TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. január 4. 05:29

Az amerikai pénzügyi szakértők szerint igen komoly esélye van annak, hogy lesz olyan negyedév idén, amikor az amerikai GDP csökkeni fog, a csökkenő kamatok és a világgazdaság jobban prosperáló régióiban is tevékenykedő társaságoknak köszönhetően idén 8 százalékkal nőhetnek a tengerentúli részvényárak.

Az amerikai pénzügyi szakértők szerint igen komoly esélye van annak, hogy lesz olyan negyedév idén, amikor az amerikai GDP csökkeni fog, a csökkenő kamatok és a világgazdaság jobban prosperáló régióiban is tevékenykedő társaságoknak köszönhetően idén 8 százalékkal nőhetnek a tengerentúli részvényárak.

Miközben a pénzügyi szférában dolgozó menedzserek több mint fele (56 százaléka) felkészült a recesszióra, még sincsenek kétségbe esve, szerintük ugyanis 2008-ban is növekedni fognak a részvényárfolyamok, derült ki az S&P most közzétett felméréséből. A legnagyobb 500 társaság papírjait tömörítő S&P500-as index a várakozások szerint 8 százalékkal erősödhet. Leginkább a pénzügyi szektorban érdekelt társaságok részvényeinek árfolyama emelkedhet, míg a leggyengébb teljesítményt a nyersanyagok kitermelésével foglalkozó cégek nyújthatják.

A pénzügyi szakemberek szerint az amerikai tőzsdék nyújthatják a legjobb teljesítményt, vélte a megkérdezettek 30 százaléka. 21 százalékuk szerint a kínai tőzsdén lehet a legjelentősebb profitot realizálni idén, míg 16-16 százalékuk Indiát vagy Japánt favorizálta. A térségünkben 9 százalékuk bízik.

Érdekes módon az általános gazdasági visszaesés ellenére a szakértők úgy gondolják, a háztartásokat ez kevésbé fogja érinteni. Az S&P felmérése ugyan erre nem tért ki, de leginkább egy agresszív kamatcsökkentés esetén képzelhető el.

A Fed következő ülésén szinte mindenki (az elemzői konszezusok során a megkérdezettek több mint 90 százaléka) biztosra veszi a 25 bázispontos kamatcsökkentést, ám néhányan már vérszemet kaptak, és a jelentősen lassul az amerikai gazdaságra hivatkozva komoly kamatvágást várnak, illetve követelnek. Az egyik legjelentősebb befektetési alap, a Pimco alapítója, Bill Gross például úgy vélekedett a napokban adott interjújában, hogy a Fed az idén - a mostani 4,25 százalékról - 3 százalékra, vagy az alá kell csökkentse az irányadó kamatlábat.

A fentieket figyelembe véve az alapkezelők amíg nagyon durván le nem szakadnak a piacok, és a befektetők nem akarják az alapokból kirángatni a pénzüket, addig nem fognak nagyon parázni. Miközben ők bíznak "magukban", meg egy kicsit a kínaiakban, addig Kelet-Európa inkább a "műgyűjtők" érdeklődését kelti csak fel, és valószínűleg ők is orosz vagy lengyel részvényeket vesznek. Tehát nem fogják ide lapátolni eszetlenül a pénzt, inkább szemezgetnek az ígéretes befektetési célpontok között.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.