figyelmeztetést adott ki, amelyben a forgalmuk visszaesését valószínűsítik.

Tetézi a bajt, hogy az ezer sebből vérő ingatlanpiacról újabb rossz hír érkezett. Az S&P/Case-Shiller Home Price Index, amely az USA tíz nagyvárosának ingatlanárait méri fel 16 éves mélypontra esett. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a Fed egy héttel ezelőtti kamatvágása csak pszichikai hatású volt, az adósok ebből vajmi keveset éreznek. Sokan (elsősorban a sub-prime kategóriába sorolt rossz adósok) továbbra is fizetési gondokkal küzdenek, a piacra kerülő ingatlanok iránt viszont visszaesett a kereslet, így várhatóan tovább gyűrűzik majd a válság.

Kedden délután 4-kor közölték azt is, hogy augusztusban év/év alapon 5,5 millió használt lakás cserélt gazdát, szemben az előző havi 5,75 millió darabbal. Az adat a várakozásoknak megfelelően alakult, ugyanakkor 5 éves mélypontot jelent a most közzétett statisztika.

Az adatok tükrében talán furcsán hat, hogy Wall Street nem lefele vette az irányt, hanem a mérsékelt mínuszos nyitást követően nulla körül vannak az indexek. Persze láttunk már olyat, hogy a nagy kijózanodás napon belül jön, meglátjuk...

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.